Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έτος 2018: Ο πλανήτης στο έλεος των φυσικών καταστροφών

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 27.12.2018

Έτος 2018: Ο πλανήτης στο έλεος των φυσικών καταστροφών

Thumbnail
Το 2018 αναμφίβολα ήταν η χρονιά στην οποία η κλιματική αλλαγή έγινε ορατή όσο ποτέ άλλοτε

Αρκετοί ήταν αυτοί που προέτρεξαν να υπερασπιστούν την θέση πως η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται και πως είναι ένα τέχνασμα προκειμένου οι Κυβερνήσεις να κερδοσκοπήσουν μέσω του «πράσινου» φόρου.

Ωστόσο, το έτος 2018 ήρθε για να τους διαψεύσει και ταυτόχρονο να μας τονίσει με κάθε τρόπο πως η κλιματική αλλαγή όχι απλά είναι πραγματικότητα, αλλά βρίσκεται στο «ζενίθ» της.

Φονικές πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και αρκετούς θανάτους σε όλο τον κόσμο. 

H Offsite επέλεξε μερικές από αυτές τις καταστροφές για να σας υπενθυμίσουμε πως η κλιματική αλλαγή είναι ευθύνη όλων.

pirkagia mati

Η Αττική στο έλεος των πυρκαγιών

Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω αυτή την ανασκόπηση με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Αττικής στην Ελλάδα, όπου στις 23 Ιουλίου, συνετελέσθη μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Πρωτοφανείς πυρκαγιές «σάρωσαν» την Ανατολική Αττική με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, και ολόκληρες οικογένειας. 

Τεράστια ήταν και η ζημιά στην χλωρίδα και  την πανίδα της περιοχής όπου αρκετά ζώα και κατοικίδια έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τις φλόγες που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης.

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» Αγίους Τριμιθιάς και Παλαιομέτοχο

Πρωτοφανής κακοκαιρία έπληξε και την Κύπρο όπου σε αρκετές περιπτώσεις κόσμος κινδύνευσε από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές. 

Ωστόσο, τις μεγαλύτερες ζημιές της άφησε ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε του Αγίους Τριμιθιάς και το Παλαιομέτοχο στις 21 Οκτωβρίου, όπου εκατοντάδες σπίτια και υποστατικά καταστράφηκαν, πάσσαλοι της ΑΗΚ καταστράφηκαν και δέντρα ξεριζώθηκαν.

Ο συνολικός απολογισμός των ζημιών έφτασε τα 1.424.000 ευρώ, ενώ το ευτύχημα ήταν πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Βυθίστηκε» η Ιταλία

Σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν και την Ιταλία στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, με αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 20 ανθρώπων.

Εκατοντάδες δέντρα ξεριζώθηκαν και αρκετά υποστατικά πλημμύρισαν.

Η Βενετία εξάλλου υπέστη μια από τις χειρότερες ανόδους του επιπέδου των υδάτων στην πρόσφατη ιστορία της και δοκιμάστηκε από τους ισχυρούς ανέμους, οι ριπές των οποίων έφθαναν ακόμη και τα 180 χιλιόμετρα την ώρα. 

Οι πλατείες της πόλης, οι δρόμοι, τα καταστήματα έγιναν ένα με τα κανάλια αφού το νερό έφτανε μέχρι και το γόνατο σε πολλούς από τους κατοίκους και τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να κυκλοφορούν με πλαστικές σακούλες στα πόδια αφού δεν είχαν όλοι γαλότσες. 

Η Ινδονησία στον «επίκεντρο» των τσουνάμι

Τις πληγές της μετρά από τα τσουνάμι που την χτύπησαν το 2018 η Ινδονησία.

Το πρώτο χτύπημα το δέχτηκε στις αρχές Οκτώβριου όταν μετά από σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ προκλήθηκε τσουνάμι με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.234 νεκρούς.

Ακόμη ένα τσουνάμι χτύπησε τη χώρα το Σάββατο 22/12, με τον αριθμό τον νεκρό μέχρι στιγμής να έχει ανέβει στους 373 με τις αρχές να αναφέρουν πως ο αριθμός των θυμάτων και των ζημιών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Καλιφόρνια: 87 νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές

Στις φλόγες «τυλίχθηκε» η Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ για περίπου ένα μήνα, αφήνοντας πίσω της 87 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοουμένους. 

Η πυρκαγιά απανθράκωσε σχεδόν 13.500 σπίτια και άλλα κτίρια, ενώ στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, η πυρκαγιά κατέστρεψε έκταση σχεδόν 620.000 στρέμματα. Στη Νότια Καλιφόρνια, οι φλόγες εξαπλώθηκαν με απίστευτη ταχύτητα και σε λιγότερο από 14 ώρες έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα.

souidia

Φωτιές στη Σουηδία

Η ξηρασία δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την Σουηδία όπου το καλοκαίρι αντιμετώπισε πρωτοφανείς πυρκαγιές στα δάση της.

Μάλιστα η Σουηδία ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Την τελευταία φορά που η Σουηδία αντιμετώπισε πυρκαγιές τέτοιας έκτασης ήταν πριν από 12 χρόνια.  

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσε ούτε η Ισπανία

Φονικές ήταν και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στην πόλη της Μαγιόρκα στην Ισπανία τον Οκτώβριο με τραγικό απολογισμό τους 12 νεκρούς.

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρους στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο ή καλυμμένα από λάσπη, στρώματα, καναπέδες και άλλα συντρίμμια στους δρόμους, ήταν όσα άφησε πίσω του ο χείμαρρος.

Συμβουλές ΥΠΕΞ προς Κύπριους ενόψει του τυφώνα Florence στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Τυφώνας Μάικλ και Φλόρενς

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ο κυκλώνας Μάικλ έπληξε τέσσερις Πολιτείες στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριου του 2018.

Ο κυκλώνας άφησε πίσω του σκηνικό καταστροφής στη Φλόριντα με χιλιάδες σπίτια και υποστατικά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν και από τον  κυκλώνα Φλόρενς ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 5 ανθρώπων, ενώ δεκάδες κάτοικοι παρέμειναν παγιδευμένοι.  

Home