Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σύντομα στο ΓεΣΥ η Πολυκλινική «ΥΓΕΙΑ»-Πρόταση Λεωνίδου για να μείνουν 2 χρόνια οι γιατροί

Σωτήρης Νικηφόρου
- 08.04.2023

Σύντομα στο ΓεΣΥ η Πολυκλινική «ΥΓΕΙΑ»-Πρόταση Λεωνίδου για να μείνουν 2 χρόνια οι γιατροί

Λύση στο ζήτημα με τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς της Πολυκλινικής «ΥΓΕΙΑ» θέλει να δώσει ο Λεωνίδου - Όλα τα δεδομένα

Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Και ενώ όπως πληροφορούμαστε οι διαβουλεύσεις των νέων μεγαλομετόχων της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στη Λεμεσό με τον ΟΑΥ, για ένταξη του νοσηλευτηρίου στο ΓεΣΥ είναι σε εξέλιξη και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, γίνονται παράλληλα και διάφορες ενέργειες για το θέμα των 40-45 γιατρών που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Πολυκλινική αλλά δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς τους γιατρούς είναι και μέτοχοι στην Πολυκλινική. 

Το θέμα συζητείται εδώ και μήνες, μετά την εξαγορά του νοσηλευτηρίου από επενδυτικά ταμεία αλλά και την κοινοποίηση της πρόθεσης των νέων ξένων επενδυτών για ένταξη του νοσηλευτηρίου στο ΓεΣΥ. Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν την ένταξη και των Α’ Βοηθειών της πολυκλινικής στο ΓεΣΥ. Είναι πιθανό, από τον ερχόμενο Ιούνιο, η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, να ενταχθεί και επίσημα στο ΓεΣΥ. Την ερχόμενη Τρίτη 11/4, είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΥΓΕΙΑ, όπου αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα η γενικότερη προσπάθεια για ένταξη στο ΓεΣΥ.

Θυμίζουμε ότι η ΥΓΕΙΑ, μαζί με το American Heart στη Λευκωσία, είναι ουσιαστικά τα δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που δεν εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ. 

Προκύπτει λοιπόν ζήτημα με τους γιατρούς που είναι στο «ΥΓΕΙΑ» εδώ και χρόνια αλλά δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα οδηγίες του ΟΑΥ, μετά από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, γιατροί μη συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ δεν μπορούν να προσφέρουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ. Δηλαδή δεν μπορούν για παράδειγμα, γιατροί εκτός ΓεΣΥ για χειρουργούν ασθενείς τους σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. Μπορούν εάν θέλουν να στεγάζονται στα νοσηλευτήρια και να παρέχουν εξωνοσοκομειακή φροντίδα. Να εξετάζουν δηλαδή για παράδειγμα ασθενείς. 

Ως εκ τούτου, προκύπτει ζήτημα με τους περίπου 40-45 γιατρούς της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ αφού δεν θα υπάρχει κανένα πλέον νοσηλευτήριο στη Λεμεσό που να μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς τους γιατρούς και τους ασθενείς τους. Δεν θα μπορούν δηλαδή να εγχειρίζουν αφού τα νοσηλευτήρια της πόλης που διαθέτουν χειρουργεία, είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ.

Η πρόταση Λεωνίδου: Χαριστική περίοδος 24 μηνών 

Ο Βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, με αφορμή όλες αυτές τις εξελίξεις με την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, κατέθεσε την Πέμπτη 6/4 σχετική πρόταση νόμου για να βρεθεί μια προσωρινή λύση για το θέμα. Ουσιαστικά με την πρόταση νόμου, θέλει να δώσει πίστωση χρόνου στους γιατρούς του ΥΓΕΙΑ για να βρουν κάποια λύση. 

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας νόμου ώστε ιατροί μη συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ οι οποίο προσφέρουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ, να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα παροχής τέτοιων υπηρεσιών για περαιτέρω περίοδο 24 μηνών από την ημερομηνία ένταξης του οικείου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο ΓεΣΥ χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά τους λόγω της συνέχισης παροχής τέτοιων υπηρεσιών και/ή να εγείρονται ζητήματα αστικών αξιώσεων εναντίον των εν λόγω ιατρών. 

Ουσιαστικά, με την πρόταση του κ. Λεωνίδου, γιατροί που δεν είναι στο ΓεΣΥ, θα μπορούν να χειρουργούν και γενικότερα να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ, μέχρι και 2 χρόνια μετά την ένταξη του νοσηλευτηρίου στο σύστημα. Έτσι με αυτή την μεταβατική περίοδο του δίνεται χρόνος να βρουν άλλη λύση και ταυτόχρονα δεν θα προκύπτει πρόβλημα και με τους ασθενείς τους. Νοείται ότι η πρόταση Λεωνίδου κατατίθεται με αφορμή τις εξελίξεις στην «ΥΓΕΙΑ», αλλά θα αφορά όλα τα νοσηλευτήρια που θα εντάσσονται από εδώ και πέρα στο ΓεΣΥ. Φυσικά πιθανόν να προκύψουν κάποιες αντιδράσεις από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ που αναγκαστικά σταμάτησαν να χειρουργούν σε νοσηλευτήρια για παράδειγμα της Λευκωσίας που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ.

