Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχολεία: "Ξέφραγο αμπέλι" και παραβατικές συμπεριφορές 

Του Στέλιου Στυλιανού
- 29.01.2019

Σχολεία: "Ξέφραγο αμπέλι" και παραβατικές συμπεριφορές 

Thumbnail
Τι λένε σε υπουργείο Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στην κοινή γνώμη τα περιστατικά σε σχολεία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για μέτρα ασφάλειας και υγείας, με στόχο να καταστούν τα σχολεία μας ασφαλείς χώροι.

Μάλιστα, μέσα σε μια εβδομάδα παρουσιάστηκαν τρία περιστατικά που έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια των σχολείων όσο και με την παραβατική συμπεριφορά που παρουσιάζουν μαθητές μας.

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα είχαμε την σύλληψη ατόμων σε αυλή σχολείου για υπόθεση ναρκωτικών, τις απειλές άντρα καθηγήτριας εναντίον μαθητή σε σχολείο της Λευκωσίας, με το πρώτο μάλιστα να εισέρχεται στο σχολείο και να έχει φραστικό επεισόδιο με τον δεύτερο.

Παράλληλα μόλις το βράδυ της Κυριακής μαθητής συνελήφθη από την αστυνομία , ενώ προσπαθούσε να ληστέψει σχολείο, με αποτέλεσμα να ξανανοίγει για τα καλά η συζήτηση για το θέμα της νεανικής παραβατικότητας.

Η Offsite ζήτησε την θέση του Υπουργείου Παιδείας για τα παραπάνω και πως το Υπουργείο χειρίζεται τα περιστατικά, σε μια περίοδο μάλιστα που η συζητηση για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία είναι ανοικτή.

Όπως επεσήμαναν πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, το θέμα με την σύλληψη ατόμων για ναρκωτικά σε αυλή σχολείων το διαχειρίζεται αποκλειστικά η αστυνομία.

Επισημαίνουν, ωστόσο , ότι οι ίδιοι συνεχίζουν τις διεργασίες για την υλοποίηση των περιφράξεων σε σχολεία αλλά και την τοποθέτηση θυροτηλεφώνων, με σκοπο να σταματήσουν τα σχολεία μας να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Κουρσουμπά: Η κρίση στην παιδεία δεν είναι κατάντια

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση περιφράξεων, με το μέτρο να αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει κατασταλτικά, τόσο στην είσοδο εξωσχολικών στα σχολεία όπως επίσης και στο συνεχιζόμενο για δεκαετίες φαινόμενο της κλοπής από σχολικές αίθουσες.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας θα πρέπει να απασχολήσει την  κοινωνία ευρύτερα, με το υπουργείο Παιδείας να κάνει ώστοσο τις απαιτούμενες δράσεις εντός σχολικών μονάδων, για την μείωση και εξάλειψη παραβατικών συμπεριφορών.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν πως οι ίδιοι αξιολογούν τα περιστατικά και εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο ενισχύουν περαιτέρω τις δράσεις τους με εκπαιδευτικούς ψυχολόγους.

Κωλυσιεργία βλέπει η ΟΕΛΜΕΚ 

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ τώρα, παρατηρούν κωλυσιεργία στα μέτρα ασφάλειας και υγείας τόσο από πλευράς Υπουργείου Παιδείας όσο και από πλευράς Σχολικών Εφορειών. 

Όπως σημείωσαν στην Offsite πηγές από την οργάνωση των καθηγητών, εάν σήμερα τα σχολεία μας είχαν τις κατάλληλες υποδομές θα υπήρχε η απαραίτητη ασφάλεια και δεν θα μπορούσε ο καθένας να εισέρχεται σε αυτά.

Μάλιστα όπως μας τόνισαν, θα πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις τόσο όσο αφορά την νεανική παραβατικότητα όσο και την ασφάλεια των σχολείων, για να μην έρχονται καθημερινά εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμέτωποι με δυσάρεστες εξελίξεις.

Καταληκτικά όπως επισημαίνεται από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, θα πρέπει το υπουργείο να δώσει περισσότερη έμφαση στο κεφαλαιώδες ζήτημα των ναρκωτικών και σε συνεργασία με την αστυνομία να παρέχουν την κατάλληλη ασφάλεια στα σχολεία αυτά.

Home