Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νεφρολογική Εταιρεία: Αύξηση 115% των νεφροπαθών σε αιμοκάθαρση

Offsite Team
- 13.03.2024

Νεφρολογική Εταιρεία: Αύξηση 115% των νεφροπαθών σε αιμοκάθαρση

Υπάρχουν 1.200 νεφροπαθείς τελικού σταδίου

Αύξηση της τάξης του 115% στον αριθμό τον συνανθρώπων μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση στο νησί μας αυτή την περίοδο παρατηρεί η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου.

Σε ανακοίνωση της, με την ευκαιρία της δεύτερης Πέμπτης του Μαρτίου που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η Νεφρολογική Εταιρεία αναφέρει ότι τα προβλήματα της υγείας των νεφρών, αποτελούν τη 10η αιτία θνητότητας ανά τον κόσμο, ενώ 1:10 άτομα ανά το παγκόσμιο επηρεάζεται από την χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτός ο αριθμός θα συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Σημειώνεται ότι έστω κι αν μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα άτομα θα χρειαστεί υποστήριξη με μέθοδο κάθαρσης - όπως είναι η αιμοκάθαρση - ή μεταμόσχευση νεφρού, στην χώρα μας αυτά τα άτομα ανέρχονται πάνω από τα 200 ανά έτος, ένα ποσοστό ένταξης που παραμένει στα δυο υψηλότερα στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια.

Αυτά τα ποσοστά είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο για την Ευρώπη και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, γι’ αυτό και «παρατηρούμε μία αύξηση της τάξης του 115% στον αριθμό τον συνανθρώπων μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση στο νησί μας αυτή την περίοδο. Αυτή η συνεχής και παρατεταμένη αύξηση των ασθενών με σοβαρά προβλήματα της υγείας των νεφρών, συνοδεύεται και από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για το σύστημα υγείας που σε συνδυασμό με ελλιπή προγραμματισμό και έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της ΧΝΝ στα αρχικά της στάδια, έχει οδηγήσει σε πολλές ελλείψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τομείς που αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις παγκοσμίως». 

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, Υγεία των Νεφρών για Όλους, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, αναφέρεται. Με την υλοποίηση του Γεσυ, προστίθεται, η πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, σε προσωπικούς και σε ειδικούς ιατρούς έχει γίνει πολύ πιο εύκολη για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού μας.

Όπως αναφέρεται, με πιο συχνούς και τακτικούς ελέγχους υγείας, ο πρωταρχικός μας στόχος που είναι η καταπολέμηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση της ΧΝΝ, καθώς και των άλλων σημαντικών παθήσεών που την τροφοδοτούν - όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Αρτηριακή Υπέρταση - γίνεται πιο εφικτός.

«Μία απλή ανάλυση αίματος για αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας και της γλυκόζης, μία γενική εξέταση ούρων για έλεγχο για παρουσία λευκωματίνης (ή αλβουμίνης) ή άλλων ενδείξεων νεφρικής βλάβης, καθώς και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι πολλές φορές αρκετά για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Καθώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Αρτηριακή Υπέρταση είναι συναινετικοί παράγοντες για την εξέλιξη της ΧΝΝ και επηρεάζουν περισσότερο από το 50% των ασθενών που εντάσσονται σε θεραπείες εξωνεφρικής κάθαρσης είναι επίσης σημαντικό να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία και την υπερβολική κατανάλωση αλατιού», προστίθεται. 

Σε συνδυασμό με τα όσα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου (ΝΕΚ) προωθεί και συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας (ΟΑΥ) για την προσαρμογή στα κυπριακά δεδομένα και την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών του Βρετανικού National Institute of Clinical Excellence (NICE) για την διάγνωση και την αντιμετώπιση της ΧΝΝ.

Αυτή η διαδικασία, σημειώνεται, βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και έχουμε ήδη δεσμευτεί σαν επιστημονικό σώμα να συμβάλουμε στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την σωστή χρήση και την εφαρμογή τους. Επίσης προωθούμε την ένταξη στο ΓΕΣΥ των νέων φαρμάκων, των οποίων η αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της ΧΝΝ στηρίζεται από πολλές σοβαρές και μεγάλες κλινικές μελέτες. Η διαδικασία μάλιστα αξιολόγησης αυτών των φαρμάκων, αναφέρεται, από τον ΟΑΥ και την Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων έχει ήδη τροχοδρομηθεί.

