Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»: Οι υπηρεσίες σε έγκυες & νεογνά

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 10.07.2023

Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»: Οι υπηρεσίες σε έγκυες & νεογνά

Η ιστορία του Κέντρου, τα Ανιχνευτικά Προγράμματα που προσφέρονται δωρεάν & η στήριξη του Συνδέσμου Φίλων

Για 35 ολόκληρα χρόνια στην Κύπρο παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες Προληπτικής Παιδιατρικής μέσω συγκεκριμένων ανιχνευτικών προγραμμάτων που αφορούν έγκυες και νεογνά. Το 1988 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Θεοτόκος» και πιο ειδικά, του Προέδρου του ιδρύματος, παιδίατρου δρ Αμερίκου Αργυρίου ιδρύθηκε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης. Το 2021 μετά τον θάνατο του δρ Αργυρίου, το Κέντρο μετονομάστηκε σε Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου».

Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο δρ Αμερίκος Αργυρίου ... μεγάλη!

2

Μιλώντας στην OffsiteNews ο δρ Αργύρης Αργυρίου Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής τόνισε πως κάθε χρόνο και για τα 3 ανιχνευτικά προγράμματα, πραγματοποιούνται συνολικά 30,000 εξετάσεις (10,000 για κάθε πρόγραμμα, αφού τόσος περίπου είναι και ο αριθμός των γεννήσεων κάθε χρονιά).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκαινιάστηκε η Παιδιατρική Κλινική «Αμερίκος Αργυρίου» στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Τα προγράμματα

Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» με έδρα την Λεμεσό αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα προσφοράς και βοήθειας στην κυπριακή κοινωνία. Από το 1988 στέκεται δίπλα στους γονείς και στα νεογνά προσφέροντας τις υπηρεσίες του δωρεάν. Τα 3 ανιχνευτικά προγράμματα που προσφέρει, αφορούν όλες τις έγκυες και όλα τα νεογνά ολόκληρης της Κύπρου. 

Η ανίχνευση είναι μία διαδικασία που εντοπίζει σε ένα φαινομενικά υγιή πληθυσμό, άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να πάσχουν από μια ασθένεια. Στα άτομα αυτά προσφέρεται πληροφόρηση, περαιτέρω εξετάσεις, κατάλληλη αγωγή και παρακολούθηση για να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπλοκές που προέρχονται από την ασθένεια.

Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και προσφέρεται σε όλες τις έγκυες γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Βασίζεται σε βιοχημικές μετρήσεις που γίνονται στο αίμα. Τα δείγματα αίματος που λαμβάνονται από όλους τους γυναικολόγους στην Κύπρο, αποστέλλονται στο βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» όπου γίνονται οι μετρήσεις αυτές. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων, σε συνδυασμό με υπερηχογραφικές μετρήσεις, με κύρια τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας σε συνδυασμό με την ηλικία της εγκύου, καθορίζει τον κίνδυνο ή την πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Η συχνότερη από αυτές είναι η Τρισωμία 21 ή σύνδρομο Down's. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι η πιο σημαντική πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε προγεννητική διάγνωση.

> ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα <

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εξετάστηκαν από το Κέντρο περισσότερες από 257,103 έγκυες γυναίκες.

Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα. Όλα τα νεογνά, αφού συμπληρώσουν τις πρώτες 48 ώρες ζωής, εξετάζονται αιματολογικά για συγγενή υποθυρεοειδισμό και φαινυλοκετονουρία, ανωμαλίες που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας εκτός κι αν διαγνωστούν έγκαιρα. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με αιματολογικό έλεγχο όλων των νεογέννητων, αφού τα πάσχοντα νεογνά δεν φέρουν τις περισσότερες φορές εμφανή κλινικά ευρήματα. Όταν αυτά παρουσιαστούν, είναι συνήθως αργά για να προληφθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Τα δείγματα αίματος λαμβάνονται με ευθύνη των παιδιάτρων σε όλη την Κύπρο και αποστέλλονται στο βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» όπου γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για κάποια από τις παθήσεις, οι γονείς ειδοποιούνται για περαιτέρω εξετάσεις του νεογέννητου.

