Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οδοντίατροι: Ζητούν κάλυψη από ΓεΣΥ και δεύτερου καθαρισμού

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 23.05.2023

Οδοντίατροι: Ζητούν κάλυψη από ΓεΣΥ και δεύτερου καθαρισμού

Γιατί δεν προσφέρεται δωρεάν σφράγισμα μέσω ΓεΣΥ - Αναμένουν συνάντηση με ΟΑΥ οι Οδοντίατροι

Συνάντηση με τον ΟΑΥ αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος, ούτως ώστε οι Οδοντίατροι να καταθέσουν και να συζητήσουν τις εισηγήσεις τους αναφορικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν εντός ΓεΣΥ.

Τη δεδομένη στιγμή, οι υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας αποζημιώνονται πλήρως από τον ΟΑΥ, με τον δικαιούχο να μην καταβάλει καμία συμπληρωμή.

Το Σύστημα καλύπτει μία επίσκεψη το χρόνο, η οποία αφορά αποτρύγωση -δηλαδή καθαρισμό- και έλεγχο στοματικής κοιλότητας.

Οι επιπλέον υπηρεσίες που ζητούν

Μιλώντας στην OffsiteNews o Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου Αντώνης Αντωνίου απαρίθμησε τις επιπλέον υπηρεσίες που εισηγούνται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, οι Οδοντίατροι ζητούν να προσφέρονται μέσω ΓεΣΥ: 

> 2 αποτρυγώσεις ετησίως

> φθορίωση μέχρι την ηλικία των 18 ετών

> πρόσβαση στο ιστορικό των ασθενών

> ακτινογραφίες οπισθοφατνιακής ή οπισθομυλικής κάθε 2 χρόνια (ο Οδοντίατρος ελέγχει εάν τα δόντια έχουν τερηδόνα) 

Ο κ. Αντωνίου τόνισε πως σύμφωνα και με Παγκόσμια Ομοσπονδία Οδοντιατρικής, οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε αποτρύγωση κάθε 6 μήνες, δηλαδή 2 φορές τον χρόνο. 

Σε σχέση με την φθορίωση, τη δεδομένη στιγμή πέραν από την αποτρύγωση, προβλέπεται σε δικαιούχους από 6 έως 12 ετών μία επίσκεψη για τοπική εφαρμογή φθορίου. Οι οδοντίατροι ζητούν να επεκταθεί το ηλικιακό όριο, και να ισχύει μέχρι και τα 18 έτη. 

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν προσφέρεται και δωρεάν σφράγισμα μέσω ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει πρώτα αλλαγή της νομοθεσίας. «Σε αυτή τη φάση η νομοθεσία περιλαμβάνει την προληπτική οδοντριατρική. Για να προστεθούν τα σφραγίσματα ή εξαγωγή δοντιών, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία».

Καταληκτικά, ο κ. Αντωνίου, αναφέρθηκε και στην ανάγκη των Οδοντιάτρων να έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς με προβλήματα υγείας, που στις πλείστες περιπτώσεις δεν θυμούνται εάν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, κάτι το οποίο είναι εμπόδιο για τους Οδοντίατρους, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να συνταγογραφήσουν αντιβίωση ή χάπια πριν την επίσκεψη του ασθενή. «Εάν βλέπουμε το ιστορικό, θα μπορούμε να προστατεύσουμε τον ίδιο τον ασθενή».

Home