Τέλος, για όσους ασθενείς φτάνουν σε τελικό στάδιο ΧΝΝ, σημειώνεται, ότι η μεταμόσχευση νεφρού προσφέρει τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα αλλά και μία καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν 1.200 νεφροπαθείς τελικού σταδίου

Με βάση στοιχεία, παρά τα μεγάλα επιτεύγματα στον τομέα της ιατρικής, η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλει ένα στα δέκα άτομα περίπου και λαμβάνει τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια διαστάσεις σοβαρού προβλήματος.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Φίλων Νεφροπαθών Κλέα Παπαέλληνα, στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 1.200 ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης είτε αιμοκάθαρσης είτε περιτονιακής κάθαρσης.

Μονάδες αιμοκάθαρσης και νεφρολογικές κλινικές λειτουργούν σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια καθώς και σε ιδιωτικές μονάδες.

Η κ. Παπαέλληνα είπε πως υπάρχει συνεχής αύξηση στον αριθμό των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο κυρίως αυτών που φθάνουν σε τελικό στάδιο και χρίζουν στήριξης κι αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα.

«Παρά το γεγονός ότι η νεφρολογία στην Κύπρο βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεφρολόγων έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια εντούτοις υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών των νεφροπαθών», επισημαίνει.

Εμείς ως Σύνδεσμος που το έργο μας αναπτύσσεται μέσα από εθελοντική δράση εδράζεται σε τέσσερις άξονες, σημείωσε. «Ο ένας άξονας είναι η συνεχής βελτίωση των συνθηκών θεραπείας και φροντίδας των νεφροπαθών, ο δεύτερος άξονας είναι η οικονομική βοήθεια προς άπορους νεφροπαθείς, ο τρίτος άξονας είναι η συμβολή μας ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών στην έρευνα σε θέματα νεφρολογίας καθώς και στην ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού για τα νεφρολογικά νοσήματα», πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, στο να καταλάβει ο κόσμος ότι είμαστε όλοι υποψήφιοι νεφροπαθείς, ότι πρέπει να επιλέξουμε ποιότητα ζωής, να ελέγχουμε τους νεφρούς μας, ποιος ο ρόλος των νεφρών μας, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τους νεφρούς μας, ποιες παθήσεις βλάπτουν τους νεφρούς και προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, η πρόληψη και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μάρτη, και οι δράσεις του Συνδέσμου δίνουν και παίρνουν αυτή την εβδομάδα που διανύουμε. «Αποτελεί για εμάς ευκαιρία για να αναδείξουμε τα θέματα μας και να σταθούμε στο πλευρό των νεφροπαθών και των οικογενειών τους και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να στηρίξουμε τον αγώνα που οι ίδιοι καλούνται να δώσουν για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά», πρόσθεσε

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού και με την ευκαιρία της 32ης ετήσιας εβδομάδας ενημέρωσης και πρόληψης της χρόνιας νεφρικής νόσου διοργανώνουμε τον ετήσιου έρανο μας στο οποίον επικεντρωνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, σημείωσε. Ο έρανος είναι παγκύπριος κι άρχισε την 1η Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τέλος Μαρτίου με την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος, είπε, η κ. Παπαέλληνα είναι να συγκεντρωθούν φορείς που να κάνουν την εισφορά τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού της Alpha Bank που είναι ο κύριος χορηγός και διαχρονικά στηρίζει οικονομικά και ηθικά τον Σύνδεσμο.

«Μέσα από τον έρανο θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε περισσότερους συνανθρώπους μας», πρόσθεσε.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών φέτος κλείνει 40 χρόνια ζωής και επιτυχημένης παρουσίας στην κυπριακή κοινωνία. Ιδρύθηκε το 1984 με πρωτοβουλία του Επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου του διακεκριμένου γιατρού Άλκη Πιερίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0
Home