Ο κ. Λεωνίδου μιλώντας στην OffsiteNews για την πρόταση νόμου ανέφερε: «Η πρόταση έγινε μετά από πολύ περίσκεψη αφού διαπίστωσα ότι με την προτιθέμενη βούληση της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, πράγμα με το οποίο δεν διαφωνώ, ούτε θέλουμε να βάλουμε οποιοδήποτε εμπόδιο σε αυτή την πρόθεση, όμως την ίδια ώρα επειδή η Λεμεσός, θα παραμείνει χωρίς κανένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Θεωρώ ότι είναι επάναγκες να γίνει μία συζήτηση με αφορμή και την πρόταση νόμου που κατέθεσα η οποία θέλει να διασφαλίσει τα συνταγματικά δικαιώματα και των γιατρών οι οποίοι είναι ενταγμένοι στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ και οι οποίοι δεν επιθυμούν στο παρόν στάδιο να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Και ως εκ τούτου, με την ένταξη της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στο ΓεΣΥ, αυτοί οι γιατροί, θα μείνουν χωρίς στέγη. Και μαζί τους και οι ανθρωποι που προγραμματίζουν εγχειρήσεις και επέλεξαν τους συγκεκριμένους γιατρούς δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε εγχείρηση. Άρα πρέπει να βρεθεί μια μεταβατική λύση, σχετικά με τους γιατρούς που δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.  Με την ένταξη της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ στο ΓεΣΥ δεν θα υπάρχει κανένα άλλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Λεμεσό. Τονίζω ότι σκοπός μας δεν είναι να αλλάξει οποιαδήποτε φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ λειτουργεί άψογα, χρειάζονται κάποιες διορθώσεις και σιγά σιγά θα γίνουν. Εμείς σε καμία περίπτωση θα αλλάξουμε τον πυρήνα και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Θα δούμε το θέμα στη Βουλή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Αναμένεται ότι η πρόταση του κυρίου Λεωνίδου θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μετά το Πάσχα με την επαναλειτουργία της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι παρόμοια εξαίρεση είχε δοθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και στους γιατρούς νοσηλευτηρίων στη Λευκωσία. Μετά όμως από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αυτό κρίθηκε παράνομο και ο ΟΑΥ με εγκύκλιο απαγόρευσε σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ να παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. Οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ προσπάθησαν να μπλοκάρουν δικαστικά αυτή την απόφαση έστω και προσωρινά, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού το δικαστήριο, τον περασμένο Νοέμβριο, αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να μην εφαρμόζεται η οδηγία του ΟΑΥ. 

Δρ Χάρης Αρμεύτης: Προς την σωστή κατεύθυνση η πρόταση Λεωνίδου - Δεν μας έδωσαν χρόνο

Ο Πνευμονολόγος δρ Χάρης Αρμεύτης, Συνεργάτης ιατρός στην Πολυκλινική Υγεία ο οποίος εκπροσωπεί τους γιατρούς που είναι εκτός ΓεΣΥ, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι η πρόταση Λεωνίδου είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θεωρεί άδικο οι γιατροί που στήριξαν τόσα χρόνια την Πολυκλινική και έκτισαν τη φήμη και το όνομα της, να μένουν ξαφνικά χωρίς στέγη, χωρίς μάλιστα να τους δοθεί χρόνος για να βρουν κάποια λύση. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Για την οποιαδήποτε απόφαση θα έπρεπε να προηγηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προειδοποίησης. Και αυτό είναι και μέσα στα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους μετόχους να εντάξουν το νοσηλευτήριο στο ΓεΣΥ αλλά δεν γίνεται να μας πετάξουν στο δρόμο. Στη Λεμεσό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλο νοσηλευτήριο να μας εξυπηρετεί. Αν κάποιος πολίτης στη Λεμεσό θέλει να πάει ιδιωτικά, δεν θα έχει την δυνατότητα. Και αυτό θα είναι πρόβλημα και για τους ξένους που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό. Η πρόταση Λεωνίδου είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα έλεγα είναι και προς το δημόσιο συμφέρον. Μας δίνει ένα χρονικό διάστημα για να δρομολογήσουμε την μεταστέγαση μας σε άλλο νοσηλευτήριο. Δεν μπορείς μια επαγγελματική ομάδα που στήριξε και έκτισε το όνομα και τη φήμη της Πολυκλινικής να την εκβιάζεις να ενταχθεί στο ΓεΣΥ ή να τους βγάλεις έξω χωρίς να έχουν εναλλακτική επιλογή. Το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό για τον κόσμο της Λεμεσού. Η Πολυκλινική καθημερινά δίνει λύσεις για περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το ΓεΣΥ. Είναι πολλά και τα παραδείγμα που έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές.  Ελπίζουμε να μας επιτρέψει η Βουλή με νομοθετική ρύθμιση να παραμείνουμε για 24 μήνες, Είναι αναγκαιότητα για να βρεθεί λύση».

Θα μελετήσει την πρόταση και θα τοποθετηθεί ο ΟΑΥ

Από πλευράς ΟΑΥ, μας αναφέρθηκε ότι ο οργανισμός θα μελετήσει την πρόταση νόμου και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση αναλόγως. Μας επισημάνθηκε πάντως ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ξεκάθαρη ότι είναι παράνομο γιατροί εκτός ΓεΣΥ να παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ. 

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Δρ Μάριος Καραϊσκάκης μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες δικαστικά, τόσο μεμονωμένα από γιατρούς, όσο και μαζικά χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. «Οι αποφάσεις του δικαστηρίου αναφέρουν ότι δεν μπορούν γιατροί εκτός ΓεΣΥ να παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Αν το θέμα πάει Βουλή για συζήτηση, σίγουρα θα συμμετέχουμε στην όλη διαδικασία. Θα το εξετάσουμε, θα αξιολογήσουμε και θα εκφράσουμε τις θέσεις μας».

Home