Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κανάρη: Πάει Λονδίνο για συνεργασία με ειδική κλινική ηπατολογίας

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 15.09.2023

Κανάρη: Πάει Λονδίνο για συνεργασία με ειδική κλινική ηπατολογίας

Με δικαστικά μέτρα εναντίον του Κράτους απειλούν ασθενείς - Στάληκε επιστολή από Δικηγόρο σε Κανάρη

Η ηχηρή απουσία εξειδίκευσης στο γενικό σύστημα Υγείας στην Κύπρο και ειδικότερα στον τομέα της ηπατολογίας φέρνει αντιδράσεις από ομάδα ασθενών που απειλούν με νομικά μέτρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.  

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της μέσω της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη, ετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που διαμορφώνεται μέσω συνεργασίας με εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο.

Όπως πληροφορείται η Offsite News η Υπουργός Υγείας μαζί με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Κυβερνητικών Υπηρεσιών Υγείας έχουν στο πλάνο μετάβαση αρχές Οκτωβρίου στο Λονδίνο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με ειδικό ιατρικό κέντρο στην ηπατολογία. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η πιθανότητα μεταφοράς της τεχνογνωσίας του  Βρετανικού Κέντρου στην Κύπρο.

Έστειλαν επιστολή

Μέσω δικηγόρου, ομάδα ασθενών που πάσχουν από ηπατοπάθειες  και μεταμοσχεύσεις ήπατος έστειλαν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 επιστολή στην Υπουργό ζητώντας  όπως διευθετήσει συνάντηση το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για λήψη μέτρων, ώστε να τηρηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί κατά τις συναντήσεις που έγιναν από τον Αύγουστο του 2022 και μέχρι τον Απρίλιο του 2023 με εκπροσώπους Οργανώσεων και Συνδέσμων Ασθενών με ηπατικές παθήσεις.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι « αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, μέσω αυστηρών και σαφών χρονοδιαγραμμάτων, «δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από τη λήψη των δεόντων νομικών μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας», προκειμένου να διασφαλιστούν και προστατευτούν τα δικαιώματα των ασθενών, αλλά και όλων των μελών των ευάλωτων ομάδων που επηρεάζονται»

Όπως αναφέρεται  στην επιστολή «σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούνται στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στα Νοσοκομεία, με τα οποία συνεργάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για την διενέργεια μεταμοσχεύσεων ήπατος σε Κύπριους ασθενείς, σε αυτά υπάρχουν ηπατολόγοι που κατέχουν την υπο ειδίκευση στην μεταμοσχευτική ηπατολογία, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να διαχειριστούν ασθενείς με ηπατολογικά προβλήματα και επιπλοκές τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, όσο και μακροπρόθεσμα, μετά τη διενέργεια μεταμοσχευσης»..

>>>>Διαβάστε επίσης: Κανάρη: Συνεχής η στήριξη του Ογκολογικού από την πολιτεία<<<<

Υπάρχουν πρωτόκολλα

Σημειώνεται ότι ««οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος στο εξωτερικό παρακολουθούνται σε κλινικές ήπατος και νοσηλεύονται σε ειδικά εξειδικευμένους θαλάμους», σημειώνοντας ότι η παρακολούθηση γίνεται σύμφωνα με πρωτόκολλα μεταμοσχευτικής διαχείρισης, τα οποία επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

Στην επιστολή τονίζεται ότι «στην Κύπρο δεν λειτουργεί ηπατολογική κλινική αναφοράς με τις ανάλογες ειδικότητες και το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ περαιτέρω σημειώνει ότι στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος παρακολουθούνται από ειδικούς γαστρεντερολόγους — ηπατολόγους ή παθολόγους με ειδίκευση στην μεταμοσχευτική ηπατολογία (transplant hepatology fellowship), στο πλαίσιο συγκεκριμένων δομών, που εξειδικεύονται στον τομέα της ηπατολογίας (liver clinics).

Μεγάλη καθυστέρηση

Στο πλαίσιο των κλινικών ήπατος αναπτύσσεται μια ευρύτερη συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που συναποτελούν τις λεγόμενες διεπιστημονικές ομάδες και οι ασθενείς αξιολογούνται άμεσα σε ένα κλίμα ευρύτερης επιστημονικής συνεργασίας, ενώ επισημαίνει πως στην Κύπρο δεν υπάρχει ανάλογη θεσμοθετημένη διαδικασία, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς να αξιολογούνται με σημαντική καθυστέρηση.

Σε περίπτωση υπογραμμίζεται στην επιστολή  «που παραστεί ανάγκη νοσηλείας, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς παθολογικούς θαλάμους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενδονοσοκομειακής λοίμωξης.

