Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα 3 μέτρα ΟΑΥ για να μειωθούν οι λίστες αναμονής

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 05.02.2024

Τα 3 μέτρα ΟΑΥ για να μειωθούν οι λίστες αναμονής

Thumbnail
Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, δηλώνει ο υπουργός Υγείας - Τα 2 μέτρα που εφαρμόστηκαν και το 3ο που μελετάται

Με στόχο την μείωση των λιστών αναμονής στους γιατρούς αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας ο ΟΑΥ αποφάσισε όπως εφαρμόσει 3 μέτρα, εκ των οποίων τα 2 έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται.

Οι λίστες αναμονής προκαλούν πονοκέφαλο τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στον ΟΑΥ, αφού αρκετοί ασθενείς επικοινωνούν με ειδικούς γιατρούς και δεν βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το πρώτο μέτρο αφορά την δημιουργία μητρώων για την κατηγοριοποίηση των χρόνιων ασθενών. Προ μηνών και συγκεκριμένα περί τα μέσα του 2023, οι Προσωπικοί Γιατροί κλήθηκαν να ξεκινήσουν να χωρίζουν σε κατηγορίες τους ασθενείς τους και να τους εντάξουν σε μητρώα ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζουν. Ήδη έχει καταρτιστεί μητρώο για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους αιμοκαθαιρόμενους. Στην παρούσα φάση ετοιμάζονται τα μητρώα για τους διαβητικούς και υπερτασικούς ασθενείς. 

Σε δηλώσεις της στην OffsiteNews η Έφη Καμμίτση Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΟΑΥ, αναφέρθηκε και στο δεύτερο μέτρο που ξεκίνησε να εφαρμόζει ο Οργανισμός και αφορά την κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών. Από την 1η Φεβρουαρίου, τα παραπεμπτικά διαχωρίζονται σε επείγοντα και ρουτίνας, με στόχο κυρίως να ξεχωρίζουν πραγματικά τα επείγοντα από τα περιστατικά ρουτίνας και να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατό και το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στους ειδικούς γιατρούς.

Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, ουσιαστικά θα δίνεται προτεραιότητα στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ θα αντιμετωπιστεί και ένα πρόβλημα που προκύπτει με πολλούς ασθενείς που κάνουν… μόνοι τους διαγνώσεις ζητώντας από γιατρούς να τους προωθήσουν ως επείγοντα περιστατικά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όλοι οι γιατροί του ΓεΣΥ που εκδίδουν παραπεμπτικά (Προσωπικοί, Ειδικοί, Γιατροί Α’ βοηθειών), έχουν πλέον λοιπόν τη δυνατότητα να παραπέμπουν σε ειδικούς γιατρούς, κατηγοριοποιώντας τα παραπεμπτικά σε ρουτίνας ή επείγοντα. 

Την ίδια ώρα ο ΟΑΥ εργάζεται στο να καθοριστεί και ο χρόνος εκτέλεσης των παραπεμπτικών, δηλαδή το πότε θα πρέπει να εξυπηρετείται ένα περιστατικό ανάλογα με την σοβαρότητα του

Το τρίτο μέτρο το οποίο ακόμη μελετάται, αφορά την αύξηση των φαρμάκων από τους Προσωπικούς Γιατρούς ώστε να μην χρειάζεται να επισκεφθεί ένας ασθενής τον ειδικό γιατρό για να του δώσει συνταγογράφηση για φάρμακα. Ουσιαστικά αυτό που εξετάζεται είναι το ποια φάρμακα τα οποία δεν μπορούν μέχρι σήμερα να συνταγογραφηθούν από τους Προσωπικούς Γιατρούς, να μπορούν να το πράξουν στο άμεσο μέλλον. 

Όπως ανέφερε η κ. Καμμίτση, έχει ήδη γίνει μια προεργασία για το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τους γιατρούς ώστε να εισηγηθούν στο ΟΑΥ συγκεκριμένα φάρμακα. Αφού καταρτιστεί η λίστα, αναμένεται να τεθεί ενώπιον Επιτροπών ώστε να αποφασιστεί ποια από αυτά τα φάρμακα τελικά θα συνταγογραφούνται και από τους Προσωπικούς Γιατρούς.

Κληθείς ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός να σχολιάσει τα μέτρα τα οποία λαμβάνει ο ΟΑΥ, ανέφερε στην OffsiteNews πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πως θα φέρουν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο ως προς το μέγεθος της επιτυχίας της εφαρμογής των μέτρων, τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

0
Home