Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εισφορές κομμάτων: Ούτε με μαυροσάκκουλα, ούτε με αποδείξεις

Offsite Team
- 06.09.2022

Εισφορές κομμάτων: Ούτε με μαυροσάκκουλα, ούτε με αποδείξεις

Κατάργηση εισφορών σε κόμματα από ιδιώτες υπό προϋποθέσεις

Τις δικές τους θέσεις όσο αφορά τις εισφορές προς τα κόμματα εξέφρασαν μέσω ανακοινώσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαντώντας στην πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ ότι θα καταθέσει προσεχώς πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να απαγορευτεί η όποια εισφορά προς πολιτικά κόμματα, είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα, πέραν της καθορισμένης συνδρομής των μελών του και της κρατικής χορηγίας.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ο ΔΗΣΥ προχώρησε στην χθεσινή ανακοίνωση μετά τα πυρά που δέχθηκε από κόμματα για τις εισφορές που πήρε το κόμμα από πολιτογραφηθέντες τονίζοντας ότι όλες λήφθηκαν νόμιμα και με πλήρη διαφάνεια.

>>> ΔΗΚΟ σε ΔΗΣΥ: Καθυστερήσατε 6 χρόνια για τις εισφορές στα κόμματα

Σε γραπτή του απάντηση στον ΔΗΣΥ το μέλος του Πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας Χάρης Πολυκάρπου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ήταν πάντοτε υπέρμαχος της απεξάρτησης των Κομμάτων από τις εισφορές ιδιωτών, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό επιβάλλεται η αύξηση της κρατικής χορηγίας, με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο, ώστε να μην χρειάζονται την οικονομική στήριξη από ιδιώτες.

Παράλληλα το ΑΚΕΛ έχει τη θέση ότι πρέπει να συζητηθεί η μείωση των εξόδων στις προεκλογικές εκστρατείες και να επιμηκυνθεί η περίοδος των ελέγχων.

>>> ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ: Κοπιάστε να συζητήσουμε για εισφορές σε κόμματα

Ανακοίνωση όσον αφορά τις εισφορές στα κόμματα εξέδωσε σήμερα (06/09) και το ΔΗΚΟ το οποίο  απευθυνόμενο προς το ΔΗΣΥ υπενθυμίζει την πρόταση του  για ποινικοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες που είχε τεθεί από το το 2016 μετά και τις τότε αποκαλύψεις για τις περιβόητες χρηματοδοτήσεις της Focus, από τις οποίες οι 600.000 ευρώ έγιναν στον ΔΗΣΥ. 

>>> ΕΔΕΚ: Επώνυμες και όχι πάνω από €5000 οι εισφορές σε κόμματα

Μάλιστα το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι αποκαλύψεις για εισφορές πολιτογραφηθέντων στον ΔΗΣΥ  εγείρουν σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν από την νεοσυσταθείσα Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς και τον Επίτροπο Διαφάνειας.

Τέλος η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι πάγια θέση της ήταν πως εάν δεν θα καταργούνταν οι εισφορές στα κόμματα, αυτές να είναι επώνυμες και να μην ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με την ΕΔΕΚ έχει ενδιαφέρον που κάποιοι εκ των υστέρων θυμούνται την αδιαφάνεια. Κατά τα άλλα το σκάνδαλο της FOCUS παρέμεινε στα συρτάρια.

Home