Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ΕΦΕΤΗΣ: Εκπλήξεις στο Ευρωψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ; (Τακτική)

ΕΦΕΤΗΣ
- 04.02.2024

Ο ΕΦΕΤΗΣ: Εκπλήξεις στο Ευρωψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ; (Τακτική)

Παραπολιτικά, κους-κους και άλλα για να μην μένετε αδιάβαστοι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΦΕΤΗΣ (*Για όσους αναγνώστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την γραφή του ΕΦΕΤΗ: Στην Στήλη ακολουθούν διάφορα αυτόνομα θέματα, σχόλια, παρασκήνια. Συνεπώς αν σας ενδιαφέρει το θέμα που αναφέρεται ο Τίτλος θα πρέπει να κάνετε scroll down για να το εντοπίσετε - συνήθως βρίσκεται τελευταίο στη σειρά)

Οι 80 δεσμεύσεις του Χριστοδουλίδη…

D

80 δημόσιες δεσμεύσεις έκανε ο ΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ότι θα υλοποιήσει εντός του 2024. Τα θετικά αυτής της ενέργειας του ΠΡΟΕΔΡΟΥ τα είπαμε σε προηγούμενο σχόλιο

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως πολλοί και κόμματα συμπεριλαμβανομένων προσέτρεξαν να μηδενίσουν και να ειρωνευτούν κυρίως ‘την ποσότητα’ των δεσμεύσεων του ΝΙΚΟΥ. 

Ωστόσο αν το καλοσκεφτείτε οι 80 δράσεις / αποφάσεις / πολιτικές που θα προωθηθούν εντός του 2024, δεν είναι και τόσο πολλές. Ουσιαστικά αναλογούν 5-6 δράσεις ανά Υπουργείο και Υφυπουργείο. 

Και 5-6 δράσεις ανά Υπουργείο / Υφυπουργείο για ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ είναι πολλές ή ακατόρθωτες. Αν βεβαίως δουλέψουν σωστά και παραγωγικά. 

Όπως και να έχει αποτελεί ένα ΣΤΟΙΧΗΜΑ για τον ΝΙΚΟ αλλά την ίδια ώρα αποτελεί και ένα ΣΤΟΙΧΗΜΑ για την ίδια την ΒΟΥΛΗ

Διότι τι θα κάνει η ΒΟΥΛΗ αν όσες δράσεις χρειάζονται Νομοθετική Ρύθμιση για να υλοποιηθούν; Θα κινηθεί γρήγορα η ΒΟΥΛΗ να ψηφίσει τα σχετικά ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ; 

Αν Ο ΕΦΕΤΗΣ ήταν ο ΝΙΚΟΣ θα έδιδα προτεραιότητα σε όσες δράσεις από τις 80 χρειάζονται Νομοθετική ρύθμιση και θα έστελνα στη Βουλή έως τον ΙΟΥΝΙΟ ’24 όλα τα σχετικά Νομοσχέδια, ώστε η ΒΟΥΛΗ να έχει ΕΞΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ να τα ψηφίσει. 

Και εκεί θα δοκιμαστεί και η Βουλή….

 

Θα ‘μας κάτσει’ €200 εκατομμύρια ο Οδυσσέας;

D

Μα σωστά διαβάζω;

Έκανε ΕΚΘΕΣΗ η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, η οποία δίνει στο πιάτο όλα όσα έψαχνε εταιρεία που κινείται εναντίον της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ζητά αποζημιώσεις ύψους 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ;;;;;;;; 

Το στόρι εν συντομία αφορά το ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ING στο Βασιλικό, όπου η κατασκευάστρια Εταιρεία ζητούσε συνεχώς παρατάσεις παράδοσης του έργου και στο τέλος σταμάτησε τις εργασίες.

Όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας η εταιρεία ζήτησε πάρα πολλές παρατάσεις και υπενθύμισε ότι αρχικά το έργο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, ζητήθηκε παράταση για τον Ιούλιο του 2023, δόθηκε νέο χρονοδιάγραμμα για τον Οκτώβριο του 2023 και μετά άλλο χρονοδιάγραμμα για τον Ιούλιο του 2024. «Ένας εργολάβος οποίος συνεχώς παρατείνει την ημερομηνία παράδοσης μιας κρίσιμης υποδομής για ένα κράτος, και δει ευρωπαϊκό έργο, καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα θα πρέπει να είναι σοβαρά», ανέφερε.

Η εταιρεία προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Λονδίνο και ζητά αποζημιώσεις ύψους 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ αποδίδοντας την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην Κυπριακή Κυβέρνηση. 

