Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Για ποιον κτυπά η κουδούνα;

Offsite Team
- 26.04.2020

Για ποιον κτυπά η κουδούνα;

Thumbnail
Το δούλεμα δεν πάει μόνο στα σύννεφα αλλά πάει και στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Κάποιοι πρέπει να μας περνούν για ηλίθιους. Ηλίθιους με περικεφαλαία. Τόσο ηλίθιους ώστε να μας σερβίρουν σανό για χαβιάρι και να μας λένε παραμύθια της Χαλιμάς ακόμα και την ώρα που βρισκόμαστε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Έχουν κάνει τη διαπλοκή επιστήμη και έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που μας δουλεύουν επισήμως, οριζοντίως και καθέτως. Σε λίγο θα τους πούμε και «μπράβο» γιατί τα καταφέρνουν τόσο καλά, τόσο συχνά. 

Τα παραδείγματα για «το πόσο ηλίθιοι νομίζουν ότι είμαστε;» είναι αναρίθμητα –τόνοι χαρτιού έχουν καταλήξει στους κάδους ανακύκλωσης και χιλιάδες λέξεις έχουν μπερδευτεί στις ίνες του διαδικτύου. Αν το πράγμα αφορούσε την «εισβολή των ηλιθίων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα αρκούσε η παρηγοριά του Ουμπέρτο Έκο, ότι «σε μια κοινωνία πολύχρωμη υπάρχει ο ηλίθιος αλλά και ο προσαρμοστικός». Μονά-ζυγά δικά μας. 

Το θέμα όμως παραγίνεται σοβαρό επειδή αφορά την κανονική ζωή, τους κανονικούς ανθρώπους και τους κανονικούς πολιτικούς.

Είναι τόσο σοβαρό που χρειάζονται χοντρά ψέματα και ψιλά γράμματα για να κρύψουν τα μεγάλα συμφέροντα.   

Όπως εκείνα που τα κρύβουν σε μια απόφαση, σε ένα έκτακτο μέτρο, «ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που δημιουργεί το πρόβλημα περίσσειας ζώων που παρουσιάζεται σήμερα στις κτηνοτροφικές μονάδες» λόγω της πανδημίας. Σε ελεύθερη μετάφραση μας λένε: επειδή για όλα φταίει ο κορωνοϊός, θα πρέπει να επιτραπεί η βάρβαρη σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση ώστε να κάνουμε μπίζνες με το εξωτερικό και να σώσουμε τους ποιμνιοτρόφους μας. Το δούλεμα δεν πάει μόνο στα σύννεφα αλλά και στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου.

Το ψέμα ξεκινά από την αρχή. Αυτό που αποκαλείται «έκτακτο μέτρο» αποτελεί στην ουσία ένα πάγιο αίτημα διάφορων αγροτοκτηνοτροφικών ομάδων και έχει  τόση σχέση με τον κορωνοϊό, όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Ο κορωνοϊός είναι η αφορμή και όχι η αιτία. Το αίτημα για τη σφαγή ζώων με τη μέθοδο κοσέρ (για Εβραίους) ή χαλάλ (για μουσουλμάνους) επανέρχεται κάθε μερικά χρόνια, επανήλθε και την προπερασμένη εβδομάδα όταν έγινε προσπάθεια να περάσει στα μουλωχτά από τη Βουλή, αλλά λόγω έντονων αντιδράσεων δόθηκε αναβολή μέχρι νεωτέρας. Εκτάκτως, έκτακτα! 

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι μια τέτοια ρύθμιση θα έχει καταληκτική ημερομηνία. Μπορεί στο νομοσχέδιο να αναγράφεται ότι η τροποποίηση του περί Ευημερίας και Προστασίας Ζώων αφορά την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, μπορεί ο υπουργός Γεωργίας να δηλώνει αντίθετος σε «μονιμότητα της τροποποίησης», αλλά ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από τη… Βουλή ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Για να εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση, θα πρέπει (πριν το τέλος του χρόνου) να καθοριστούν κανονισμοί για τις διαδικασίες σφαγής, να γίνουν «τροποποιήσεις» στις υφιστάμενες υποδομές των σφαγείων της Κύπρου, να ελεγχθούν κρέατα και σφαγεία από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ, ακόμα και από την Αρχιραβινεία και να βρεθούν πρόθυμοι αγοραστές για την «περίσσεια ζώων που παρουσιάζεται σήμερα στις κτηνοτροφικές μονάδες». Το ερώτημα είναι: ποιος καλός επιχειρηματίας θα επενδύσει σε ένα εμπόριο που έχει ημερομηνία λήξης σε λίγους μήνες; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. 

