Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πιο μεταδοτικές, όχι πιο επικίνδυνες, οι μεταλλάξεις κορωνοϊού

Offsite Team -
30.12.2020 - 13:50

Πιο μεταδοτικές, όχι πιο επικίνδυνες, οι μεταλλάξεις κορωνοϊού

Thumbnail
Έρευνα

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που πρωτοεμφανίσθηκε στη Βρετανία, και αργότερα ανιχνεύθηκε σε αρκετές ακόμη χώρες, αν και μεταδίδεται πιο εύκολα, δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο Covid-19 σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Η μελέτη του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England συνέκρινε 1.769 ανθρώπους που μολύνθηκαν με τη νέα μετάλλαξη, με ισάριθμα άτομα που μολύνθηκαν από άλλα στελέχη του κορονοϊού. Οι δύο ομάδες, με διάμεση ηλικία τα 35 χρόνια, είχαν μεγάλες ομοιότητες από άποψη ηλικίας, φύλου, τόπου διαμονής και χρόνου διενέργειας διαγνωστικού τεστ.

 Από τους 42 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, οι 16 (ποσοστό 0,9%) ανήκαν στην πρώτη ομάδα της νέας μετάλλαξης, ενώ οι 26 στη δεύτερη (ποσοστό 1,5%). Από άποψη σοβαρότητας της λοίμωξης, η οποία μελετήθηκε σε 1.340 και 1.360 άτομα των δύο ομάδων αντίστοιχα, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά, καθώς πέθαναν 12 άτομα της πρώτης ομάδας (ποσοστό 0,89%), έναντι δέκα της δεύτερης (0,73%).

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά στις νοσηλείες και στη θνητότητα σε βάθος 28 ημερών ανάμεσα στις δύο ομάδες», συμπέραναν οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Επίσης, δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά, όσον αφορά την πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη νέα μετάλλαξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες (δύο περιπτώσεις στην πρώτη ομάδα, έναντι τριών στη δεύτερη).

Από την άλλη, το ποσοστό δευτερογενών λοιμώξεων ή η αναλογία των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που στη συνέχεια μολύνονται και οι ίδιοι, είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση όσων έχουν μολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού (15,1%), σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις (9,8%) γεγονός που συνιστά ένδειξη για αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης.

   ECDC

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έκθεση του σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι:

 •  Οι ιοί υφίστανται συνεχώς μεταλλάξεις, συνεπώς η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων στον κορωνοϊό είναι κάτι αναμενόμενο και από μόνο του δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.
 •  Πολλές χιλιάδες μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού ήδη κυκλοφορούν στον κόσμο και περισσότερες θα εμφανισθούν στο μέλλον, οι περισσότερες από τις οποίες πιθανότατα δεν θα έχουν την παραμικρή επίπτωση στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της νόσου.
 •   Έως τις 28 Δεκεμβρίου, η νέα μετάλλαξη (VOC 202012/01) βρέθηκε σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και άλλες 11 εκτός Ευρώπης. Δεν συνδέονταν όλες οι περιπτώσεις με ταξίδια από/προς τη Βρετανία, συνεπώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί πλέον η διαρκής κυκλοφορία της μετάλλαξης διεθνώς. Αναμένεται έτσι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν περισσότερες περιπτώσεις (σ.σ. ήδη οι ΗΠΑ μόλις βρήκαν το πρώτο κρούσμα στο Κολοράντο). Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί στην Ελλάδα.
 • Μια άλλη μετάλλαξη (501.V2), η οποία συνδέεται με ταξίδια στη Νότια Αφρική, έχει επίσης βρεθεί στην Ευρώπη, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό (δύο μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία και ένα στη Φινλανδία).
 •  Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοθούν απαντήσεις στα έως τώρα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, όπως η επίπτωση τους στην πορεία της νόσου και στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.
 •  Τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να κάνουν γενετικές αναλύσεις αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κορονοϊό, προκειμένου να εντοπίζουν έγκαιρα νέες μεταλλάξεις. Επίσης να συνεχίσουν να επιτηρούν τυχόν απότομες αλλαγές στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της Covid-19. Ακόμη, να συνιστούν την αποφυγή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών από και προς τις χώρες με πολλά περιστατικά της νέας μετάλλαξης.

   Ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC Μάικ Κάτσπολ δήλωσε ότι «μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι νέες μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν, προκαλούν πιο σοβαρή νόσο, τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν πως μπορεί αυτές να είναι πιο μεταδοτικές. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος ότι θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση αυτών των νέων μεταλλάξεων στην Ευρώπη, οδηγώντας σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς και σε αυξημένη πίεση στα συστήματα υγείας. Είναι συνεπώς ουσιώδη τα μέτρα όπως η συνέχιση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, καθώς και οι βελτιωμένοι μηχανισμοί επιτήρησης, διάγνωσης, ιχνηλάτησης και ανίχνευσης».

 skai.gr 

 

8 προβλήματα που ευνοούν την αφυδάτωση. Τι μπορείτε να κάνετε

Offsite Team -
29.06.2022 - 23:04

8 προβλήματα που ευνοούν την αφυδάτωση. Τι μπορείτε να κάνετε

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της αφυδάτωσης και τι πρέπει να κάνετε

Όλοι χρειαζόμαστε το νερό για να επιβιώσουμε, αλλά τι μπορεί να συμβαίνει αν πίνετε καθημερινά αρκετά ποτήρια αλλά αισθάνεστε συνεχώς διψασμένοι και αφυδατωμένοι; Οι πιθανές αιτίες του φαινομένου είναι αρκετές και χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση διότι η αφυδάτωση δεν είναι «αθώα» κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Ισότητα και δίκαιη θεραπεία ζητούν τα άτομα με σκληρόδερμα

Όπως εξηγεί ο Dr. Baruch Fertel, αναπληρωτής καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο, το 55% έως 78% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.  Όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος, ο οργανισμός του δεν διαθέτει αρκετά υγρά ώστε να επιτελεί τις βασικές λειτουργίες του. Η επαρκής ενυδάτωση, όμως, είναι απαραίτητη διότι το νερό:

 • Συμβάλλει στην πέψη
 • Ενυδατώνει τις αρθρώσεις
 • Χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιέλου
 • Συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τους ιστούς
 • Ρυθμίζει την σωματική θερμοκρασία
 • Εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες στο αίμα

Πως εκδηλώνεται η αφυδάτωση

Επομένως, είναι απαραίτητο να πίνετε καθημερινά πολύ νερό. «Αν παρατηρήσετε ότι δεν έχετε ουρήσει για αρκετές ώρες ή ότι τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα και συμπυκνωμένα, τότε δεν πίνετε αρκετό νερό», τονίζει ο Dr. Fertel. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά το καλοκαίρι που ελλοχεύει κίνδυνος θερμοπληξίας».

Διαβάστε επίσης: ​​​​​​​Αν πάθετε ηλιακό έγκαυμα, φάτε αυτές τις τροφές

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι; Τα ύποπτα συμπτώματα είναι τα εξής, σύμφωνα με τον ειδικό:

 • Μειωμένη παραγωγή ούρων
 • Συμπυκνωμένα ούρα, με σκούρο χρώμα
 • Πονοκέφαλος
 • Ναυτία
 • Μυϊκές κράμπες
 • Κόπωση
 • Ίλιγγος και ζάλη
 • Ξερό στόμα
 • Δυσκοιλιότητα

Δυστυχώς, η αφυδάτωση είναι πάρα πολύ συχνή κατάσταση, σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαιτέρως επικίνδυνη όμως ειδικά το καλοκαίρι, είναι στα δύο άκρα του ηλικιακού φάσματος (μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι), όπου η θερμορρύθμιση υπολειτουργεί. Ο Dr. Fertel εξηγεί ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες της.

