Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οκτώβριος, ο μήνας προώθησης του Μητρικού Θηλασμού

Offsite Team
- 03.10.2023

Οκτώβριος, ο μήνας προώθησης του Μητρικού Θηλασμού

«Ενθαρρύνουμε τον Θηλασμό: Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς»

«Ενθαρρύνουμε τον Θηλασμό: Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς». 

Με το σύνθημα αυτό εορτάζεται φέτος ο μήνας προώθησης του Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο, ο οποίος έχει οριστεί ως ο Οκτώβριος. Το συγκεκριμένο θέμα ορίστηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action) με έγκριση της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επικεντρώνεται στον μητρικό θηλασμό και στην εργασία και έχει ως στόχο την ενημέρωση των κυβερνήσεων, των φορέων χάραξης πολιτικής, των χώρων εργασίας, των κοινοτήτων και των γονέων, ώστε να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην ενδυνάμωση των οικογενειών και στη διατήρηση κλίματος φιλικού προς τον θηλασμό στην εργασιακή ζωή μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέσα από το φετινό θέμα εκδηλώσεων προώθησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, αναμένεται  να αναδειχθεί ο θετικός αντίκτυπος ενός υποστηρικτικού και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος για τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες αλλά και για τους εργοδότες. Στο πλαίσιο εφαρμογής ποικίλων εργασιακών πολιτικών για την προστασία της γονεϊκότητας, μπορεί να υποστηριχτεί ο μητρικός θηλασμός και να βοηθηθούν οι γυναίκες να συνδυάσουν τον θηλασμό με την εργασία. Είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης μιας στρατηγικής τεχνικής, προκειμένου να διασφαλιστούν τα βασικά δικαιώματα προστασίας της μητρότητας και του μητρικού θηλασμού. Έρευνες καταδεικνύουν ότι οι θετικές επιπτώσεις υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην εργασία δεν περιορίζονται μόνο στις μητέρες και στις οικογένειές τους. Επίσης και οι εργοδότες επωφελούνται από το να έχουν πιο ευχαριστημένο και πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, λόγω της αυξημένης ικανοποίησης της εργαζόμενης και της μείωσης του άγχους, της λιγότερης απουσίας από την εργασία, της μεγαλύτερης αφοσίωσης και των λιγότερων αλλαγών προσωπικού. 

Με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις ο μητρικός θηλασμός στη δουλειά μπορεί να δουλέψει. Για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, χρειάζεται παραχώρηση της απαιτούμενης άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες μητέρες αλλά και οργάνωση χώρων εργασίας φιλικών προς τον μητρικό θηλασμό και τη θηλάζουσα μητέρα καθώς και όπου είναι εφικτό, ευέλικτες επιλογές εργασίας, όπως είναι η τηλεργασία.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι ξεκάθαρες: ο θηλασμός αποτελεί μια φυσική διαδικασία αλλά δεν είναι πάντα εύκολη και οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη τόσο για να ξεκινήσουν όσο και για να διατηρήσουν τον θηλασμό. Ο ΠΟΥ τονίζει επίσης ότι, «όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι υποστηρίζονται κατάλληλα από την οικογένεια, τις αρμόδιες αρχές και την κοινωνία γενικότερα». Είναι προς όφελος της κοινωνίας ολόκληρης να ενισχυθεί η «θερμή αλυσίδα υποστήριξης για τον θηλασμό» και να υποστηρίζεται η μητέρα για να προσφέρει μέσα από το σώμα της, τροφή, αγάπη και υγεία στο παιδί της. Όταν ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί ανεμπόδιστα, οι κοινωνίες, οι οικονομίες και η δημόσια υγεία λειτουργούν καλύτερα και προς όφελος όλων.

Αντίστοιχα, η Εθνική Πολιτική Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, η οποία βασίζεται στα 10 Βήματα Μητρικού Θηλασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, συστήνει όπως οι μητέρες υποστηρίζονται για να ξεκινήσουν τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση, εντός δηλαδή της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό οι μητέρες να λαμβάνουν πρακτική υποστήριξη για να μπορέσουν να εδραιώσουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και να διαχειριστούν τυχόν δυσκολίες. Τέλος, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συνεχίζει έως και τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους. Μετά την ηλικία αυτή και την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, συνεχίζεται έως και τα δύο(2) έτη ή και περισσότερο, ανάλογα με την επιθυμία μητέρας και παιδιού.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων η ενίσχυση της γνώσης δεν είναι αρκετή. Είναι ουσιαστικής σημασίας η δημιουργία θετικών στάσεων και συμπεριφορών και η δημιουργία ενός «Φιλικού προς το Βρέφος Περιβάλλοντος» σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, εργάζονται και αναπτύσσονται.  Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας, πέραν από την προώθηση ανάπτυξης και ενίσχυσης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, προωθούν δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος, στις υπηρεσίες υγείας, στους χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους.

Ενημερωτικό υλικό για τον θηλασμό σε διάφορες γλώσσες μπορεί να εξασφαλιστεί από το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.cy). Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Προώθησης Μητρικού Θηλασμού, η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας, προγραμματίζει την υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων σε συνεργασία άλλους εμπλεκόμενους φορείς, Επιστημονικούς Συλλόγους και ΜΚΟ, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.

0
Home