Τόσο τα υποθυρεοειδικά όσο και τα φαινυλοκετονουρινικά παιδιά μπορούν να εξελιχθούν φυσιολογικά αν εντοπιστεί η ασθένεια και αρχίσει η θεραπεία έγκαιρα: Στα πρώτα, με χορήγηση θυροξίνης, στα δεύτερα με διαιτητική αγωγή. Ειδικός παιδοενδοκρινολόγος και ειδικός διαιτολόγος εποπτεύουν και ρυθμίζουν τη θεραπεία, ειδικός δε ψυχολόγος παρακολουθεί και αξιολογεί τη ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

> ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα <

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος το Κέντρο εξέτασε περισσότερα από 302,265 νεογνά.

Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών

Στόχος του Προγράμματος αυτού είναι η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας δηλαδή της βαρηκοΐας που υπάρχει σε ένα νεογνό στη γέννηση του. Επειδή η απόκτηση ομιλίας στα νεογνά επηρεάζεται από την καλή λειτουργία του μηχανισμού ακοής, τυχόν ανωμαλία στο μηχανισμό αυτό προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας και μάθησης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ακαδημαϊκή τους επίδοση, η ψυχική τους υγεία και η κοινωνική τους ένταξη. Αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να αντιστραφούν αν η διάγνωση, η παρέμβαση και η στήριξη γίνουν τους πρώτους μήνες ζωής. Με την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες απόκτησης της ικανότητας επικοινωνίας και εξασφαλίζεται η ομαλή ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.

> ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα <

Περισσότερα από 131,892 νεογνά εξετάστηκαν από το 2004, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος. Σημειώνεται ότι το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών πραγματοποιείται σε όλα τα παραρτήματα του Κέντρου σε όλες τις επαρχίες.

Έρχονται περισσότερα προγράμματα

Ο δρ Αργυρίου ανέφερε πως ο στόχος είναι η επέκταση του Εθνικού Ανιχνευτικού Προγράμματος της χώρας.

Γι’αυτό και το Κέντρο σε συνεργασία με το υπουργείου Υγείας αλλά και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής προωθούν την επέκταση του Εθνικού Ανιχνευτικού Προγράμματος για κάλυψη περισσότερων νοσημάτων. 

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, προβλέπει την έναρξη ανιχνευτικών ελέγχων σε ακόμα 8 διαφορετικά μεταβολικά νοσήματα.

Το δεξί χέρι του Κέντρου, ο Σύνδεσμος Φίλων 

Όπως προαναφέρθηκε, τα ανιχνευτικά προγράμματα του Κέντρου προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Ο προϋπολογισμός του Κέντρου καλύπτεται 50% από κρατική χορηγία. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από εισφορές ατόμων, εταιρειών και οργανώσεων αλλά και έσοδα από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου».

Μιλώντας στην OffsiteNews η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε πως ως Σύνδεσμος «αισθανόμαστε περηφάνια αλλά και τρομερή ευθύνη. Είμαστε ο πνεύμονας του Κέντρου αφού μέσα από την οικονομική στήριξη που παρέχουμε επιτρέπουμε στο Κέντρο να συνεχίσει να προσφέρει άρτια τις υπηρεσίες του στην κυπριακή κοινωνία».

1

Η πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση των προγραμμάτων

Στο μεταξύ η κ. Τσιρίδου έχει ήδη καταθέσει Πρόταση Νόμου η οποία προνοεί την θεσμοθέτηση των προγραμμάτων παιδιατρικής πρόληψης. Όπως μας εξήγησε, «η προτεινόμενη νομοθεσία θεωρείται επιτακτική ανάγκη, αφού σήμερα στην χώρα μας τέτοια νομοθεσία περί νεογνικών και ανιχνευτικών προγραμμάτων ελλείπει, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως (ΗΠΑ, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Φιλιππινες κ.α) που έχουν εισάξει τέτοια προγράμματα στην νομοθεσία τους που στόχο έχουν την έγκαιρη διάγνωση, την πρόληψη και την εξασφάλιση ενός βιοτικού επιπέδου κατάλληλου για την διατήρηση της υγείας».

Καταληκτικά η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι«η θέσπιση της προτεινόμενης νομοθεσίας αναμένεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη ασθενειών στα νεογέννητα, στην έγκαιρη διάγνωση τους και στην σωστή αντιμετώπιση τους ήδη από τα πρώιμα στάδια». Τον Σεπτέμβριο όπου και επαναλειτουργήσει η Βουλή, αναμένεται ότι θα συζητηθεί στην επιτροπή Υγείας η Πρόταση Νόμου της κ. Τσιρίδου. 

Home