Πίνετε λιγότερο νερό απ’ όσο νομίζετε

Οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό είναι πάρα πολύ υψηλές, ιδίως το καλοκαίρι. Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών & Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστούν η ημερήσια πρόσληψη υγρών (από τρόφιμα και ροφήματα) να είναι:

 • 3,7 λίτρα για τους άνδρες
 • 2,7 λίτρα για τις γυναίκες

Οι ποσότητες αυτές, όμως, ισχύουν για τον μέσο ενήλικα, με μέσο σωματικό βάρος και καλή υγεία. Αφορούν επίσης πρόσληψη και από τις τροφές.

Όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή/και ιδρώνουν πολύ, χρειάζονται περισσότερα υγρά. Όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και δεν ιδρώνουν πολύ, χρειάζονται λιγότερα. Λιγότερα χρειάζεται να πίνουν και όσοι τρώνε καθημερινά πολλές σαλάτες, φρούτα, γιαούρτια, σούπες κ.λπ.

«Ένας γενικός κανόνας είναι να πίνετε όσο νερό χρειάζεστε ώστε να μην διψάτε», τονίζει ο  Dr. Fertel. «Η δίψα υποδηλώνει ότι έχει αρχίσει η αφυδάτωση του οργανισμού. Επομένως, αν διψάτε, πρέπει να πιείτε ένα ποτήρι νερό».

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και όσοι έχουν μειωμένο αίσθημα δίψας πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Έχετε διαταραχή στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών

Για προστασία από την αφυδάτωση, ο οργανισμός δεν χρειάζεται μόνο υγρά αλλά και ηλεκτρολύτες, δηλαδή:

 • Νάτριο
 • Κάλιο
 • Ασβέστιο
 • Μαγνήσιο

Επομένως, πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες από φρούτα και λαχανικά. Μπανάνες και μήλα, λ.χ., όχι μόνο ενυδατώνουν το σώμα, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά προσφέρουν και αρκετά από αυτά τα συστατικά.

Αν γυμνάζεστε ή κάνετε βαριά χειρωνακτική εργασία στη ζέστη, ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες (π.χ. ένα ισοτονικό) μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε όσους χάνετε με την εφίδρωση.

Πίνετε όλο το νερό μαζί

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση πρέπει να ενυδατώνετε σταδιακά τον οργανισμό σας στη διάρκεια της ημέρας. Αν ξυπνάτε το πρωί και πίνετε ένα λίτρο νερό, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας. Αντιθέτως, ευνοείτε την ταχεία αποβολή υγρών και ηλεκτρολυτών, μέσω της αυξημένης διούρησης.

Ιδρώνετε πάρα πολύ

Η εφίδρωση είναι ένας βασικός μηχανισμός ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας (θερμορρύθμισης). Ωστόσο προκαλεί μεγάλη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, ευνοώντας την αφυδάτωση εάν δεν αναπληρωθούν.

Υγρά χάνουμε και μέσω της αναπνοής, επομένως χρειάζονται και αυτά αναπλήρωση, σημειώνει ο Dr. Fertel.

Πίνετε πολλά διουρητικά ροφήματα

Αν και όταν κάνει ζέστη είναι μεγάλος ο πειρασμός για έναν παγωμένο καφέ ή ένα δροσιστικό αναψυκτικό τύπου κόλα, η καφεΐνη που περιέχουν μπορεί να ασκήσει διουρητική δράση. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η αποβολή υγρών από τον οργανισμό σας και ο κίνδυνος να εκδηλώσετε αφυδάτωση.

Βέβαια, ο κίνδυνος αυτός υπάρχει κυρίως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης και όχι με έναν καφέ την ημέρα, διευκρινίζει ο ειδικός. Προτιμήστε λοιπόν τις εκδοχές τους χωρίς καφεΐνη και, πάνω απ’ όλα, το σκέτο, καθαρό νερό, συνιστά.