Η Κυπριακή Κυβέρνηση όμως μαζί με όλους τους αρμόδιους ανεξάρτητους φορείς όπως ΔΕΦΑ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ και φυσικά οι ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ απορρίπτουν τις θέσεις της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και υποστηρίζουν ότι η ευθύνη μη υλοποίησης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων ανήκει στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ. 

ΩΣΤΟΣΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ με ειδική έκθεσή του, υποστηρίζει ότι ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΔΕΦΑ και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με αποτέλεσμα η ΕΤΑΙΡΕΙΑ τώρα να παρουσιάζει και να ΑΝΕΜΙΖΕΙ την έκθεση της ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ στο ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ… 

Δηλαδή αν καταδικαστούμε, θα έχουμε το εξής παράδοξο:

Η Υπηρεσία του Κράτους που πρέπει να μας προφυλάσσει από σπατάλες και ανεξέλεγκτες δαπάνες, θα είναι η υπεύθυνη:

ΕΝΑ. ΝΑ πληρώσουμε ΕΞΤΡΑ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ σε έναν ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟ. 

ΔΥΟ. Να μην έχουμε ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

ΤΡΙΑ. Να χάσουμε και την χρηματοδότηση από την ΕΕ για το συγκεκριμένο έργο που ήταν πέραν των 100εκατομμυρίων ευρώ. 

ΕΞΙΚΚΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ρε Οδυσσέα… αν ισχύουν τούτα ούλλα!!!

 

Ιωαννίδης – Δέσποινα: Άλλο επίπεδο…

D

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ήταν οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων σε CYTA και ΑΗΚ αντίστοιχα. 

Και οι δυο αφήνουν ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ στους Οργανισμούς που υπηρέτησαν και θέτουν τον πήχη αρκετά ψηλά για τις διάδοχες καταστάσεις που ανέλαβαν τα ηνία στους νευραλγικής σημασίας Ημικρατικούς. 

Από την μια ο Μ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ απογείωσε την CYTA και την κατέστησε ‘Οργανισμό Πρότυπο’ από την άλλη η ΔΕΣΠΟΙΝΑ Θ. κατέστησε την ΑΗΚ πιο εξωστρεφή και κυρίως κερδοφόρα.

Αν λάβει κάποιος υπόψη και τον πόλεμο που δέχτηκε η Πρόεδρος της ΑΗΚ από τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ τότε τα αποτελέσματα της 30μηνης θητείας της αποκτούν επιπρόσθετη αξία και βαρύτητα.

Μια ματιά στους συνοπτικούς απολογισμούς των δυο, αντιλαμβάνεται κάποιος τον ρόλο που παίζει για ένα Οργανισμό να διαθέτει ΙΚΑΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ στο πηδάλιο. (Διαβάστε εδώ: Απολογισμός Μ. Ιωαννίδη / Διαβάστε εδώ: Απολογισμός Δέσποινας Θεοδοσίου).

 

VOLT: Θέλει και την Ειρήνη στις τάξεις του

D

Ο ΕΦΕΤΗΣ μαθαίνει ότι το νέο Κόμμα VOLT, το οποίο έκανε ‘μεταγραφή’ την πρώτη του Βουλεύτρια, την ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΤΤΑΛΙΔΟΥ, θέλει να εντάξει στις τάξεις του και την ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Ως γνωστόν η ΕΙΡΗΝΗ ολοκληρώνει την βουλευτική της πορεία με το ΑΚΕΛ το 2026 αφού πλέον δεν θα δικαιούται να επαναδιεκδικήσει με το κόμμα της Αριστεράς μιας και συμπληρώνει το όριο θητειών της. 

Επιπλέον είναι γνωστό ακόμη και στις πέτρες ότι οι σχέσεις της με το ΑΚΕΛ είναι στα ΤΑΡΤΑΡΑ και ήδη η ΕΙΡΗΝΗ εδώ και λίγο καιρό κινείται σχεδόν σαν ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία της Πρόταση Νόμου για αλλαγή του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, την οποία υπέβαλε χωρίς καμία διαβούλευση με το ΑΚΕΛ και όπως μαθαίνει Ο ΕΦΕΤΗΣ ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ προχώρησε σε σοβαρή επίπληξη. 

Πάντως δεν αποκλείεται, έλεγε κάποιος του VOLT στον ΕΦΕΤΗ, η ΕΙΡΗΝΗ να προσχωρήσει στο Κόμμα και πολύ πιο πριν το 2026… 

Για να δούμε!

 

Εκπλήξεις στο Ευρωψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ; (Τακτική)

D

Όπως θα ξέρετε τις 6 ΘΕΣΕΙΣ στο ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΔΗΣΥ διεκδικούν 9 πρόσωπα. 

