Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς μπορώ να προλάβω τη Σαλμονέλα;

Offsite Team
- 01.09.2022

Πώς μπορώ να προλάβω τη Σαλμονέλα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης προκαλούνται από βακτήρια

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού είναι πολύ σημαντική. Τόσο τα αυγά όσο και το κρέας, για να καταναλωθούν με ασφάλεια, πρέπει να μαγειρεύονται σωστά.

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης προκαλούνται από βακτήρια από ωμές τροφές που έχουν έρθει σε επαφή με φαγητό που είναι έτοιμο για κατανάλωση ή από κατανάλωση μη μαγειρεμένου ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος ή αυγών. Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο μια ασθένεια που ονομάζεται σαλμονέλωση. Αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια τροφικών δηλητηριάσεων με πάνω από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης να αναφέρονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Στα τρόφιμα, η σαλμονέλα βρίσκεται κυρίως στα αυγά και στο ωμό κρέας από χοίρους, γαλοπούλες και κοτόπουλα. Μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Τα συμπτώματα της ανθρώπινης σαλμονέλωσης μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο διάρροια στις ήπιες περιπτώσεις, ή πυρετό, διάρροια και κοιλιακούς σπασμούς στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εάν η σαλμονέλα μολύνει το αίμα, μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Η σαλμονέλλωση είναι περισσότερο επικίνδυνη στα βρέφη, τους ηλικιωμένους, τις εγκυμονούσες και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.

«Στο σπίτι, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα μαγειρεύοντας επαρκώς τα αυγά και το κρέας. Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση των ωμών τροφίμων μακριά από μαγειρεμένα προϊόντα, θα μειώσει επίσης τους κινδύνους από τροφιμογενείς νόσους», λέει η Valentina Rizzi, Μικροβιολόγος τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχουν επίσης μελετήσει προσεκτικά τους κινδύνους που ενέχουν τα παθογόνα που μπορούν να μολύνουν τρόφιμα όπως, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα μπαχαρικά. Οι κορυφαίοι συνδυασμοί τροφίμων και παθογόνων παραγόντων είναι η σαλμονέλα και τα φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, ακολουθούμενα από τη σαλμονέλα και τα λαχανικά από βολβούς και μίσχους, όπως το κρεμμύδι και τα σπαράγγια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι εθνικοί εταίροι συμμετέχουν στην προστασία των καταναλωτών από τη σαλμονέλα. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της EFSA και του Ευρωπαϊκού  Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) οδήγησε σε επιτυχημένα προγράμματα για τον έλεγχο της εξάπλωσης της σαλμονέλας στα πουλερικά και τη μείωση της μόλυνσης.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: 

1)    Τροφικές δηλητηριάσεις και μέτρα πρόληψής τους

2)    Η Σαλμονέλωση στα τρόφιμα

3)    ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ

EFSA - Salmonella How safe is your food? | European Food Safety Authority (europa.eu)

European Centre for Disease Prevention and Control – Salmonella most common cause of foodborne outbreaks in EU

Home