Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πυρκαγιές: Πώς η εισπνοή του καπνού επηρεάζει την υγεία μας

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 09.08.2023

Πυρκαγιές: Πώς η εισπνοή του καπνού επηρεάζει την υγεία μας

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία και ποια τα μέτρα αντιμετώπισης - Τι δηλώνει ο πνευμονολόγος δρ Χάρης Αρμεύτης

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία προκαλεί η εισπνοή του καπνού μιας πυρκαγιάς. Γι’αυτό άλλωστε και οι ειδικοί σε περιπτώσεις όπου ξεσπά πυρκαγιά καλούν τους πολίτες όπως παραμείνουν στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, όσοι βρίσκονται στο καθήκον για την κατάσβεση των πυρκαγιών φέρουν μάσκες αναπνευστικής προστασίας, ενώ απλοί πολίτες που συνδράμουν στο έργο πυρόσβεσης, έχουν μαντήλια δεμένα στο πρόσωπο.

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην ορεινή Λεμεσό που άφησαν πίσω τους καμένη γη, πόνο και θλίψη, ήταν η «αιτία», η OffsiteNews επικοινώνησε με τον πνευμονολόγο δρ Χάρη Αρμεύτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς η εισπνοή του καπνού επηρεάζει την υγεία μας. 

Αρχικά, ο δρ Αρμεύτης, εξήγησε τι είναι αυτό που κάνει τον καπνό της πυρκαγιάς επικίνδυνο. 

«Ο καπνός της πυρκαγιάς αποτελείται από ένα μείγμα επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως μικροσωματιδιων (PM2,5) NO2, όζον, αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή μόλυβδος. Εκτός από τη μόλυνση του αέρα με τοξικούς ρύπους, οι πυρκαγιές επηρεάζουν ταυτόχρονα και το κλίμα, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα όπου και αυτό έχει τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία μας».

Συνεχίζοντας ο πνευμονολόγος υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε καπνό από πυρκαγιές, σχετίζονται άμεσα με παράγοντες, όπως είναι η τοξικότητα των συστατικών του, τα χαρακτηριστικά της έκθεσης (π.χ. συχνότητα, διάρκεια), καθώς επίσης και ο βαθμός ευπάθειας του εκτιθέμενου πληθυσμού (άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, με καρδιαγγειακές ασθένειες, ηλικιωμένοι, βρέφη, έγκυες γυναίκες και καπνιστές).

Άμεσες επιπτώσεις στην υγεία 

Η εισπνοή του καπνού προκαλεί προβλήματα σε όλους τους ανθρώπους επισημαίνει ο δρ Αρμεύτης, πυροσβέστες και κατοίκους. 

«Η μεγάλη συγκέντρωση καπνού οδηγεί σε ασφυξία και θάνατο, λόγω των δηλητηριωδών αερίων με κύριο το μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει την αιμοσφαιρίνη να μεταφέρει το οξυγόνο στον οργανισμό μας». 

Σε σχέση με τα συμπτώματα σε περίπτωση δηλητηρίασης από το διοξείδιο του άνθρακα αρχικά μπορεί να νιώσουμε ζάλη, δύσπνοια, ναυτία, να παρουσιάσουμε διαταραχές στην όραση και όταν η συγκέντρωση υψηλή, τότε μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης, εγκεφαλική βλάβη και θάνατο. Η εισπνοή καπνού μπορεί επίσης να προκαλέσει εισπνευστικό ή χημικό έγκαυμα (χημική πνευμονία), ερεθισμό του τραχειοβρογχικού δέντρου από τη θερμική και χημική βλάβη.

Τα κύρια συμπτώματα της εισπνοής καπνού μπορεί να είναι έντονος βήχας, δύσπνοια, συριγμός, αίσθημα πνιγμού και βάρος στο στήθος. 

Οι πάσχοντες από καρδιαναπνευστικά προβλήματα υγείας είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων και επιπλοκών από την εισπνοή καπνού. Τονίζεται πως ευπάθεια παρουσιάζουν επίσης τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες. 

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία

Η εισπνοή χημικών μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα επεισόδια παρόξυνσης ή απορρύθμισης άσθματος, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

«Στον καπνό υπάρχουν καρκινογόνες ουσίες, που με την συχνή εισπνοή τους, μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση καρκινογένεσης. Τέτοιες καρκινογόνες ουσίες είναι το βενζόλιο και οι πολυαρωματικοί

υδρογονάνθρακες, και άλλα μεταλλαξιογόνα, όπως η φορμαλδεΰδη. Να τονίσουμε ότι γενικά οι πυρκαγιές επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ανθρώπινη ψυχολογία ειδικά των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή».

Τα μέτρα αντιμετώπισης

Στη συνέχεια ο δρ Αρμεύτης απαρίθμησε τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

1/ Αποφυγή άμεσης επαφής με τον καπνό και τη φωτιά (αποφυγή άμεσης εισπνοής, χρήση μάσκας ή τουλάχιστον ένα βρεγμένο πανί)

2/ Κλείνουμε τα παράθυρα και κλείνουμε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά. Δεν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά

3/ Αν παρουσιαστούν συμπτώματα όπως βήχας ή/και δύσπνοια, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια

4/ Αν κάποιος πάσχει από άσθμα ή ΧΑΠ και εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να κάνει χρήση της ανακουφιστικής του εισπνεόμενης θεραπείας και να επικοινωνήσει με τον πνευμονολόγο του για οδηγίες

Σημειώνεται ότι συμπτώματα από το αναπνευστικό μπορεί να εμφανιστούν και 5 μέρες μετά την έκθεση σε καπνό.

Καταληκτικά, αναφέρετε ότι μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα (μέχρι και 5 έτη) έχει διαπιστωθεί πως αυξάνεται η επίπτωση (συχνότητα) των αναπνευστικών παθήσεων π.χ βρογχικού άσθματος σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές.

Home