Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με μοντέλο Ελλάδας η Εθνική Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 18.11.2023

Με μοντέλο Ελλάδας η Εθνική Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία

Ιούνιο του 2024 έτοιμη η Εθνική Στρατηγική της Κύπρου

Με την συμβολή του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που άνοιξε στην Κύπρο και την εμπειρία και τεχνογνωσία της Ελλάδας, ξεκίνησε η σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής η οποία θα είναι έτοιμη το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στο κοινό Υπουργικό μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (10/11) η Πόπη Κανάρη και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, πέραν από τις συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις νεφρών και πνευμόνων (ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ OFFSITENEWS) συζήτησαν και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ψυχικής υγείας. 

Η Εθνική Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία είναι κάτι το οποίο συζητείται για χρόνια και την οποία ζητούσε η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ. 

Η σύνταξη της Στρατηγικής θα γίνει με την συμβολή εμπειρογνωμόνων του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο. Άλλωστε σε συνάντηση που είχε η υπουργός Υγείας με τον δρ Shaikh Irshad Ali ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου του Οργανισμού στη χώρα μας, τέθηκαν οι προτεραιότητες στις οποίες περιλαμβάνεται και σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κλήθηκε όπως ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τις καλές πρακτικές του εξωτερικού οι οποίες θα εξεταστούν ποιες από τις δράσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο. 

Πέραν όμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χείρα βοηθείας δίνει και η Ελλάδα. Όπως δήλωσε στην OffsiteNews η Πόπη Κανάρη, η Ελλάδα εκπόνησε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά κοστολογημένες δομές, δράσεις και προγράμματα που ομαδοποιούνται σε Δέκα Άξονες Παρεμβάσεων. 

«Η σωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία της Ελλάδας και της Κύπρου δύναται να αποτελέσουν μία ακόμα δράση εμπέδωσης της συνεργασίας, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών», σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε πως η Εθνική Στρατηγική θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2024.

Το παράδειγμα της Ελλάδας και οι 10 άξονες

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί νέες δομές ψυχικής υγείας, ενώ δρομολογούνται επιπρόσθετες παρεμβάσεις. 

Οι Άξονες παρεμβάσεων, οι οποίοι αποτυπώνονται αναλυτικά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία είναι οι εξής:

1ος ΑΞΟΝΑΣ: Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ, με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με νόσο Αλτσχάϊμερ και συναφείς διαταραχές καθώς και ανάπτυξη της Ψυχογηριατρικής.

2ος ΑΞΟΝΑΣ: Περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κοινοτικού δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην ΠΦΥ, με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.

3ος ΑΞΟΝΑΣ: Ολοκλήρωση του δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους, με έμφαση στην πρόληψη, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. 

4ος ΑΞΟΝΑΣ: Μεταρρύθμιση των ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών από ιδρυματικές σε κοινοτικές υπηρεσίες και Ανάπτυξη Μονάδων Ψυχιατρικής Εντατικής Θεραπείας.

5ος ΑΞΟΝΑΣ: Ολοκλήρωση και ενίσχυση του πανελλαδικού δικτύου των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ).

6ος ΑΞΟΝΑΣ: Καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης σε όλη την επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πυλώνες παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ΑμΚΕ), διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των Ληπτών Ψυχικής Υγείας και προώθηση της έρευνας και κατάρτισης στην Ψυχική Υγεία.

7ος ΑΞΟΝΑΣ: Μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών στο μέσο όρο της ΕΕ.

8ος ΑΞΟΝΑΣ: Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

9ος ΑΞΟΝΑΣ: Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της φωνής των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους.

10ος ΑΞΟΝΑΣ: Ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων όπως η πανδημία ή φυσικές καταστροφές.

0
Home