Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συναγερμός για τον ιό που σκοτώνει τις γάτες στην Κύπρο - Πώς να τις προστατέψετε

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 14.07.2023

Συναγερμός για τον ιό που σκοτώνει τις γάτες στην Κύπρο - Πώς να τις προστατέψετε

Χιλιάδες θάνατοι γάτων στην Κύπρο - Τι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα - Ποια τα συμπτώματα του ιού

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί τόσο στους ιδιοκτήτες γάτων όσο και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αναφορικά με τα περιστατικά Λοιμώδους Περιτονίτιδας που οφείλεται στον κορωνοϊό της γάτας. Η έξαρση της ασθένειας παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες, ενώ προ ημερών το θέμα επανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα

Αρχικά τονίζεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού δεν έχει ουδεμία σχέση με τον άνθρωπο τον οποίο δεν προσβάλει ούτε και επηρεάζει.

Όπως εξήγησε στην OffsiteNews ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Πίπης, οι γάτες μολύνονται κατά την αυτοπεριποίησή τους, το φαγητό και γενικότερα μέσω της στοματορινικής οδού όταν το ζώο έρθει σε επαφή με μολυσμένα υλικά. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται δεν είναι παθογνωμονικά της λοιμώδους περιτονίτιδας (FIP) και η διάγνωση προκύπτει από την συνεκτίμηση των κλινικών ευρημάτων και των εργαστηριακών δοκιμών. 

Τα συμπτώματα είναι ασαφή περιλαμβάνοντας:  

  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • ΚατάπτωσηΦλεγμονή του περιτοναίου, εξού και Περιτονίτιδα με συνέπεια τη συλλογή υγρού στην κοιλιακή χώρα και διόγκωση της, (Ασκήτης),
  • Δύσπνοια, συνεπεία της υγρής συγκέντρωσης στην κοιλία και συμπίεσης του διαφράγματος και κατ’ επέκταση των πνευμόνων
  • Οφθαλμολογικά προβλήματα
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά

Πόσες γάτες πέθαναν

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Cats PAWS Cyprus και αντιπρόεδρος της Cyprus Voice for Animals ανέφερε πως από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 300.000 γάτες στην Κύπρο. 

Ερωτηθείς ο κ. Πίπης, διέψευσε την δήλωση αυτή καθώς όπως σημείωσε ότι «τόσο ο συνολικός πληθυσμός των γάτων στην Κύπρο όσο και ο αριθμός των ζώων που κατέληξαν συνεπεία της προσβολής τους από τον ιό της λοιμώδους περιτονίτιδας δεν είναι δυνατόν να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας γνωστός διότι, α) δεν εφαρμόζεται σήμανση ταυτοποίησης σ’ αυτά και β) δεν τηρείται μητρώο καταγραφής του πληθυσμού των γάτων.

Πέραν αυτών, δεν είναι πρακτικά δυνατόν να γνωρίζουμε το πόσα ζώα προσκομίζονται στους ιδιώτες κτηνιάτρους, για ποιο λόγο (για ιατρικούς ή άλλους λόγους) στην περίπτωση της περίθαλψης, για ποια παθολογική κατάσταση καθώς και συνεπεία ποιάς αιτιολογίας αυτά ήθελαν καταλήξει, στην περίπτωση μας της λοιμώδους περιτονίτιδας των γάτων».

Τι ισχύει με τα θεραπευτικά σκευάσματα

Στη συνέχεια ο κ. Πίπης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εμβόλιο για τον ιό ούτε και υπάρχει στην ΕΕ εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο για κυκλοφορία και χρήση φαρμακευτικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού της γάτας.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, έχουν εξεταστεί δύο επιλογές θεραπείας.

Το ένα είναι ένα φάρμακο κατά του Covid, το Molnupiravir, το οποίο όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση σε ζώα στην Κύπρο.

Μία άλλη μέθοδος είναι το αντιικό δισκίο GS-441524, που είναι παρόμοιο με τη θεραπεία Covid, και έχει εγκριθεί για χρήση σε ζώα στη Βρετανία και για εισαγωγή στην Κύπρο με περιορισμούς. Ωστόσο το κόστος του είναι απαγορευτικό, καθώς κυμαίνεται από €3.000-€7.000 ανά γάτα.

 

Ο κ. Πίπης, δήλωσε πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, διερεύνησαν μαζί με το υπουργείου Υγείας, κατά πόσον είναι εφικτή η χρήση σκευασμάτων που υπήρχαν στην Κύπρο για ανθρώπινη χρήση. Παράλληλα εξέτασαν το ενδεχόμενο να παραχωρείτο άδεια/έγκριση για εισαγωγή, κυκλοφορία και χρήση συγκεκριμένο φαρμακευτικών σκευασμάτων, προέλευσης τρίτων χωρών, τα οποία στις χώρες αυτές είναι εγκεκριμένα για ανθρώπινη χρήση και όχι για χρήση στα συγκεκριμένα ζωικά είδη, όπως προνοεί η Ενωσιακή Νομοθεσία.

«Το θέμα συζητήθηκε αρμοδίως σε συνεδρίαση στο Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων, το οποίο εξέτασε τις δύο περιπτώσεις και τις δύο αιτήσεις που του υποβλήθηκαν για αδειοδότηση της εισαγωγής από τρίτη χώρα των σκευασμάτων που ήταν εγκεκριμένα σ’αυτές για ανθρώπινη χρήση κατά του κορωνοϊού του ανθρώπου και όχι για χρήση στα ζώα και το συγκεκριμένο είδος».

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως με βάση τη συγκεκριμένη πρόνοια του Ενωσιακού Κανονισμού, «φαρμακευτικά σκευάσματα προέλευσης τρίτων χωρών, μπορούν να αδειοδοτηθούν για χρήση στην Κύπρο εάν αυτά είναι αδειοδοτημένα στην τρίτη χώρα για χρήση στα ζώα. Tο συγκεκριμένο είδος, δεν ήταν δυνατή η παραχώρηση έγκρισης για εισαγωγή και αδειοδότηση της χρήση στα ζώα στην Κύπρο των σκευασμάτων που ήταν εγκεκριμένα από την τρίτη xώρα για ανθρώπινη χρήση». Η Υπηρεσία μας διερευνά κατά πόσο θα υπάρξει τέτοια περίπτωση ώστε εάν και όταν υπάρξει να υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο για εξέταση του».

Συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες γάτων

Καταληκτικά ο κ. Πίπης συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες γάτων όπως λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης των ζώων τους αποκλείοντας όσο το δυνατό περισσότερο την διαφυγή τους στο εξωτερικό περιβάλλον και ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους σε εξωτερικούς χώρους. 

«Να σιτίζουν τα ζώα τους με καλά ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους και σε περίπτωση που παρατηρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά ή την υγεία της γάτας τους να απευθυνθούν στον κτηνίατρο τους αμέσως».

Home