Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θερμοκοιτίδα Αγάπης: Συνέδριο για τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας

Offsite Team
- 04.11.2019

Θερμοκοιτίδα Αγάπης: Συνέδριο για τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας

Thumbnail
Σημαντικά τα συμπεράσματα από το 1ο συνέδριο της «Θερμοκοιτίδας Αγάπης» με θέμα τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας

Ολοκληρώθηκαν, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, οι εργασίες του 1ου Ανοιχτού Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε στα κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου ο σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει, μέσω των εξειδικευμένων και αναλυτικών επιστημονικών παρουσιάσεων, τη σύγχρονη εξέλιξη και προσέγγιση της νεογνικής φροντίδας και υγείας μέσα από ένα εύρος οπτικών.

Διαδικασία η οποία ανέδειξε το ζήτημα της συστράτευσης και συνεργασίας που απαιτείται από τους γονείς, τους ιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας, τους οργανωμένους φορείς, αλλά και τις πολιτειακές δομές, απέναντι στην προωρότητα και στις ανάγκες ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, έγκαιρης ενημέρωσης και των κατάλληλων υποδομών που απαιτούνται για την ενδυνάμωση των πρόωρων νεογνών και τη στήριξη των οικογενειών τους.

Στο επιστημονικό συνέδριο συμμετείχαν, καταθέτοντας την εξιδεικευμένη τους γνώση επί των  Ευρωπαϊκών Πρότυπων Φροντίδας κορυφαίοι επιστήμονες ιατροί και επαγγελματίες υγείας, καθώς και η κ. Nicole Thiele - Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFCNI.

Nicole Theile from EFCNI
Nicole Thiele, Αντιπρόεδρος του EFCNI

Πιο συγκεκριμένα στο συνέδριο τοποθετήθηκαν με εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις οι:

  1. Δρ. Ανδρέας Χατζηδημητρίου, Ειδικός Παιδίατρος Νεογνολόγος, με τίτλο παρουσίασης: «Η εξέλιξη της Νεογνολογίας»
  2. Δρ. Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρος της οργάνωσης «Ηλιτόμηνον» με τίτλο παρουσίασης: «Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία: η σημασία τους σε εθνικό επίπεδο»
  3. Nicole Thiele - Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFCNI, με τίτλο παρουσίασης: «European Standards of Care for Newborn Health:Shaping the future of newborn care, together»
  4. Δρ. Νικολέττα Μ. Ιακωβίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Νεογνολογίας, με τίτλο παρουσίασης: «Παρουσία στην Αίθουσα Τοκετού & Μεταφορά Νεογνού»
  5. Δρ. Θάλεια Παπαδούρη, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, με τίτλο παρουσίασης: «Ευρωπαϊκά πρότυπα φροντίδας για τη νεογνική υγεία Ιατρική περίθαλψη και κλινική πρακτική»
  6. Νικόλας Αντωνιάδης, ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής παιδιών και εφήβων, με τίτλο παρουσίασης: «Αναπτυξιακή φροντίδα με επίκεντρο το βρέφος και την οικογένεια»
  7. Δρ. Μαρία Ζένιου, παιδίατρος, με τίτλο παρουσίασης: «Πρόσβαση και ενεργός συμμετοχή των γονέων στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών»
  8. Πάνη Παντελή, νεογνολογική φυσιοθεραπεύτρια με τίτλο παρουσίασης: «Διαδικασίες Φροντίδας Νεογνού με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα».

Από τον θεό Διόνυσο, που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν το πρώτο βρέφος που τοποθετήθηκε σε έναν τύπο θερμοκοιτίδας, έως την αφύπνιση που συντελέστηκε στον 19ο αιώνα κατά τον οποίο αξιολογήθηκαν θετικά από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τα μηνύματα των Γαλλίδων Μαιών, η εξέλιξη της νεογνικής φροντίδας αποτέλεσε κορυφαίο πεδίο ερευνάς και ενδιαφέροντος, προκειμένου να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός της βρεφικής θνησιμότητας.

Έκτοτε, η χρήση των θερμοκοιτίδων ενσωματώθηκε πλήρως στη διαδικασία του τοκετού, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και προαγωγή της περιγεννητικής ιατρικής οδήγησε στο τέλος του 20ου αιώνα στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας στο 4-6‰ σε σχέση με το 90‰ που ήταν στις αρχές του αιώνα.

Lela_vavourakis_ilitominon_greece
Λέλα Βαβουράκη, Πρόεδρος Ηλιτόμηνον, Ελλάδα 

Όπως αναδείχθηκε στο 1ο συνέδριο της «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» η αναγκαιότητα της εφαρμογής όλων των Ευρωπαϊκών Πρότυπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία στην Κύπρο καθίσταται αδήριτη ανάγκη. Η ανάγκη αυτή προκύπτει από τα δεδομένα που μαρτυρούν ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο γεννιούνται πρόωρα περίπου 500.000 μωρά, ενώ οι επιπλοκές από την πρόωρη γέννηση είναι ο λόγος για τα τρία τέταρτα περίπου όλων των θανάτων στη νεογνική περίοδο (μέχρι και την 28η ημέρα μετά τη γέννηση).

