Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΟΑΥ: Θέλουμε χρόνο για να αναλάβουμε την υπηρεσία αποστολής ασθενών

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 05.09.2023

ΟΑΥ: Θέλουμε χρόνο για να αναλάβουμε την υπηρεσία αποστολής ασθενών

Άναψαν τα αίματα στην επιτροπή Υγείας - «Απαξιώνεται τον Οργανισμό» είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ απευθυνόμενος σε βουλευτές

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (4/9) η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας της Βουλής με θέμα συζήτησης την πρόθεση της Κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα έγκρισης της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 

Την αρμοδιότητα έγκρισης αποστολής των ασθενών στο εξωτερικό σύμφωνα και με το Άρθρο 33.1 την έχει ο ΟΑΥ, ωστόσο λόγω του ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο εφαρμόστηκε πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ, παρέμεινε στο υπουργείο. Συγκεκριμένα το Άρθρο αναφέρει τα εξής: «Υπηρεσίες φροντίδας υγείας οι οποίες δεν προσφέρονται στη Δημοκρατία ή των οποίων η προσφορά δεν αρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών των δικαιούχων στη Δημοκρατία και για τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του περί Εφαρμογής των Δικαιωμάτων των Ασθενών στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Υγειονομικής Περίθαλψης Νόμου, δυνατό να παρέχονται από νοσηλευτήρια στο εξωτερικό τα οποία καθορίζονται από τον Οργανισμό (ΟΑΥ)».

Οι τοποθετήσεις Κανάρη - Γιαννάκη

Στην αρχική της τοποθέτηση η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη τόνισε πως η πολιτική απόφαση για μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισης της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το υπουργείο στον ΟΑΥ, «δεν είναι τίποτε άλλο παρά συμμόρφωση με τη νομοθεσία». Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε γιατί χρειαζόταν να γίνει συζήτηση στην επιτροπή Υγείας για μια πολιτική απόφαση η οποία δεν απαιτεί εκ των προτέρων έγκριση της Βουλής. Μάλιστα, μίλησε και για την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή η οποία αναφέρει πως η επιδότηση για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, δεν συνάδει με τη νομοθεσία. Η Πόπη Κανάρη εξήγησε πως από την εξαγγελία του Προέδρου εξαιρούνται τα πολύ-πολύ επείγοντα περιστατικά τα οποία θα χρήζουν άμεσου χειρισμού και των οποίων η ευθύνη θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ. 

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου δρ Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε πως στον ΟΑΥ θα πρέπει να στηθούν μηχανισμοί και διαδικασίες οι οποίοι θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Υπογράμμισε μάλιστα πως «με βάση το Άρθρο 33 θα πρέπει πριν την ανάληψη της εν λόγω υπηρεσίας από τον ΟΑΥ, να καθοριστούν και να εγκριθούν με εσωτερικούς κανονισμούς που εκδίδονται για το σκοπό οι διαδικασίες για την αναγκαιότητα μετάβασης των δικαιούχων στο εξωτερικό καθώς και τα νοσοκομεία που θα συνεργάζεται ο οργανισμός».

Τόσο η Πόπη Κανάρη όσο και η Χριστίνα Γιαννάκη, σημείωσαν πως το υπουργείο Υγείας είναι στη διάθεση του Οργανισμού για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας για την επιτυχή και γρήγορη μεταφορά της διαχείρισης του Σχεδίου. 

Η θέση του Ελεγκτή

Στην επιτροπή παρευρέθηκε και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως ο διαμοιρασμός ευθυνών αποτελεί παράθυρο για καταχρήσεις. «Δεν είναι δυνατό 24 ώρες να έχει την ευθύνη το Υπουργείο και 24 ώρες και ένα λεπτό ο ΟΑΥ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο και πως μόνο ένας πρέπει να είναι αρμόδιος.

