Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θεσμοθέτηση προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων συζήτησε η επιτροπή Υγείας

Offsite Team
- 08.12.2023

Θεσμοθέτηση προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων συζήτησε η επιτροπή Υγείας

Τσιρίδου: Τα προγράμματα διενεργούνται εδώ και 35 χρόνια χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο

Την πρόταση νόμου της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Φωτεινής Τσιρίδου για θεσμοθέτηση των προγεννητικών και νεογνικών προγραμμάτων συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου εξήγησε ότι αυτά τα προγράμματα διενεργούνται εδώ και 35 χρόνια χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο.

«Με ιδιωτική πρωτοβουλία, εντελώς δωρεάν, παρέχονται σήμερα τρία προγράμματα εντελώς δωρεάν σε κάθε βρέφος που γεννιέται και σε κάθε έγκυο γυναίκα σε όλα τα σπίτια» σημείωσε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο.

Υπενθύμισε πως σήμερα το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής λειτουργεί τρία προγράμματα, το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου Νεογνών στη 10η βδομάδα της εγκυμοσύνης όπου μεταξύ άλλων ανιχνεύεται το Σύνδρομο Down, τον Προληπτικό Έλεγχο Νεογνών για ανίχνευση μεταβολικού συνδρόμου που εμποδίζει τη σωματική ή/και νοητική του ανάπτυξη και το Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών χάρη στο οποίο δεν υπ0άρχουν πλέον κωφάλαλα παιδιά στην Κύπρο.

Σημειώνοντας ότι από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής πέρασαν τα τελευταία 35 χρόνια δωρεάν 454.000 νεογνά και 267.000 έγκυοι, σημείωσε πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για θέσπιση νομικού πλαισίου καθώς το Κέντρο στοχεύει στην επέκταση του Εθνικού Ανιχνευτικού Προγράμματος για ακόμη 8 διαφορετικά νοσήματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας.

Και εξήγησε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ένα πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία όλων αυτών των προγραμμάτων, ένα πλαίσιο ελέγχου, ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των διάφορων φορέων έτσι ώστε να μην εναπόκειται στον κάθε γυναικολόγο να ενημερώσει την έγκυο γυναίκα για τα δικαιώματα της και στον κάθε παιδίατρο το κατά πόσο θα εισηγηθεί την διενέργεια κάποιο ελέγχου.

«Θα πρέπει επίσης να θεσπιστεί» συμπλήρωσε, «ένας καλύτερο μηχανισμός για τον έλεγχο και την παρακολούθηση, να υπάρχει επίσης μια εθνική βάση δεδομένων και στατιστικά στοιχεία που η χώρα μας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμη πως σήμερα το κράτος καλύπτει μόνο το 50% του προϋπολογισμού του Κέντρου ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από εθελοντές, κάτι το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο, ενώ χαιρέτισε και το ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν, όπως είπε, την αναγκαιότητα θέσπισης νομικού πλαισίου και το ότι το Υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα να υπάρχει μια νομοθεσία που να τα διέπει όλα αυτά.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση υπάρχει ανάγκη να θεσμοθετηθεί η διενέργεια προγεννητικών και νεογνικών ανιχνευτικών ελέγχων καθώς αυτή τη στιγμή υπόκειται καθαρά στον γιατρό αν θα εισηγηθεί την διενέργεια τέτοιων ελέγχων.

Σημειώνοντας ότι με την προτεινόμενη πρόταση νόμου διασφαλίζεται μέσω των προβλεπόμενων προγραμμάτων η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών που ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο τόσο κατά τον προγεννητικό όσο και τον νεογνικό έλεγχο με στόχο την αντιμετώπιση τους ο κ. Γιακουμή δήλωσε ότι η ΔΗΠΑ συμφωνεί και θα στηρίξει τη θεσμοθέτηση γιατί «θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά προς βελτίωση και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών ιατρικών φροντίδων που παρέχονται στους κύπριους πολίτες και τη προαγωγή της δημόσιας υγείας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

0
Home