Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτική κόντρα για ασυνόδευτα παιδιά - Ήρθαν 460 μέσα σε 5 μήνες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 12.03.2022

Πολιτική κόντρα για ασυνόδευτα παιδιά - Ήρθαν 460 μέσα σε 5 μήνες

Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ και συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή - Εντονες οι Επίτροποι Διοικησεως και Προστασίας Παιδιού

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε μείζον πολιτικό θέμα τείνει να εξελιχθεί το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο από τις εμπόλεμες ζώνες που στοιβάζονται στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα.

Το θέμα αποτελεσε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ το τελευταίο διήμερο, ενώ το ΑΚΕΛ ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.

Ταυτοχρόνως, δριμεία κριτική άσκησαν τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, όσο και η Επίτροπος Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδη.Από την άλλη, από  τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έφθασαν στην Κύπρο 460 ανήλικοι, ενώ εγκατέλειψαν τις δομές  240.

Τη  Δευτέρα στις 09:30 το πρωί   το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως  στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής αυτεπαγγέλτως μετά από εισήγηση των βουλευτών Ε.Χαραλαμπίδου, Γ. Κουκουμά, Α. Δαμιανού (ΑΚΕΛ), Μ. Μαυρίδη (ΔΗΣΥ), Π. Μυλωνά(ΔΗΚΟ) και Αλ. Ατταλίδου (Οικολόγοι).

Κουκουμάς: Παρακολουθούμε, αναμένουμε «απαντήσεις»

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης Γιώργος Κουκουμάς μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «αναμένουμε από την Κυβέρνηση απαντήσεις για το θέμα. Το ΑΚΕΛ παρακολουθεί στενά το θεμα και οι επισκέψεις μας στο Πουρνάρα είναι τακτικές. Δεχόμαστε ότι υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές, αλλά η κατάσταση στο Πουρνάρα με τα ασυνόδευτα παιδιά είναι τραγική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 360 ασυνόδευτα παιδιά που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανθρώπινα και να μη μένουν σε αυτές τις συνθήκες. Εξάλλου, δεν είναι διαπιστώσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και των Επιτρόπων της Κυβέρνησης».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην Offsite ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ωστόσο, από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όπως μας  λέχθηκε γίνονται όλες οι ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ίδιες πηγες μάς είπαν ότι από τα 360 άτομα ανήλικους αυτή τη στιγμή στο Πουρνάρα το 70% -80% είναι άνδρες.  

Όπως πληροφορούμαστε, επειδή οι ανήλικοι έρχονται στην Κύπρο χωρίς χαρτιά, οι Αρχές πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες διαδικασίες όπως: Ιατρικές εξετάσεις, έλεγχο ευαλωτότητας και  εξέταση όχι παρέμβαση για τη διακρίβωση της ηλικίας τους. Αυτή η διαδικασία ειναι χρονοβόρα και γι’αυτό υπάρχει καθυστέρηση.  Επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα εγκατέλειψαν τις δομές 240 ανήλικοι και  έφτασαν 460 ασυνόδευτα παιδιά.

‘Oπως μας λέχθηκε γίνονται προσπάθειες μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταναστών και άλλων φορέων για ανάπτυξη χώρων διαμονής,ενώ υπάρχει επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό ξενοδοχειακών μονάδων για να μεταφερθούν ασυνόδευτα παιδιά. Ωστόσο, η παραμονή σε αυτές τις Μονάδες πρέπει να προσφέρει πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ανθρώπινες ανάγκες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Επίτροπος Παιδιού: «Άθλιες συνθήκες»

Σε παρέμβασή της την περασμένη Τετάρτη 09 Μαρτίου η Επίτροπος Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου ανέφερε ότι: «Οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους διαμονής είναι άθλιες και ανθυγιεινές: σε κάθε δωμάτιο διαμένουν περίπου 15 άτομα, τα οποία μοιράζονται συνήθως ένα κρεβάτι ανά δύο άτομα ενώ κάποια παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα σε κουβέρτες. Η κάθε μέρα στο Κέντρο είναι η ίδια, χωρίς δραστηριότητες, χωρίς εκπαίδευση, σε άθλιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το άγχος και η αβεβαιότητά τους.

Εξάλλου την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 η Επίτροπος Διοίκησης Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη ανέφερε ότι υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι ή/και κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι που διαμένουν στο Κέντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός της ηλικίας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια εξ αυτών παρότι είναι προδήλως ανήλικα πρόσωπα» και έχουν κριθεί από την Υπηρεσία Ασύλου ως ανήλικα εξακολουθούν να βρίσκονται στο Κέντρο.

Όπως είπε οι 50 μέρες είναι ο μέσος όρος παραμονής των ασυνόδευτων στο Κέντρο, ενώ κάποιοι μένουν πάνω από 100 μέρες.

Home