Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«ΑΓΑΠΗΝΩΡ»: Ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ για Λιβανικές ανησυχίες

Offsite Team -
02.06.2022 - 12:51

«ΑΓΑΠΗΝΩΡ»: Ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ για Λιβανικές ανησυχίες

Ολοκλήρωση διακλαδικής άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» - Δείτε φωτογραφίες

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την άσκηση, «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας διακλαδική άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», στην οποία συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από την Εθνική Φρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η άσκηση η οποία ξεκίνησε στις 29 Μάιου, εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας και υποδεικνύει τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

May be an image of 5 people, helicopter, outdoors and text that says "ΕΝΙΚΟ ΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ army.gov.cy"

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλάμβανε συνδυασμένες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, αγώνα σε κατοικημένους τόπους και ορεινό αγώνα, ειδικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Διοικητικής Μέριμνας.

May be an image of aircraft, outdoors and text that says "ΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ army. army.gov.cy"

Σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας  των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, μέσω των κοινών συνεκπαιδεύσεων και της ανταλλαγής εμπειριών καθώς επίσης η απτή απόδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών.

May be an image of 8 people, people standing, military uniform, outdoors and text that says "ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ army.gov.cy"

Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης, διεξάχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, με την ανάπτυξη ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και την ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των δυο επιτελείων, στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

May be an image of 9 people, military uniform, outdoors and text that says "A ΓΕΝΙΚΟ ΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ army.gov.cy"

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια περίοδο διεξαγωγής της άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», 70 στελέχη της Εθνικής Φρουράς μετέβηκαν στο Ισραήλ όπου συμμετείχαν σε άσκηση για αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2022, λαμβάνει χώρα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022», με τη συμμετοχή ναυτικών, χερσαίων και εναέριων μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση εντάσσεται στο τακτικό πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κράτους του Ισραήλ. Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς. Βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμία άλλης χώρας στην περιοχή. Οι αμυντικές ικανότητες της Κύπρου είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα, καθώς αντιμετωπίζουμε διαρκή απειλή στο έδαφος μας από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας και δεν συνιστούν καμία απειλή για τους εταίρους μας στην περιοχή.

May be an image of outdoors and text that says "army.gov.cy ΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΕΝΙΚΟ"

Home