Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξέρουμε πραγματικά τι μανιτάρια μας πωλούν στους δρόμους;

Offsite Team
- 26.11.2018

Ξέρουμε πραγματικά τι μανιτάρια μας πωλούν στους δρόμους;

Thumbnail
Οι Κύπριοι είναι γνωστοί λάτρεις των μανιταριών. Ωστόσο κάποιοι κρύβονται πίσω από εμπόριο μέσω ανεπίσημων διόδων.

Μεγάλο είναι το θέμα συζήτησης που δημιουργήθηκε μετά την δηλητηρίαση από μανιτάρια δύο συμπολιτών μας

Μάλιστα η όλη κατάσταση παρά το γεγονός ότι ειδικοί συνιστούν προσοχή είναι πολύ σοβαρή, καθώς οι Κύπριοι ως γνωστόν αρέσκονται στην κατανάλωση αλλά και στο να βρίσκουν μανιτάρια.

Οι αρμόδιοι σύλλογοι φίλων μανιταριών καλά κάνουν και παροτρύνουν όλους όσους θα πάνε να μαζέψουν μανιτάρια, να διαβάσουν πρώτα, να εκπαιδευτούν στα είδη που είναι εδώδιμα και σε αυτά που είναι δηλητηριώδη.

Αυτό όμως αρκεί;

Υπάρχουν άτομα τα οποία καρπώνονται οικονομικά από την πώληση όχι μόνο μανιταριών αλλά και άλλων αγριόχορτων στην ύπαιθρο. Όποιος έχει επισκεφθεί ορεινές περιοχές πρόσφατα, σίγουρα θα είδε άτομα να πουλούν στην άκρη του δρόμου, είτε μανιτάρια είτε χόρτα.

Αυτά τα άτομα είτε είναι από Κύπρο είτε από τρίτες χώρες, γεγονός που ενδεχομένως να εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την εκπαίδευση και τη γνώση που έχουν σε σχέση με τα μανιτάρια.

Δεν γίνεται κανένας έλεγχος, από καμιά αρμόδια αρχή. Μπαίνουν απλά όλα τα μανιτάρια σε μια σακούλα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει καμιά ιδέα σε σχέση με το τι μανιτάρι θα φάει, αν φυσικά δεν ασχολείται με τη συλλογή μανιταριών. 

Σημειώνεται ότι πολλές φορές επιτήδειοι πληρώνουν άτομα για να προχωρούν στην συλλογή των πιο πάνω, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να φτάσουμε σε κατανάλωση δηλητηριωδών αγριόχορτων να αυξάνεται. 

Το γεγονός αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι πλανόδιοι πωλητές τα πωλούν σε ανυποψίαστους πολίτες σε χαμηλές τιμές

Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουν στο πιάτο μας  χωρίς εμείς να έχουμε ιδέα. 

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, δεν σημαίνει ότι όποιος πουλάει στο δρόμο μανιτάρια θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. Ωστόσο, καλό είναι να κάνουμε κι εμείς ως καταναλωτές ένα έλεγχο στο τι αγοράζουμε αν θα αγοράσουμε κάτι από το δρόμο. Έτσι απλά για τη δική μας ασφάλεια και υγεία. 

Κατά τα άλλα καλή μας όρεξη και ας απολαύσουμε υπεύθυνα. 

 

Home