Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας - Οι 6 πυλώνες και τα οφέλη

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 28.01.2024

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας - Οι 6 πυλώνες και τα οφέλη

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για καρκίνο και η ψυχική υγεία - Δηλώσεις Στ. Κυριακίδου

Τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας ανέλυσε την Πέμπτη (25/1) κατά την παρουσία της στην επιτροπή Υγείας της Βουλής η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, είναι η πυξίδα μας προς το μέλλον. Το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που πετύχαμε στη πανδημία θα αφορά πλέον οριζόντια όλα τα θέματα της υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως κάθε πυλώνας αφορά άμεσα και καίρια όλους τους πολίτες. 

Ο πρώτος πυλώνας αφορούσε την ενδυνάμωση των όρων εντολής δύο σημαντικών Οργανισμών οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). «Χρειαζόμασταν άμεσα ένα ισχυρότερο ECDC. Το οποίο δεν θα έκανε μόνο συστάσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με την ετοιμότητα για απειλές κατά της υγείας, αλλά θα φιλοξενούσε ταυτόχρονα ένα νέο δίκτυο αριστείας εργαστηρίων αναφοράς της ΕΕ.  Με το ίδιο σκεπτικό προχωρήσαμε και με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)». Σήμερα ο EMA μπορεί πλέον να παρακολουθεί στενά και να μετριάζει τις ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και να διευκολύνει την ταχύτερη έγκριση φαρμάκων τα οποία προσφέρονται, ενδεχομένως, για τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας νόσου που προκαλεί κρίση δημόσιας υγείας».

Την ίδια ώρα δημιουργήθηκε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΗΕRA), με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Κεφάλαιο φάρμακα

Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, στην παρούσα φάση, υλοποιούνται αρκετές δράσεις για τα φάρμακα. «Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν μπορεί να διαφέρει στην Ευρώπη», είχε δηλώσει η Ευρωπαία Επίτροπος τονίζοντας πως ήδη έχουν εντοπίσει βασικά αντιβιοτικά για τα οποία αναμένεται να υπάρξει κίνδυνος ελλείψεων και έχουν ληφθεί μέτρα για την εξασφάλιση τους.

Σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει κοινή προμήθεια αντιβιοτικών και θεραπειών για ιούς του αναπνευστικού συστήματος ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα στηθεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εθελοντικής Αλληλεγγύης για τα φάρμακα. Ο μηχανισμός θα επισημαίνει τις ανάγκες ενός κράτους μέλους για ένα συγκεκριμένο φάρμακο σε άλλα κράτη μέλη, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν με την αναδιανομή φαρμάκων από τα διαθέσιμα αποθέματά τους.

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον καρκίνο

Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας είναι και είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον καρκίνο για την οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση €4 δισ.

Το 40% των ειδών καρκίνου μπορεί να προληφθεί, μέσα από σωστές και αποτελεσματικές στρατηγικές, επεσήμανε η κ. Κυριακίδου. Προτείναμε τη στήριξη των κρατών μελών ώστε να διασφαλιστεί ότι το 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου θα μπορεί να υποβληθεί σε αυτό τον έλεγχο έως το 2025». Η πρόταση της Επιτροπής είναι η επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, του στομάχου. 

Τα ιατρικά δεδομένα στο κινητό μας

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία αποτελεί τον πέμπτο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, ένας Κύπριος που βρίσκεται στη Μαδρίτη και για κάποιο λόγο χρήζει ιατρικής φροντίδας θα έχει πλέον άμεσα πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα και ιστορικό και έτσι δεν θα χρειάζεται να επαναλάβει διάφορες εξετάσεις γιατί και ο γιατρός εκεί θα έχει άμεσα την πλήρη εικόνα του ιατρικού ιστορικού του συγκεκριμένου ατόμου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος διευκρίνισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2025 να τεθεί σε εφαρμογή ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 800 εκ. στα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Έκτος πυλώνας η ψυχική υγεία

Οι δράσεις για την ψυχική υγεία, με έμφαση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, την πρόληψη των αυτοκτονιών και την εξάλειψη του στιγματισμού, αποτελούν τον έκτο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. 

«Προχωρήσαμε στην κατάρτιση της ολιστικής προσέγγισης για τη ψυχική υγεία. Μέσα από αυτή μας τη προσέγγιση καταρτίσαμε 20 πρωτοβουλίες, με χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. Ευρώ.

Οι ενέργειες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στις εθνικές πολιτικές, την πρόληψη της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών, την καταπολέμηση του στιγματισμού, της προκατάληψης και των διακρίσεων αλλά και τη δημιουργία δικτύου ψυχικής υγείας παιδιών και νέων.

Αναφερόμενη στην Κύπρο η κ. Κυριακίδου υποστήριξε πως μπορεί να συμμετέχει και να ενισχύσει τις εθνικές πολιτικές, στον τομέα της ψυχικής υγείας, μέσα από σχετικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

0
Home