Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ΕΕ ζητά να απαγορευτεί το κυνήγι τρυγονιού στην Κύπρο - Αντιστέκεται η Θήρα

Σωτήρης Νικηφόρου
- 24.04.2024

Η ΕΕ ζητά να απαγορευτεί το κυνήγι τρυγονιού στην Κύπρο - Αντιστέκεται η Θήρα

Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι οι Κύπριοι κυνηγοί δηλώνουν τα τρυγόνια που χτυπούν

Την απαγόρευση του κυνηγίου του τρυγονιού στις χώρες που παραχωρούν ακόμα άδεια κυνηγίου για το τρυγόνι όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Μάλτα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου, με θέμα την επανάκαμψη των θηρεύσιμων πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στην ημερίδα συζητήθηκε ειδικότερα το θέμα της διαχείρισης του τρυγονιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Κύπρο αφού το κυνήγι του τρυγονιού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στην OffsiteNews, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας κ. Πέτρος Αναγιωτός, πρόκειται για σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι οδηγία την οποία η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσει υποχρεωτικά. 

Κανονικά το κυνήγι τρυγονιού τον Σεπτέμβρη με τους ανάλογους περιορισμούς

Οι Εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Θήρας, διαφώνησαν με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστήριξαν τη συνέχιση της διεξαγωγής του κυνηγίου των τρυγονιών στην Κύπρο, θέση με την οποία συμφώνησε και υποστήριξε η FACE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το κυνήγι και τη διατήρηση της Άγριας Ζωής) κατόπιν συνεννόησης της με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ).

Στόχος και σκοπός της Υπηρεσίας Θήρας είναι η διατήρηση του κυνηγίου του τρυγονιού στην Κύπρο όπως αυτό διεξάγεται σήμερα δηλαδή σε περιορισμένη περίοδο και συγκεκριμένες περιοχές και υπό περιορισμούς στην κάρπωση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. 

Ο κ. Αναγιωτός υπογράμμισε ότι η άδεια κυνηγίου τρυγονιού θα δοθεί κανονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενώ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν τα τελευταία χρόνια σε κάρπωση, περιοχές και χρονική περίοδο. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί συμφωνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Θήρας παρουσίασε στοιχεία για να αποδείξει ότι οι περιορισμοί βοήθησαν στην προσπάθεια να βελτιωθεί ο πληθυσμός του τρυγονιού. 

Η Υπηρεσία Θήρας εξέφρασε στην ημερίδα τη θέση ότι ο λόγος μείωσης των τρυγονιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τη διεξαγωγή του νόμιμου κυνηγίου αλλά έχει άμεση σχέση με άλλους παράγοντες με κυριότερο τον τρόπο και την αλλαγή χρήσης της γης που πηγάζει μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν ευνοεί τη προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για είδη όπως το τρυγόνι.

Διαχειριστικό πλάνο από ΕΕ και ετήσια αξιολόγηση των μέτρων

Επειδή ο πληθυσμός του τρυγονιού τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί γενικά στην Ευρώπη, υπάρχει ένα διαχειριστικό πλάνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάθε χρόνο γίνεται αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται από τις χώρες της ΕΕ. 

Η πλήρης απαγόρευση του κυνηγίου τρυγονιού ήταν και η αρχική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προ ετών την οποία ακολούθησαν χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κλπ. Άλλες χώρες, ανάμεσα τους η Κύπρος και η Ελλάδα, συμφώνησαν τη συνέχιση του κυνηγίου τρυγονιού με περιορισμούς. 

Πιθανό σενάριο η απαγόρευση στο μέλλον

Αξίζει να σημειώσουμε, είναι ένα πιθανό σενάριο κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια, η σύσταση της ΕΕ να γίνει οδηγία την οποία θα είναι υποχρεωμένη η Κύπρος να ακολουθήσει και να απαγορεύσει δηλαδή το κυνήγι τρυγονιού. Σαφώς και οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου θα τηρούν τους περιορισμούς και τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν και θα επιχειρηματολογούν για το αντίθετο.  Σε περίπτωση όμως που κριθεί και αποφασιστεί από την ΕΕ ότι το κυνήγι τρυγονιού θα πρέπει να απαγορευτεί καθολικά, η Κύπρος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την οδηγία. Σημειώνεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί νέα σύσκεψη για το θέμα για τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ετοιμότητα τους να προχωρήσουν με λήψη νομικών μέτρων εναντίον των χωρών, που θα παραχωρήσουν άδεια κυνηγίου για το τρυγόνι, βασιζόμενοι στις προϋποθέσεις που θέτει η Οδηγία για τα πτηνά σχετικά με το κυνήγι ενός είδους.