«Τέτοιου είδους λοιμώξεις σε μεταμοσχευμένους ασθενείς πιθανόν να αυξήσουν την νοσηρότητα, λόγω ανοσοκαταστολής και βεβαρημένου ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να διατρέχει άμεσο κίνδυνο ακόμα και η ίδια τους η ζωή». Όπως αναφέρεται δεν υπάρχουν πρωτόκολλα μεταμοσχευτικής αξιολόγησης των ασθενών, τα οποία θα πρέπει άμεσα να καταρτιστούν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς επίσης και να συσταθεί κεντρική επιτροπή που να εποπτεύει την σωστή εφαρμογή τους»,

Με βάση την επιστολή,  «η απουσία των εν λόγω πρωτοκόλλων οδηγεί, μεταξύ άλλων, στη μη θεσμοθετημένη ετήσια αξιολόγηση της πορείας των ασθενών βάσει, αιματολογικών και άλλων διαγνωστικών ελέγχων που θα πρέπει να καθορίζονται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και να συνάδουν με τις διεθνείς πρακτικές».

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο γίνεται αναφορά στο εξής:  «Eίναι κρίμα και άδικο» στην Κύπρο του 2023 να γίνονται εκπτώσεις στην διαχείριση χρόνιων και ευάλωτων ασθενών, οι οποίες δυστυχώς θέτουν ζωές σε κίνδυνο.

>>>>Διαβάστε επίσης: Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών ΟΚΥπΥ: Μεθοδικά στην μάχη για τη διάσωση ζωών<<<<

«Στον σύγχρονο κόσμο η ιατρική βασίζεται στην εξειδίκευση και όχι στο ειδικό ενδιαφέρον και το κράτος έχει υποχρέωση να κάνει τα πάντα για να παρέχει το δικαίωμα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στους πολίτες του», προστίθεται στην επιστολή.

Σειρά από συναντήσεις χωρίς αποφάσεις

Εξάλλου, αναφέρεται στην αιχμηρή επιστολή   ότι από τον Αύγουστο του 2022 και μέχρι τον Απρίλιο του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από συναντήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων και συνδέσμων ασθενών με ηπατικές παθήσεις τόσο μεταξύ του ΟΚΥπΥ, όσο και με το Υπουργείο Υγείας, στις οποίες παρατηρήθηκαν ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Οι ελλείψεις αυτές  αφορούν την μεταμοσχευτική διαχείριση ασθενών, όπως επίσης και εξειδικευμένων μονάδων νοσηλείας και παρακολούθησης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο «είχε συμφωνηθεί η επέκταση της μεταμοσχευτικής Κλινικής, η οποία θα λειτουργεί βάσει διεθνών προτύπων και πρωτοκόλλων και θα στελεχώνεται με Ηπατολόγους με εξειδίκευση στην μεταμοσχευτική Ηπατολογία», σημειώνοντας ότι:  «Ως προς τούτο αποφασίστηκε η προκήρυξη θέσεων ειδικών ιατρών και εξετάζετο το θέμα της επέκτασης της μεταμοσχευτικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ούτως ώστε να εξυπηρετεί και τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος».

Μνημόνιο συνεργασίας

Περαιτέρω, αναφέρει, «είχε συμφωνηθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΚΥπΥ και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα του King's College Hospital NHS Foundation Trust».

Όπως γράφει η επιστολή, «τα ανωτέρω αναφερόμενα είναι καταγεγραμμένα σε πρακτικά συνεδριάσεων, υπάρχουν παραδοχές των πιο πάνω ελλείψεων και δεσμεύσεις για δράση από τους αρμόδιους φορείς ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων και κάλυψη των κενών που παρατηρήθηκαν στο σύστημα υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον εν λόγω τομέα».  «Δυστυχώς» αναφέρεται  «παρουσιάζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα παραμένουν ανεκπλήρωτα». Σοβαρός κίνδυνος για ασθενείς

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο κύριος φορέας της υποχρέωσης για την προστασία του δικαιώματος της ζωής των υπηκόων της, το οποίο προβλέπεται τόσο από το άρθρο 7 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ανωτέρω αναφερόμενη αδράνεια/ανυπαρξία των υπηρεσιών της παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα της ζωής των εν λόγω ευάλωτων ομάδων, καθότι λόγω της μη λήψης στοχευμένων μέτρων για αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρατηρούνται, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή αυτών», τονίζεται στη επιστολή του.

Δεν σχολίασε η Υπουργός

Η Offsite News ζήτησε από την Υπουργό Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη να σχολιάσει την επιστολή αλλά η ίδια  μας ανέφερε ότι δεν την παρέλαβε και δεν θα ήθελε να σχολιάσει οτιδήποτε. Ωστόσο ανέφερε ότι θα απαντήσει γραπτώς όταν είναι έτοιμη.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home