Στις 2, 9 & 15 Ιανουαρίου Walk in κέντρα για εμβολιασμό παιδιών

Στις 2, 9 & 15 Ιανουαρίου Walk in κέντρα για εμβολιασμό παιδιών

Τι απαντά στις ανησυχίες των γονιών / κηδεμόνων για τις παρενέργειες από τα εμβόλια o Δρ Αναστασιάδης

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Αυξάνονται τα ραντεβού και επεκτείνεται το ωράριο εξυπηρέτησης για τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών ενώ θα λειτουργήσουν και walk in κέντρα στις 2, 8 και 15 Ιανουαρίου, σημείωσε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, στην εκπομπή Offsite On Air την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα ο Δρ. Αναστασιάδης, σημείωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από εγκυρότατη πηγή του Υπουργείου Υγείας, θα αυξηθούν τα ραντεβού και οι ώρες που προγραμματίζονται καθημερινά για εμβολιασμό παιδιών και ίσως πραγματοποιούνται και 50 ραντεβού, από 30 - 40.

Επίσης σημείωσε ότι λειτουργεί ήδη από την Δευτέρα (20/12) κέντρο εμβολιασμού  στα Λατσιά μέχρι και σήμερα (22/12).

Ειδικότερα, ο Δρ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα λειτουργήσουν και walk in κέντρα κατόπιν σκέψεις και πρότασης που έγινε από Υπουργείο Υγείας προς την Παιδιατρική Εταιρεία, για στελέχωση κέντρων.

Walk in έντρα για εμβολιασμό παιδιών

Όπως ανέφερε, θα λειτουργήσουν walk in κέντα στην Λευκωσία στις 2 Ιανουαρίου, στη Λεμεσό 8 Ιανουαρίου και σε ένα ορεινό κέντρο στις 15 Ιανουαρίου, το οποίο θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ πιθανότατα να αυξηθούν αυτές οι ημερομηνίες.

«Μπαίνουμε και εμείς στον αγώνα για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κάλυψη των παιδιών που επιθυμούν τον εμβολιασμό, κάτι για το οποίο και εμείς προτρέπουμε τους γονείς, παρακάμπτοντας τις όποιες ανησυχίες και προβληματισμούς εκδηλώνονται γιατί πραγματικά και αυτή ηλικιακή ομάδα είναι πολύ σημαντικό να θωρακιστεί κατά του κορωνοϊού»., υπογράμμισε.

Τι απαντά στις ανησυχίες των γονιών / κηδεμόνων για τις παρενέργειες από τα εμβόλια

Ξεκάθαρα όχι, είναι η απάντηση του Δρ. Αναστασιάδη, στην ερώτηση αν υπάρχουν παρενέργειες από τον εμβολιασμό παιδιών με τα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σημείωσε πως έχουμε την εμπειρία από τα πολλά εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί, σε χώρες κυρίως όπως τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και αρκετές χιλιάδες στο Ισραήλ, από τις οποίες δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, πέραν των γνωστών.

Επίσης σημείωσε ότι οι παρενέργειες αυτές είναι σε πολύ πιο ήπια μορφή από ότι φαίνεται από τις παρενέργειες που παρουσιάστηκαν μετά από χορήγηση του ίδιου του εμβολίου σε πιο μεγάλες ηλικίες.

Όπως ανέφερε, σε αυτό ίσως συμβάλλει το γεγονός ότι είναι μειωμένη η δόση που χορηγείται στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορία που έφτασε στον Δρ. Αναστασιάδη, έχουν καταγραφεί ίσως κάποια περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία ίσως συνδέθηκαν με το εμβόλιο πολύ πιο σπάνια και από την σπάνια εκδήλωση τους στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. «Μιλάμε για μια συχνότητα 2 περιστατικών στα 5 εκατομμύρια, περιστατικά τα οποία έχουν ήδη αποθεραπευτεί», πρόσθεσε.

Γιατί τώρα είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός παιδιών 

Αυτό που  διαφάνηκε πλέον, σημείωσε, μετά και την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα και την υπερμεταδοτικότητα την οποία αυτό το στέλεχος υποδεικνύει, τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν και μπορούν να μεταδώσουν, στον ίδιο βαθμό που μπορούν να μεταδώσουν και να νοσούν οι ενήλικες.