Οι ΔΥΟ εξ αυτών είναι γυναίκες και συνεπώς λόγω ποσόστωσης κλειδώνουν τις δυο εκ των έξι θέσεων του ψηφοδελτίου.

Εδώ θα υπήρχε ένα ενδεχόμενο η μια εκ των δυο γυναικών να έπρεπε να μπει στη διαδικασία εκλογής αν η ΑΝΝΙΤΑ είχε (ή αν θα) ορίσει ΑΡΙΣΤΙΝΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ και αυτή είναι γυναίκα.

ΩΣΤΟΣΟ Ο ΕΦΕΤΗΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Η ΑΝΝΙΤΑ ΔΕΝ προτίθεται να προχωρήσει σε Αριστίνδη υποψήφιο ώστε να μην δημιουργήσει άλλους μπελάδες αν και όπως η ίδια είπε είχε έτοιμη συγκεκριμένη υποψήφια. 

Όπως και να έχει. ΑΡΑ: Οι ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που θα βρίσκονται στο ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΔΗΣΥ είναι οι: 

1/ ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΥΡΟΥ – Νυν Ευρωβουλευτής 

2/ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ - Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ

Και μας μένουν 7 υποψήφιοι, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις άλλες 4 ΘΕΣΕΙΣ. Πρόκειται για τους:

1/ ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ – Νυν Ευρωβουλευτής 

2/ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ – Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ 

3/ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ – Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου 

4/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΑΣ – Πρώην Υπουργός Υγείας 

5/ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ – Πρώην Υπουργός Οικονομικών 

6/ ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ –Πανεπιστημιακός –Οικονομολόγος

7/ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ - Προέδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων

Το ποιοι 4 θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο θα το αποφασίσει το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ του Κόμματος μέσω ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ. Το Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ αριθμεί περίπου στα 120 άτομα. Η συνεδρία για να γίνει η ψηφοφορία ορίστηκε για το Σάββατο 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Και τώρα αρχίζει να γίνεται ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το παιχνίδι. 

Γιατί; Διότι τα μέλη του ΠΓ δικαιούνται να ψηφίσουν από ΔΥΟ έως ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ (βάσει καταστατικού οι ΣΤΑΥΡΟΙ πρέπει να είναι minimum το 50% των διαθέσιμων θέσεων και το maximum –εννοείται- το 100% των θέσεων – Άρα 4 διαθέσιμες θέσεις συνεπώς σταυροί προτίμησης από δύο έως τέσσερεις). 

Τώρα σκεφτείτε ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ για να δείτε τι γίνεται. Θα σας βοηθήσω με μια ερώτηση: 

Αν είσαστε εσείς ένας από τους έξι, τι θα σας σύμφερε προσωπικά ώστε αφενός να βρεθείτε στο ψηφοδέλτιο και αφετέρου να έχετε και δυνατότητες εκλογής ως Ευρωβουλευτής; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας σύμφερε, οι ‘δικοί σας στο Πολιτικό Γραφείο που ψηφίζουν’ να σας δώσουν μονοσταυρία. Αλλά αυτό δεν γίνεται διότι πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον δυο. Άρα ποιον δεύτερο θα ψηφίσουν για να σας συμφέρει εσάς;

Θα ψηφίσουν πχ έναν που ΔΕΝ είναι της ίδιας ΕΠΑΡΧΙΑΣ με εσάς (για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε προβάδισμα στην επαρχία σας ως ο μοναδικός υποψήφιος πχ της Λευκωσίας ή της Αμμοχώστου ή της Λεμεσού). Έναν που ‘θεωρητικά’ δεν θεωρείται φαβορί (διότι αυτόματα θα έχει προβάδισμα για εκλογή ως ευρωβουλευτής αν βρεθεί στο ψηφοδέλτιο). Έναν που δεν έχει περίπου το ίδιο / παρόμοιο πολιτικό προφίλ και λόγο με εσάς (αν εσείς είστε νεοφιλελεύθερος θα θέλατε να αποκλειστούν οι άλλοι νεοφιλελέ ώστε να αντλείτε μόνος σας τις ψήφους από αυτή την μερίδα της κοινωνίας). 

Τώρα καταλάβατε γιατί μπορεί να έχει εκπλήξεις το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ;

Αν οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ κινηθούν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ και την ίδια ώρα τα ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ κινηθούν για τον ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥΣ και όχι για το ΚΟΜΜΑ, ενδεχομένως να δούμε, ναι, εκπλήξεις.

Θα μάθουμε το ΣΑΒΒΑΤΟ…. 

Ωεοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο

>>> Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ -Ο ΕΦΕΤΗΣ & 9ος ΚΥΚΛΟΣ- της Offsite εδώ <<< 

Έφυγα. 

0
Home