Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε έξαρση η βρογχιολίτιδα - Ποια τα συμπτώματα της

Offsite Team -
03.12.2022 - 06:30

Σε έξαρση η βρογχιολίτιδα - Ποια τα συμπτώματα της

Ποιες άλλες ιώσεις ταλαιπωρούν τα παιδιά - Δηλώσεις δρ Μιχάλη Αναστασιάδη στην εκπομπή Offsite on Air

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Ανησυχία στην ιατρική κοινότητα προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά ιώσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι παιδιατρικοί θάλαμοι.

Ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας δρ Μιχάλης Αναστασιάδης μιλώντας στην εκπομπή Offsite on Air χαρακτήρισε μεν αναμενόμενη την επιδημική έξαρση, η οποία όμως εμφανίστηκε -χρονικά- αρκετά νωρίς. 

Αρχικά ο δρ Αναστασιάδης μίλησε για τις ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση και αυτές είναι: ο κορωνοϊός, διάφοροι αναπνευστικοί ιοί και ιδιαίτερα ο RSV -ο οποίος έχει την ιδιότητα πέραν από κοινό κρυολόγημα, μπορεί να προκαλέσει και βρογχιολίτιδα-. Περιστασιακά καταγράφονται και γαστρεντερικές λοιμώξεις, περιστατικά της νόσου κοξάκι (ή αλλιώς νόσος χεριών, ποδιών και στόματος).

Εξηγώντας γιατί έχουμε αυξημένα περιστατικά, ο δρ Αναστασιάδης επεσήμανε πως τα προηγούμενα χρόνια τηρούσαμε τα αυστηρά μέτρα που ήταν σε ισχύ λόγω κορωνοϊού. «Για αρκετά παιδιά αυτή είναι η πρώτη επαφή που έχουν με αυτούς τους ιούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν αναπτύξει άμυνα εναντίον τους. Παράλληλα, ο συγχρωτισμός, η κανονική επαναλειτουργία των σχολείων και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ευνοούν την εύκολη μετάδοση». 

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), τουλάχιστον 11 χώρες της Ευρώπης ανέφεραν κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων και βρογχιολίτιδας εξαιτίας του RSV, δηλαδή του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. 

Η βρογχιολίτιδα προσβάλει παιδιά μέχρι 2 ετών και έχει τα εξής συμπτώματα: 

  • Πυρετός
  • Καταρροή
  • Βήχας

Ο βήχας σταδιακά επιδεινώνεται προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις φαινόμενα δύσπνοιας. Μάλιστα ποσοστό 2% των παιδιών που νοσούν με βρογχιολίτιδα, χρειάζεται όπως εισαχθούν στο Νοσοκομείο.

Αναφερόμενος προς τους γονείς ο δρ Αναστασιάδης θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και υγιεινής. «Οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, να κάνουν καλό εξαερισμό των χώρων, να τηρούν τις αποστάσεις, να κάνουν απολυμάνσεις, όπου χρειάζεται η χρήση της μάσκας, και όταν ένα παιδάκι είναι άρρωστο δεν πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο του».

Δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους για τον κορωνοϊό

Από τις 22 Νοεμβρίου 2022, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με το εμβόλιο της Pfizer. 

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο δρ Αναστασιάδης, οι γονείς δεν επέδειξαν ενθουσιασμό για εμβολιασμό των παιδιών τους. «Το δικαιολογούμε όμως καθώς η τελική έγκριση εμβολιασμού αυτών των ηλικιών ήρθε αρκετά αργά και σε μια περίοδο που έχουν κατακλύσει τον πληθυσμό όλες οι υπόλοιπες ιώσεις».

Καταληκτικά ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας κάλεσε τους γονείς και ειδικά αυτούς που έχουν παιδιά τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να τα εμβολιάσουν.

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας δρ Μιχάλης Αναστασιάδης

Home