Στο συνέδριο ακόμα αναφέρθηκε ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στην επιβίωση και την υγεία των προώρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και το ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές που σχετίζονται με την παροχή φροντίδας εντός των χωρών επηρεάζουν τις διακυμάνσεις του ποσοστού πρόωρων γεννήσεων.

Thalia_papadouris_nicu_makareio
Θάλεια Παπαδούρη, Παιδίατρος Ενταντικολόγος, Διευθύντρια ΜΕΝΝ Μακάρειου Νοσοκομείου

Εάν τα παραπάνω συνδυαστούν με το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κράτη στα οποία:

  • Οι γονείς δεν ενημερώνονται για τους παράγοντες κινδύνου, τα προειδοποιητικά σημεία ή τις αλλαγές του τρόπου ζωής τους, ώστε να προλάβουν έναν πρόωρο τοκετό.
  • Δεν υφίσταται κάποιο νομικό καθεστώς, το οποίο θα ρυθμίζει το κατώτατο όριο προωρότητας.
  • Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι μηχανισμοί που να βοηθούν τους νεογνολόγους στη λήψη αποφάσεων, καθοριστικών για την επιβίωση αυτών των παιδιών.
  • Δεν υπάρχουν ξενώνες για τη φιλοξενία των γονέων που έχουν κατοικία μακριά από τις ΜΕΝΝ.
  • Δεν υπάρχει συντονισμένη φροντίδα σε οργανωμένα κέντρα μακροχρόνιας παρακολούθησης

pani_pantelides_thermokoitida_agapis
Πάνη Παντελίδη, Νεογνολογική Φυσιοθεραπεύτρια,  NIDCAP Consultant

Τότε, γίνεται αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη λήψης συγκεκριμένων και στοχευμένων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των πρόωρων νεογνών και των οικογενειών τους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Κύπρο, ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρο (το ποσοστό πρόωρου τοκετού στην Κύπρο είναι περίπου 10%), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση Παγκοσμίως (κατ’ αναλογία πληθυσμού) όσον αφορά στην Προωρότητα.

Η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» σε αυτή την πρόκληση αναλαμβάνει ενεργό και δραστήριο ρόλο, καθώς με την ολοκλήρωση του 1ου ανοιχτού επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε μαζί με τους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων στο χώρο της μητρικής και νεογνικής υγείας και με συντονισμένες δράσεις διεκδικεί αλλαγές και λύσεις στη νεογνική φροντίδα στην Κύπρο.

thermokoitida_agapis_1st_conference

Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Nicole Thiele - Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFCNI, Θάλεια Παπαδούρη, Παιδίατρος - Εντατικολόγος, Δρ. Νικολέττα Μ. Ιακωβίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Νεογνολογίας, Δρ. Ανδρέας Χατζηδημητρίου, Ειδικός Παιδίατρος Νεογνολόγος, Δρ. Μαρία Ζένιου, Παιδίατρος, Δρ. Ελένη Βαβουράκη, Πρόεδρος της οργάνωσης «Ηλιτόμηνον», Ξένια Ξενοφώντος, Επίτιμη Πρόεδρος οργάνωσης «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», Πάνη Παντελή, Νεογνολογική Φυσιοθεραπεύτρια, Νικόλας Αντωνιάδης, Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής παιδιών και εφήβων

Ποιο είναι το EFCNI

Tο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών και των οικογενειών τους. Φέρνει σε επαφή τους γονείς και το ιατρικό προσωπικό, με κοινό στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας των νεογέννητων και των πρόωρων παιδιών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη. 

Το EFCNI από το 2015 εργάζεται για τη δημιουργία και τη θέσπιση Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (“European Standards of Care for Newborn Health”), ώστε να διασφαλιστεί η σωστή φροντίδα όλων των εγκύων και των νεογνών. Η Θερμοκοιτίδα Αγάπης συμμετέχει ενεργά μαζί με άλλους ευωπαικούς Συνδέσμους και επίσημα σώματα από το χώρο της Υγείας στην ανάπτυξη αυτών των προτύπων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μετά από ενέργειες του EFCNI, τονν περασμένο Νοέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου, αναγνωρίστηκε η προωρότητα ως ξεχωριστή οντότητα η οποία χρήζει θέσπισης κοινωτικής οδηγίας. 

Ποιά είναι η Θερμοκοιτίδα Αγάπης

Το Ίδρυμα «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» αποτελεί συνέχεια του Συνδέσμου Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Κύπρου και είναι μια μη-κυβερνητική εθελοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011 με κύριους στόχους (α) την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προωρότητα και τις άλλες αιτίες που επιβάλλουν τη νοσηλεία ενός νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και (β) τη στήριξη των νεογνών, των γονέων τους και του Προσωπικού της Μονάδας στον καθημερινό αγώνα τους.

Από το 2013 ανήκει στο δίκτυο οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI) και διεκδικούν από την Ευρωπαική Ένωση τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών με τις οποίες να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, όλα τα νεογνά και όλα τα πρόωρα βρέφη.Συμμετέχει επίσης στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία που γίνεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, στις 17 Νοεμβρίου.

Όραμα του Ιδρύματος η πλήρης εφαρμογή του πανευρωπαϊκού προγράμματος Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία έτσι ώστε να  αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινωνικές ανισότητες σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI). 

Home