Για να απαντήσουμε όμως πρέπει να εξετάσουμε το τρίτο ψέμα. Αυτό που δήθεν παρουσιάζεται ως μέτρο στήριξης, είναι στην ουσία μια φωτογραφική ρύθμιση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν μιλούμε για τα συμφέροντα των απλών ποιμνιοτρόφων. Κάποιοι πρέπει να έχουν μαντικές ικανότητες γιατί ήταν τόσο βέβαιοι ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε έκαναν ήδη συμφωνίες με Ισραήλ, ενώ κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν να κάνουν εισαγωγές ζωών για να τα σφάζουν α λα κοσέρ και να τα εξάγουν! Όλα αυτά θα γίνουν, επειδή υπάρχει 15% «περίσσεια» ζώων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Τόσα είναι τα ζώα που προορίζονταν για σφαγή λόγω του Πάσχα αλλά ξέμειναν στις κτηνοτροφικές μονάδες! Το υπόλοιπο 85% καταναλώθηκε κανονικά στις ίδιες (αν όχι σε αυξημένες) τιμές σε σχέση με το 2019. 

Δηλαδή, θα κάνουν νόμους και επενδύσεις για να πωλήσουν ένα μέρος του 15% των ζώων που έμεινε αδιάθετο στην εγχώρια αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου; Μας δουλεύουν κανονικά ή μας περνούν για ηλίθιους; Μονά-ζυγά δικά τους… 

Προτού όμως πάμε στο τέταρτο και τελευταίο ψέμα, έχει ενδιαφέρον η θέση του Αρχιραβίνου της Κύπρου. Σε γραπτή δήλωση του (17 Απριλίου, ΚΥΠΕ), αφού παραδέχεται ότι η σφαγή με τη μέθοδο κοσέρ ήταν ένα «μακροχρόνιο αίτημα», υποστηρίζει ότι «υπάρχουν 6.000 Εβραίοι στην Κύπρο και πολλοί Κύπριοι που τρώνε μόνο προϊόντα κοσέρ». Εκείνο που δεν μας λέει είναι ότι τα προϊόντα αυτά εισάγονται στην Κύπρο και υπάρχουν στα ράφια των υπεραγορών, άρα καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί που τρώνε μόνο κοσέρ; Δεν περιμένουμε βέβαια να μας πει τι θα κάνουμε με τους άλλους ξένους που ζουν και εργάζονται στο νησί μας, αλλά στις χώρες τους μπορεί να έτρωγαν (μπορεί και όχι) σκύλους, γάτες ή και φίδια; Αν πάλι το σκεφτούμε οικονομικά, γιατί να μην επιτρέψουμε και τη σφαγή του σπιζαετού ή ακόμα και του αγρινού; Πού σταματά αυτή η παράνοια;

Αυτό το ερώτημα μας οδηγεί και στο τελευταίο ψέμα. Αν και ο υπουργός Γεωργίας βρήκε ευρω-κονδύλια για να καλύψει τις ανάγκες αγροτών και κτηνοτρόφων και όλοι θα ανέμεναν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα αποσυρθεί με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες που κατατέθηκε, κάποιοι  επιμένουν  στη ψήφιση του για να στηριχθούν οι… αγρότες και κτηνοτρόφοι! Τι άλλο θα ακούσουμε; Ό,τι πάντως και αν ακούσουμε, η ουσία είναι ότι πλέον Υπουργός και κόμματα δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο που είναι άνευ περιεχομένου. Ή μήπως έχουν;  

Ο Καδής πάντως δεν έχει. Η Πινδάρου έχει; 

Σημείωση: Το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Γεωργίας απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις από βουλευτές ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Αυτοί που ήθελαν να περάσουν στα μουλωχτά το νόμο-ντροπή απέτυχαν, αλλά το θέμα δεν έκλεισε, θα έχει συνέχεια. Όσο κάποιοι μας περνούν για ηλίθιους, θα συνεχίσουν να εφευρίσκουν τρόπους, διατάξεις και νόμους για να υπηρετήσουν συμφέροντα, μικρο-κομματικά και μεγαλο-οικονομικά. Ζούμε σε εποχές παρακμής και κάθε νίκη της λογικής είναι μια ελπίδα ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει…

Υστερόγραφο (1): «Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες». Πρόκειται για τον τέταρτο νόμο της ανθρώπινης ηλιθιότητας, όπως το διατύπωσε ο Κάρλο Τσιπόλα. Το δοκίμιο του, «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας», κυκλοφόρησε ιδιωτικά το 1976 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων με τίτλο «Τρελοί Μυλωνάδες» και επανεκδόθηκε το 1988 ως μέρος μιας συλλογής. Στα ελληνικά κυκλοφορεί αυτόνομο από τις «Εκδόσεις Κέδρος». Η αξία του είναι διαχρονική, καλή ανάγνωση.  

Υστερόγραφο (2): Σε συνέχεια της προηγούμενης Κυριακής, να πιστώσουμε την υπουργό Εργασίας ότι προχώρησε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για τα τρύπια επιδόματα. Την Τρίτη εξάγγειλε τις αλλαγές, την Πέμπτη ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.  Ίδωμεν!

Το άσχετο: Τι κάνει νιάου-νιάου; 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή 

Home