Όπως σημείωσε ο γιατρός, ευτυχώς δεν είναι στην ίδια βαρύτητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών εξακολουθεί να παραμένει ήπια και είναι από τα πιο ενθαρρυντικά σημεία στην όλη κατάσταση.

Επικαλούμενος μάλιστα στατιστικές, σημείωσε ότι το 30% τον κρουσμάτων πλέον, αφορούν την παιδική ηλικία και μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό, με αποτέλεσμα να αυξάνει τα ποσοστά για τις σπάνιες επιπλοκές, όπως είναι το σύνδρομο MIS-C ή και πιο σοβαρής νόσησης σε παιδιά που μπορεί να ανήκουν σε κάποιες ευπαθείς ομάδες.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η θωράκιση του παιδικού πληθυσμού, κρίνεται απαραίτητη ακριβώς γιατί παρόλο που η νόσηση στην συντριπτική πλειοψηφία θα δράμει ήπια, εντούτοις υπάρχει ο κίνδυνος δυστυχώς κάποια παιδιά να νοσήσουν πιο βαριά και να υποστούν αυτές τις επιπλοκές.

Τα περιστατικά στην Κύπρο

Κληθείς να σχολιάσει για τα περιστατικά παιδιών με βαριά νόσηση του κορωνοϊού, σημείωσε ότι ευτυχώς δεν έχει αλλάξει ο αριθμός των 17 περιστατικών MIS-C στο σύνολο δηλαδή όλων των περιστατικών κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν είχαμε καινούργιο περιστατικό της σοβαρής αυτής επιπλοκής και από την άλλη πλευρά, παρά την επέλαση της Δέλτα και Όμικρον δεν φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται αυξημένες νοσηλείες διεθνώς, ειδικά από το τέλος καλοκαιριού μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου.

Ένταξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Καθημερινά, σημείωσε ο Δρ. Αναστασιάδης δέχονται τηλεφωνήματα οι παιδίατροι από γονείς σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και δηλώνουν πρόθυμοι να απαντάνε και να εξηγούν για την αναγκαιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όπως σημείωσε είχαν προβεί σε ενημερωτική εκστρατεία ενώ τα σχετικά κείμενα παραμένουν στην ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, τονίζοντας ότι οφείλουν να είναι κοντά στους γονείς όπως είναι από την πρώτη ημέρα που γεννιέται το παιδί τους. Σχετικά με την επίθεση με υβριστικά σχόλια που έχει δεχθεί για τα οποία προχώρησε σε καταγγελία, ο γιατρός σημείωσε ότι δεν τον φοβίζουν τέτοιες συμπεριφορές ούτε και απειλητικές συμπεριφορές τις οποίες έχουν υποστεί και ως Παιδιατρική εταιρεία.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση, σημείωσε, επέφερε μεγάλη απογοήτευση στον ίδιο αλλά και στους συναδέλφους για την κατάντια που μπορεί να επιδείξουν συμπολίτες στην προσπάθεια τους να εκφράσουν μια διαφορετική άποψη ξεπερνώντας τα όρια της ευπρέπειας.

Τέλος, ο Δρ. Αναστασιάδης κληθείς να μας πει τι εύχεται για την νέα χρονιά, σημείωσε ότι την ίδια ευχή ίσως να κάνουν όλοι οι συνάδελφοι του στην Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αλλά και όλοι οι πολίτες γενικότερα, όπως η ταχύτερη  δυνατή έξοδος από αυτή την πρωτοφανή κρίση την οποία  βιώνουμε και έχει επηρεάσει την ζωή μας. «Αυτό προϋποθέτει να μείνουμε προσηλωμένοι στις επιστημονικές συστάσεις, να τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν το συντομότερο, είτε αφορά εμάς ή τους οικείους μας, γιατί μόνο με συλλογική προσπάθεια θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το αύριο με πραγματικό χαμόγελο και αισιοδοξία», σημείωσε.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή 'Offsite on Air'' o Δρ. Αναστασιάδης:

 

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home