Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μιλτιάδους: 650 τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα στην Κύπρο

Offsite Team -
18.11.2022 - 06:30

Μιλτιάδους: 650 τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα στην Κύπρο

Ποια τα προβλήματα των ατόμων με θαλασσαιμία - Δηλώσεις Μ.Μιλτιάδους, προέδρου Αντιαναιμικού Συνδέσμου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Πραγματοποιήθηκε αρχές Νοεμβρίου το Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας, με τίτλο “Thalassaemia2022Cy”.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου Μίλτος Μιλτιάδους φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air και αναφέρθηκε στο συνέδριο αλλά και τα θέματα που απασχολούν τον σύνδεσμο.

Αρχικά ο κ. Μιλτιάδους δήλωσε πως το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση των ασθενών με θαλασσαιμία σε σχέση με τη διαχείριση της πάθησης, τις διαδικασίες και την καθημερινότητα της θαλασσαιμίας αλλά και την πλοήγηση στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Τα προβλήματα των ασθενών με θαλασσαιμία και το ΓεΣΥ 

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με θαλασσαιμία, ο κ. Μιλτιάδους απάντησε πως η αντιμετώπιση μιας ασθένειας όπως η θαλασσαιμία απαιτεί πειθαρχία εκ μέρους των ατόμων. «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η επιβάρυνση που δέχεται ένα άτομο με θαλασσαιμία στην καθημερινότητά του αλλά και στην διακίνησή του στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία. Όσο πιο εύκολα κάνει τα πράγματα το σύστημα υγείας και τα νοσηλευτήρια τόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή ενός ατόμου με θαλασσαιμία, ούτως ώστε να μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητά του χωρίς αλλαγές».

Αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία, έχουν να κάνουν με την πρόσβαση σε συγκεκριμένα καινοτόμα φάρμακα -τα οποία και αναμένουν ότι θα μπουν στο ΓεΣΥ-. Παράλληλα «η καλύτερη οργάνωση της πολυθεματικής αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας στο πλαίσιο των κλινικών θαλασσαιμίας και των συνεργαζόμενων νοσηλευτηρίων όπως τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα οστά, με όλα τα εσωτερικά όργανα και χρειάζονται εξειδικευμένη προσέγγιση την οποία προσπαθούμε το τελευταίο διάστημα να λύσουμε μέσα από τη δημιουργία των πολυθεματικών ομάδων των ιατρών».

Σημειώνεται πως ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος προσφέρει στα άτομα με θαλασσαιμία διάφορα προγράμματα ψυχολογικής στήριξης και εκπαίδευσης, προγράμματα με φυσιοθεραπείες. 

«Με το ξεκίνημα του ΓεΣΥ οι πρόνοιες οι οποίες είχαν ληφθεί για τους χρόνιους πάσχοντες, ήθελαν αρκετή διαφοροποίηση. Σταδιακά βλέπουμε ότι γίνονται αρκετές τροποποιήσεις υιοθετόντας μάλιστα και κάποιες από τις δικές μας εισηγήσεις», πρόσθεσε ο κ. Μιλτιάδους.

650 άτομα είναι πολυμεταγγιζόμενα

Συνολικά 650 άτομα στην Κύπρο με θαλασσαιμία είναι πολυμεταγγιζόμενα, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους, προσθέτοντας, πως στην Ελλάδα τα άτομα αυτά είναι περίπου 2000. «Οι τεράστιες αυτές ανάγκες για αίμα, οι οποίες ανάγκες γίνονται μεγαλύτερες λόγω των ατόμων με θαλασσαιμία, θα ήταν πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν από οποιοδήποτε σύστημα υγείας». 

Τόνισε δε, πως στην Κύπρο είμαστε πολύ τυχεροί καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει ανεπτυγμένη η αίσθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας ανάμεσα στον κόσμο. «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες γιατί είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται». 

50 χρόνια Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος του χρόνου συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Γι’αυτό και προγραμματίζονται αρκετές εκδηλώσεις. «Προγραμματίζουμε και την μετεξέλιξη του συνδέσμου, αλλάζοντας και την ονομασία του. Επιπλέον θα διοργανωθεί και μεγάλο συνέδριο ιατρικής φύσεως, θα έχουμε εκδήλωση και στο Προεδρικό ενώ θα εκδοθεί και επετειακό γραμματόσημο για το σύνδεσμο».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου, κ. Μίλτος Μιλτιάδους

Home