Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός: Δεν σταματούν τα rapid test

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
14.03.2023

Κορωνοϊός: Δεν σταματούν τα rapid test

Δηλώσεις δρ Καραγιάννης στην Offsite - Ο κορωνοϊός στην Κύπρο 3 χρόνια μετά

Τρία χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. 

Τρία χρόνια μετά από lockdowns, μέτρα, κλείσιμο επιχειρήσεων, rapid test, μάσκες, ο κορωνοϊός παραμένει ακόμη στις ζωές μας, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει κάθε Παρασκευή την επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται περίπου 1500 κρούσματα με τις νοσηλείες να είναι και αυτές σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας στην OffsiteNews ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Πέτρος Καραγιάννης, τόνισε πως «επί καθημερινής βάσεως εξακολουθούμε να έχουμε κρούσματα οπόταν δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε περάσει στην ενδημική φάση του ιού».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «έχουμε δρόμο να διανύσουμε, ωστόσο ο κορωνοϊός δεν μας ταλαιπωρεί τόσο όπως τους προηγούμενους μήνες».

Τι θα γίνει με τα μέτρα

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να είναι καλή, ωστόσο απ’ότι φαίνεται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν, δεν θα αρθούν σύντομα. 

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας:

Εργαζόμενοι και επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά κέντρα, κλινικά εργαστήρια, κέντρα αποκατάστασης, φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Υποχρέωση για επίδειξη Safe Pass:

Για επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε ένοικους σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) 24 ωρών ή PCR ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών.

Για επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας: 

  • Για άτομα που δεν κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών.
  • Για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Καμία υποχρέωση
  • Για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 6 ετών: Καμία υποχρέωση

Ερωτηθείς ο δρ Καραγιάννης εάν υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, απάντησε αρνητικά. 

«Ενόσω κυκλοφορεί ο ιός είναι δύσκολο να καταργηθούν τα τεστ, τα οποία είναι υποχρεωτικά για χώρους -νοσοκομεία- όπου υπάρχουν αρκετοί ευάλωτοι άνθρωποι οι οποίοι σε περίπτωση που μολυνθούν ίσως να είναι και καταστροφικό. Τα τεστ θα παραμείνουν στη ζωή μας για λίγο ακόμα».

Καταληκτικά, εξέφρασε την εκτίμηση πως σύντομα θα κληθούν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για συνάντηση με την νέα υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη, ενώπιον της οποίας δεν αποκλείεται να θέσουν και τις εισηγήσεις τους για άρση των μέτρων, εάν το επιτρέπει και η επιδημιολογική εικόνα. 

Home