Ζήτησε χρόνο ο ΟΑΥ

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση που γίνεται, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που η νομοθεσία αναφέρει πως το Σχέδιο αυτό εντάσσεται στον ΟΑΥ, θα το αναλάβουν.

Ωστόσο, ο κ. Μιχαήλ εισηγήθηκε στην υπουργό Υγείας όπως συσταθούν δύο επιτροπές. Η μια επιτροπή θα εξετάσει τις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν ώστε να αναλάβουν το Σχέδιο, ενώ η δεύτερη επιτροπή θα εξετάσει όλα τις συμφωνίες που έχει το υπουργείο Υγείας με τα Νοσοκομεία, το προσωπικό που χρειάζεται αλλά και την τεχνογνωσία. 

Ουσιαστικά, αυτό που ζήτησε ο ΟΑΥ είναι πίστωση χρόνου για να φανεί πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αναλάβουν τις εν λόγω διαδικασίες και ακολούθως να ενημερώσουν και τη Βουλή. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στους βουλευτές είπε «ή αλλάζετε την νομοθεσία και γλιτώνω, είτε δώστε μου χρόνο να μπορέσω να την εφαρμόσω», είπε.

Στο μεταξύ ο κ. Μιχαήλ φάνηκε φανερά ενοχλημένος από τοποθετήσεις βουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία για την μεταφορά των διαδικασιών στον ΟΑΥ ενώ υπήρξαν και αναφορές ότι πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό πρόγραμμα, που αφορά σε ανθρώπινες ζωές και εκείνος που θα το αναλάβει πρέπει να έχει ευαισθησίες. Σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος του ΟΑΥ έκανε λόγο για απαξίωση του Οργανισμού, αφού με τα λεγόμενα των βουλευτών άφησαν να νοηθεί πως δεν υπάρχουν ικανά άτομα για να αναλάβουν το Σχέδιο και πως δεν έχουν ευαισθησία.

Στην Χριστίνα Γιαννάκη η διαχείριση του Σχεδίου μέχρι 15/10

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η υπουργός Υγείας, η διαχείριση του προγράμματος παραμένει στη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου. Η υπουργός σε ερώτηση του κ. Κουλία, απάντησε ότι τη Δευτέρα έληγε η ευθύνη της Γενικής Διευθύντριας, ωστόσο, με επιστολή, της έδωσε παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Εξήγησε πως η ίδια έχει την εξουσιοδότηση να να δίνει σε λειτουργούς την ευθύνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όταν η δρ Γιαννάκη απουσίαζε με άδεια, το Σχέδιο ανατέθηκε σε άλλο άτομο. 

Τι λένε τα κόμματα

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε τα εξής: «Κρίνουμε πως ο ΟΑΥ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει το πρόγραμμα ακριβώς με τους ίδιους όρους και πιθανότητες επιτυχίας», ενώ κάλεσε την Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση «να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του ΓεΣΥ και όχι να πειραματιστούν για ένα πρόγραμμα που δουλεύει σωστά προς όφελος των ασθενών».

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης «έχουμε δει απαράδεκτα φαινόμενα, προσπάθεια προσωποποίησης των ζητημάτων και όχι θεσμικής αντιμετώπισής του, προσπάθεια απαξίωσης του ΟΑΥ που έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο και το έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία, παρά τα όποια προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζονται που πρέπει και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν». 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτούργησε μέχρι σήμερα άψογα, ωστόσο, συμπλήρωσε πως ο ίδιος θεωρεί σημαντικό να εφαρμοστεί η νομοθεσία και ο ΟΑΥ να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «ο ΟΑΥ αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε ότι χρειάζεται τροποποίηση της Νομοθεσίας, χρειάζονται Κανονισμοί, οι οποίοι να εγκριθούν από τη Βουλή, εσωτερικοί Κανονισμοί του ΟΑΥ, να θεσπιστούν, μηχανισμοί και διαδικασίες εντός του ΟΑΥ.

Home