Αμφισβητεί τα στοιχεία από την Κύπρο η ΕΕ και ότι δηλώνουν τα τρυγόνια οι κυνικοί

Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την εγκυρότητα των στοιχείων που λήφθηκαν από την εφαρμογή Artemis Cy. Αμφισβήτησαν επίσης το ποσοστό των κυνηγών που δηλώνουν την κάρπωση των τρυγονιών καθώς και τη διαδικασία άμεσης απαγόρευσης του κυνηγίου στην περίπτωση που η συνολική κάρπωση ξεπεράσει το καθορισμένο όριο. 

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι, οι πιο πάνω επιφυλάξεις πηγάζουν από δηλώσεις οργανωμένων φορέων στην Κύπρο τόσο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που καλούσαν ή άφηναν να νοηθεί στους κυνηγούς, να μην δηλώνουν την κάρπωση των τρυγονιών που θήρευαν.

Συνεχίζοντας, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής σημείωσαν πως τους είναι δύσκολο να αντιληφθούν το λόγο που η κάρπωση των τρυγονιών του 2023 ήταν  μικρότερη από αυτή του 2022 ενώ φαίνεται, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ότι, οι πληθυσμοί των τρυγονιών στην Κύπρο το 2023 ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι από αυτούς του 2022, ενώ η περίοδος κυνηγίου ήταν πιο μεγάλη κατά μία εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Θήρας, υποστήριξαν την εγκυρότητα της διαδικασίας και των στοιχείων που λαμβάνονται μέσω της εφαρμογής Artemis Cy και επιπρόσθετα επισήμαναν ότι μέσω των πληροφοριών που λαμβάνονται από συστήματα τηλεματικής (gps) που η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας τοποθέτησε σε αριθμό τρυγονιών στην Κύπρο πέρσι, φαίνεται ότι τα τρυγόνια που χρησιμοποιούν την Κύπρο κατά την μετανάστευση τους δεν αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού αλλά χρησιμοποιούν ένα πολύ διαφορετικό διάδρομο και αποτελούν μέρος του πληθυσμού των τρυγονιών που φωλεοποιούν στην Τουρκία, την Ουκρανία, την Ρωσία κλπ.

Τα στοιχεία για Κύπρο που παρέθεσε η Θήρα

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας κατάθεσε τις θέσεις της όσον αφορά την προστασία και τη ορθολογική διαχείριση του τρυγονιού, οι οποίες φαίνονται στο σχετικό ερωτηματολόγιο και οι οποίες συνοψίζονται στα πιο κάτω:

  1. Αναφέρθηκαν οι περιορισμοί που τέθηκαν στην Κύπρο για το κυνήγι των τρυγονιών με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του είδους. Οι περιορισμοί αφορούσαν την κάρπωση σε εθνικό και ατομικό επίπεδο, στις περιοχές και την περίοδο που επιτρεπόταν το κυνήγι των τρυγονιών καθώς και στην άμεση δήλωση της κάρπωσης σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (Artemis Cy) με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση της Υπηρεσίας για το ύψος της συνολικής κάρπωσης.
  2. Αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα της συνολικής κάρπωσης κατά την κυνηγετική περίοδο που πέρασε η οποία κυμάνθηκε στο 88% του καθορισμένου ορίου που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  3. Αναφέρθηκαν τα μέτρα πρόληψης και πάταξης κάθε μορφής λαθροθηρίας που έλαβε η Υπηρεσία μας και τα αποτελέσματα αυτών.
  4. Σημειώθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν με σκοπό την προστασία του είδους και την βελτίωση των βιοτόπων που το είδος χρησιμοποιεί για διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού του είδους όπως διενέργεια σπορών, τοποθέτηση τεχνητών ποτίστρων, καθαρισμός φυσικών πηγών νερού, τη μείωση στη χρήση φυτοφαρμάκων, τις επιπτώσεις που προκαλεί ο πρώιμος θερισμός στην άγρια πανίδα, την προστασία από μη νόμιμες επεμβάσεις στο ύπαιθρο και τη διατήρηση του παραδοσιακού μωσαϊκού του κυπριακού τοπίου.
  5. Παρουσιάστηκαν τα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει η Υπηρεσία για  καλύτερη παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους καθώς και των χώρων μετανάστευσης του.
  6. Αναφέρθηκαν τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι.

Σημειώνεται ότι πέραν από την απαγόρευση του κυνηγίου σε χώρες όπου παραχωρούν άδεια κυνηγίου για τρυγόνι, η ΕΕ ζήτησε και τη συνέχιση της απαγόρευσης του κυνηγίου στις  χώρες Κράτη Μέλη όπου το κυνήγι του τρυγονιού έχει απαγορευθεί τα τελευταία χρόνια (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κλπ)

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home