Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νοσοκομεία Λευκωσίας & Λεμεσού: Επέκταση Α' Βοηθειών, νέα ΜΕΘ και Φωτοβολταϊκό Πάρκο

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
25.03.2023

Νοσοκομεία Λευκωσίας & Λεμεσού: Επέκταση Α' Βοηθειών, νέα ΜΕΘ και Φωτοβολταϊκό Πάρκο

Αναβαθμίζονται τα 2 νοσοκομεία με έργα 40 εκατομμυρίων ευρώ - Τι ακριβώς θα γίνει

Πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν ώστε να αναβαθμιστούν οι κτηριακές υποδομές των Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού. Με επίκεντρο τον ασθενή και προσήλωση στον στόχο για αυτονόμηση, ο ΟΚΥπΥ συνεχίζει τις προσπάθειες για αναβάθμιση των υποδομών του και κατ’ επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Την δεδομένη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ανάθεση των έργων

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδια πηγή στην OffsiteNews, τα έργα θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Ο σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων όπως μας λέχθηκε, συμμορφώνεται με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας, ακολουθώντας τις σύγχρονες προδιαγραφές των νοσηλευτηρίων και λαμβάνοντας υπόψιν τα βρετανικά πρότυπα Health Building Note (HBN) και Health Technical Memorandum (HTM).

Τα έργα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού θα γίνουν έργα αξίας €23.546.100 (+Φ.Π.Α).

Συγκεκριμένα θα γίνει:

> Επέκταση και αναβάθμιση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, έργο το οποίο θα κοστίσει €504.000. κατά 550τ.μ. με επιπλέον 19 κλίνες συμπεριλαμβανομένων 10 κλινών της Βραχείας Νοσηλείας. 

> Δημιουργία νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, έργο συνολική αξίας €2.544.000. Θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με το Χειρουργικό Τμήμα για την ευκολότερη μεταφορά των ασθενών, ξεχωριστή είσοδο ασθενών/κοινού και σύνδεση με το υπόλοιπο νοσοκομείο.

> Δημιουργία νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης η οποία θα κοστίσει €2.120.636. Λόγω της ετήσιας αύξησης 15% των αιμοκαθαρόμενων ασθενών θα γίνει η σχετική πρόνοια για να μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον σταθμοί αιμοκάθαρσης με την κατασκευή 2ου ορόφου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΟΚΥπΥ έχει προχωρήσει με νέα μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. 

> Προσθήκη νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων θα κοστίσει €415.800. Στα πλαίσια της στρατηγικής του Οργανισμού για εμπροσθοφυλακή μιας ενδεχόμενης μελλοντικής υγειονομικής κρίσης είναι η δημιουργία Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων σε όλα τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, η οποία θα πληροί όλες τις προδιαγραφές υψηλού επιπέδου του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) και θα νοσηλεύει περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων μεγάλης νοσηρότητας και θνητότητας.

> Ανακαινίσεις/ΑναβαθμίσειςΥπόγειο και Βοηθητικοί χώροι. Κόστος €636.000. Θα δημιουργηθούν νέοι γραφειακοί και αποθηκευτικοί χώροι που θα εξυπηρετούν τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Τα έργα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία

Στην πρωτεύουσα τα έργα θα κοστίσουν συνολικά €17.558.100 (+Φ.Π.Α.)

Συγκεκριμένα θα γίνει:

> Επέκταση και αναβάθμιση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και προσθήκη θαλάμου βραχείας νοσηλείας με 10 πρόσθετες κλίνες, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στις €240.000.

> Δημιουργία Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας που θα κοστίσει €336.000. Θα αυξηθούν οι κλίνες σε 6 και θα επεκταθεί ο χώρος ώστε να φιλοξενηθεί ο νέος εξοπλισμός Biplane Angiography.

> Δημιουργία νέων χώρων του Τμήματος Διοίκησης. Προκειμένου η διοίκηση του Νοσηλευτηρίου να είναι συγκεντρωμένη στον ίδιο χώρο έτσι ώστε να αυξηθεί η  αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Νοσηλευτηρίου θα δημιουργηθεί ομαδοποιημένος χώρος Διοίκησης. Θα ανεγερθούν 815 τ.μ νέοι γραφειακοί χώροι που θα αποτελούν την επέκταση του υφιστάμενου Τμήματος Διοίκησης.

> Δημιουργία νέας Μονάδα Stroke Unit και νέας Μονάδας Νευρολογικής Κλινικής οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δωμάτιο πολυκαταγραφικής μελέτης ύπνου, δωμάτιο υπέρηχου, δωμάτιο εγκεφαλογραφήματος, δωμάτιο θεραπείας, φυσιοθεραπευτήριο και δυο μονάδες αυξημένης φροντίδας με τέσσερις κλίνες η κάθε μια.

Έρχεται και Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

Πέραν από τα έργα εντός των νοσηλευτηρίων, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα κατασκευαστεί Φωτοβολταϊκό Πάρκο, με το κόστος του έργο να ανέρχεται στα €2.100.000 + Φ.Π.Α. (Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας €1.299.030)

Σύμφωνα με την Τεχνοοικονομική μελέτη που ετοίμασε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα θα επιφέρει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος αξίας €387.837 το χρόνο, με την εκτίμηση χρόνου απόσβεσης να υπολογίζεται στα 5,5 χρόνια.

Home