Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκανε 11 δόσεις εμβολίου–Ισχυρίζεται ότι πέρασε πόνος στο γόνατο

Offsite Team -
07.01.2022 - 19:06

Έκανε 11 δόσεις εμβολίου–Ισχυρίζεται ότι πέρασε πόνος στο γόνατο

Το απίστευτο περιστατικό έχει δημιουργήσει σύγχυση

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά… 11 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ο Μπραχμντέο Μαντάλ, ένας 65χρονος Ινδός από την πολιτεία Μπιχάρ.

Ο συνταξιούχος ταχυδρόμος δήλωσε ότι τα εμβόλια τον βοήθησαν να απαλλαγεί από διάφορους πόνους και να «μείνει υγιής». Υποστηρίζει ότι δεν είχε την παραμικρή παρενέργεια.

Ο Μαντάλ σταμάτησε τελικά να εμβολιάζεται μετά και από την… δωδέκατη δόση, την οποία υποστηρίζει ότι έκανε την περασμένη εβδομάδα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στη χώρα διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς κατάφερε ο Μαντάλ, που ζει με την οικογένειά του στην περιοχή Μαντχεπούρα, να κάνει τόσο πολλές δόσεις του εμβολίου.

«Ήδη έχουμε βρει αποδείξεις ότι έχει κάνει οκτώ δόσεις σε τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα», δήλωσε στο BBC ο Αμαρέντρα Πεατάπ Σαχί, γιατρός της επαρχίας.

Το ινδικό πρόγραμμα εμβολιασμού

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα στις 16 Ιανουαρίου του 2021, η Ινδία χορηγεί κυρίως δύο σκευάσματα που παράγονται στην επικράτειά της, το Covishield και το Covaxin. Οι δύο δόσεις των εμβολίων χορηγούνται σε απόσταση που κυμαίνεται από τις 12-16 έως τις 4-6 εβδομάδες αντιστοίχως.

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, ενώ πάνω από 90.000 εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως κρατικά, προσφέρουν τις πολύτιμες δόσεις στον πληθυσμό.

Ανάμεσά τους και εμβολιαστικά κέντρα στα οποία οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν χωρίς να απαιτείται να έχουν κλείσει πρώτα ραντεβού, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσουν κατά την έλευσή τους επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης.

Τα στοιχεία που συλλέγονται από τα εμβολιαστικά κέντρα, στη συνέχεια αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η χώρα για αυτό το σκοπό, την CoWin.

Σύγχυση για το «κατόρθωμα» του Μαντάλ

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των αρχών, ο Μαντάλ κατάφερε να κάνει «δυο δόσεις μέσα σε μισή ώρα», ενώ καθένα από αυτά τα εμβόλια «καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα».

«Έχουμε σοκαριστεί που μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Φαίνεται πως υπάρχει κάποιο λάθος στην πλατφόρμα. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να δούμε αν υπήρξε αμέλεια εκ μέρους του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων».

Ο ειδικός σε ζητήματα δημόσιας υγείας, Τσαντρακάντ Λαχαρίγια, δήλωσε στο BBC ότι «ο μόνος τρόπος» που θα μπορούσε να συμβεί αυτό, είναι αν τα δεδομένα εμβολιασμού αναρτούνται στην πλατφόρμα με μεγάλη καθυστέρηση.

«Όμως ακόμη κι αν ισχύει αυτό, απορώ πώς γίνεται να μην τον είχαν εντοπίσει μετά από τόσο πολλές δόσεις και σε τόσο μεγάλο διάστημα».

«Όλο και κάτι ξέρω για τις αρρώστιες»

Ο Μαντάλ, που είχε κρατήσει λεπτομερείς σημειώσεις με τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα, ισχυρίζεται ότι έλαβε 11 δόσεις του εμβολίου στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δήλωσε στο BBC ότι επισκέφθηκε πολλά διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα, ακόμη και σε διαφορετικές διοικητικές περιφέρειες, ένα εκ των οποίων απείχε 100 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του, για να εξασφαλίσει τις δόσεις. Χρησιμοποίησε διαφορετικά έγγραφα ταυτοποίησης για να εγγραφεί στο καθένα.

Ο Μαντάλ δήλωσε επίσης ότι «έδινε γιατροσόφια» πριν γίνει ταχυδρόμος, οπότε «όλο και κάτι ξέρει για τις αρρώστιες».

«Μετά τα εμβόλια εξαφανίστηκαν οι πόνοι που είχα στο σώμα μου. Παλιά με πονούσε το γόνατό μου και περπατούσα με μπαστούνι. Τώρα δεν το χρειάζομαι. Είμαι μια χαρά».

Λογική η απουσία παρενεργειών

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάντληση και μυϊκούς πόνους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζονται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Συνήθως αυτές οι αντιδράσεις εμφανίζονται μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση», παρατηρεί ο Λαχαρίγια. «Οι πολλαπλές δόσεις αυτών των εμβολίων δεν πρέπει να είναι βλαβερές, καθώς ήδη έχουν δημιουργηθεί αντισώματα και τα συστατικά των εμβολίων είναι ασφαλή».

Περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού της Ινδίας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ περίπου το 91% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Οι αριθμοί είναι μικρότεροι στο Μπιχάρ: το 36% των ενηλίκων έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ περίπου το 49% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Πηγή: in.gr

Home