Κάνετε εμέτους ή διάρροια

Όταν έχετε γαστρεντερίτιδα με εμέτους ή/και διάρροιες, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος για αφυδάτωση. Ωστόσο σε τέτοια περίπτωση δεν είναι εύκολο να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνετε.

Ο Dr. Fertel συνιστά να πίνετε όλη μέρα μικρές γουλιές υγρών (π.χ. νερό, ισοτονικά ροφήματα, τσάι, ζωμό κότας). Ο ζωμός κότας είναι πολύ καλή επιλογή διότι περιέχει αλάτι, το οποίο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, διευκρινίζει.

Παίρνετε φάρμακα που ευνοούν την διούρηση

Ορισμένα φάρμακα διευκολύνουν την αφυδάτωση, επειδή διεγείρουν την αποβολή υγρών και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν λ.χ.:

 • Τα διουρητικά
 • Τα αντιόξινα
 • Τα υπακτικά (καθαρτικά)
 • Τα φάρμακα για την υπέρταση

Είναι σημαντικό να διαβάσετε το φύλλο οδηγιών χρήσεως των φαρμάκων σας. Αν αναγράφει στις ανεπιθύμητες ενέργειες την αφυδάτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό που σας τα χορήγησε. Θα σας πει ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες υγρών που πρέπει να καταναλώνετε.

Πάσχετε από διαβήτη

Η πολυδιψία και η πολυουρία (δηλαδή η αυξημένη δίψα και ούρηση) είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη. Αν λοιπόν διψάτε συνεχώς και πίνετε πολλά υγρά, με συνέπεια να ουρείτε πολύ συχνά, μπορεί να έχετε «ζάχαρο».

Σε τέτοια περίπτωση τα ούρα σας θα έχουν και μια γλυκιά μυρωδιά. Η αυξημένη διούρηση οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει την περιττή γλυκόζη (σάκχαρο). Μπορεί επίσης να χάνετε βάρος ή να έχετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Μπορεί επίσης να έχετε και μια μυρωδιά γλυκιά, φρουτώδη ή σαν βερνίκι νυχιών, προσθέτει ο Dr. Fertel.

Εξυπακούεται ότι αν έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Τι να κάνετε

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, ο Dr. Fertel παρέχει τις εξής συμβουλές:

 • Να καταγράψετε για μερικές μέρες πόσα υγρά καταναλώνετε και να προσπαθήσετε να τα αυξήσετε.
 • Βάλτε στο κινητό προειδοποιήσεις, ώστε να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
 • Να πίνετε 1 ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσετε σίγουρα κατά 3 ποτήρια ημερησίως τα υγρά που καταναλώνετε και θα τρώτε μικρότερη ποσότητα τροφής
 • Προσθέστε γεύση στο νερό σας. Λίγο λεμόνι ή ένα κομματάκι φρέσκο φρούτο, λ.χ., μπορεί να το κάνει πολύ πιο εύγεστο. Να αποφύγετε όμως την ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά.
 • Να τρώτε τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση νερού. Φρούτα και λαχανικά είναι η πρώτη σας επιλογή για το καλοκαίρι. Δοκιμάστε μαρούλια, αγγούρια, σέλερι, πεπόνι, καρπούζι κ.λπ.
 • Μην ξεχνάτε τους ηλεκτρολύτες. Ο χυμός από πίκλες, ένα αθλητικό ρόφημα ή λίγη κοτόσουπα μπορεί να είναι απαραίτητα σε όσους κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες ή προπόνηση στη ζέστη.

«Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή. Αν διψάτε, πιείτε νερό. Θα δείτε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης να υποχωρούν σε 5-10 λεπτά. Αν όχι, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας», καταλήγει ο Dr. Fertel.

iatropedia.gr

Home