Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η «Βραδιά του Ερευνητή» μας ταξιδεύει στον «Μπλε Κύκλο» 

Offsite Team -
25.09.2019 - 12:22

Η «Βραδιά του Ερευνητή» μας ταξιδεύει στον «Μπλε Κύκλο» 

Thumbnail
Η «Βραδιά του Ερευνητή» μας ταξιδεύει για πρώτη φορά στον «Μπλε Κύκλο» 

Πρωτοποριακή θεατρική παράσταση για την προστασία του νερού 

Η «Βραδιά του Ερευνητή» πλησιάζει και επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που ξεχωρίζουν στη φετινή «Βραδιά του Ερευνητή», είναι η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Ταξίδι στον Μπλε Κύκλο», η οποία ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο.  

Πρόκειται για διασκευή ενός επιστημονικού παραμυθιού που γράφτηκε από Κύπριους ερευνητές στο πλαίσιο ερευνητικού έργου, το οποίο μεταφέρεται επί σκηνής από δημοφιλείς ηθοποιούς. Η θεατρική παράσταση έχει ως στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του νερού, προβάλλοντας ταυτόχρονα απλούς τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να συμβάλουν στην ορθολογική χρήση του νερού στην καθημερινή τους ζωή και στη μείωση της ρύπανσής του. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο των Αντώνη Παπαθεοδούλου, Ίριδας Σαμαρτζή και Δέσπως Φάττα-Κάσινου «To Mυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου», το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στα Public Awards 2019 Ελλάδος στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία. 

Η παράσταση συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού, Νηρέας και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Χορηγοί είναι τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και η Biotronics Ltd. 

Στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή», η οποία θα διεξαχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, θα δοθούν δύο παραστάσεις, μια στις 18:00 και μια στις 19:30. Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη, ωστόσο απαιτείται κράτηση θέσεων (τηλέφωνα: 22893518/22893521).

Η «Βραδιά του Ερευνητή», την οποία διοργανώνει το ΙδΕΚ, είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 370 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον τομέα των Επιστημών Ζωής, θα πραγματοποιηθεί από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα και σε αυτή θα παρουσιαστούν περισσότερες από 80 δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεγάλη έκθεση διαδραστικών πειραμάτων, παιχνίδια και διαγωνισμούς. Η είσοδος για όλες τις δραστηριότητες είναι δωρεάν. 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cy και τη σελίδα στο Facebook: «Βραδιά του Ερευνητή/Researchers' Night».

***

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας 

Το  Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Κύπρος: Σημαντική αύξηση σε κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021

Offsite Team -
24.06.2022 - 17:07

Κύπρος: Σημαντική αύξηση σε κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021

  • 24 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Κύπρο
  • 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Κύπρο, με την παράνομη αγορά να αντιστοιχεί στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης

Το 2021 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. 

Σε επίπεδο Ε.Ε. η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,9% το 2021, φτάνοντας τα 35,5 δισ. τσιγάρα (1,3 δισ. περισσότερα παράνομα τσιγάρα συγκριτικά με το 2020), με τη Γαλλία να καταγράφει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων και να διατηρεί την πρώτη θέση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

  • Συνολικά, το 2021 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχασαν έσοδα ύψους 10,4 δισ. ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. 
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. ανήλθε στο 8,1% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.
  • Η παράνομη αγορά στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κυρίως από τα παραποιημένα τσιγάρα, η κατανάλωση των οποίων σημείωσε αύξηση 19% το 2021, φτάνοντας τα 12,3 δισ. τσιγάρα.
  • Η αύξηση στην αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο κατά 33% που σημείωσε η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης σχετικά με το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Κύπρο

  • Συνολικά καταναλώθηκαν 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα το 2021.
  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων ανήλθε στο 14,4% της συνολικής κατανάλωσης.
  • Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία το 2021 αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παράνομα προϊόντα. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων μάς αφορά όλους», σημείωσε ο κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, συμπληρώνοντας πως «Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημαντικά έσοδα που τα έχουν ανάγκη, ιδιαιτέρως τώρα την περίοδο της έντονης κρίσης. Ταυτόχρονα, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις και ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα. H Πολιτεία, οι διωκτικές Αρχές και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση αυτής της παράνομης πρακτικής».

Με αφορμή τη νέα Έκθεση, ο κ. Gregoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, δήλωσε: «Οι απώλειες των φορολογικών εσόδων θα περιορίσουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επενδύουν σε τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι υποδομές, σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές σχεδόν σε όλα τα βασικά αγαθά. Ο κίνδυνος να στραφούν οι ενήλικοι καπνιστές —ειδικά εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα— στο παράνομο εμπόριο είναι πλέον πολύ μεγάλος. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνουν τα νέα καινοτόμα προϊόντα καπνού, διαθέσιμα και προσιτά -όπου δεν είναι- ώστε να μπορούν  οι ενήλικοι καπνιστές να προβούν σε καλύτερες επιλογές, αντί να προμηθεύονται τσιγάρα από την παράνομη αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να μην χρειάζεται να στραφούν στα παράνομα τσιγάρα. Αυτό σημαίνει εστίαση στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας καλύτερων εναλλακτικών, όπως τα επιστημονικά τεκμηριωμένα καινοτόμα προϊόντα καπνού. Το να γίνουν προσβάσιμα ως καλύτερη επιλογή για εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν σταματούν το κάπνισμα θα πρέπει να είναι η κοινή μας προτεραιότητα».

Home