Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το αντίπαλο δέος του ΑΚΕΛ είναι πλέον το ΕΛΑΜ; Και ο ΔΗΣΥ;

Το αντίπαλο δέος του ΑΚΕΛ είναι πλέον το ΕΛΑΜ; Και ο ΔΗΣΥ;

Οι αντιπαραθέσεις ΑΚΕΛ – ΕΛΑΜ και η λίγο – πολύ αδιαφορία για το τι λέει ο ΔΗΣΥ δημιουργούν την εικόνα πλέον ότι από την μια, στην Αριστερά, είναι το ΑΚΕΛ και από την άλλη, στην Δεξιά, είναι το ΕΛΑΜ μετατοπίζοντας τον ΔΗΣΥ προς το κέντρο μετατρέποντάς το σε έναν ‘ανούσιο, ασπόνδυλο και άβουλο γίγαντα’ που απλούστατα μέρα παρά μέρα χάνει το άλλοτε βαρύ πολιτικό του αποτύπωμα.   

Η ισχυρή ήττα του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές εκλογές του 2023 ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλούσε κολοσσιαίες αναταράξεις στο κομματικό σκηνικό και αυτό που αιωρείτο τότε ήταν κατά πόσο η Πινδάρου θα μπορούσε να ‘συγκρατηθεί’, να ανασυνταχθεί και εν τέλει να αναγεννηθεί έτσι ώστε να βρει τα πόδια της και τα πατήματά της για να παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. 

Αν και υπήρχαν φωνές (μια εκ των οποίων και η Στήλη) ότι ο ΔΗΣΥ θα έπρεπε πρώτα να προχωρήσει με μια μεταβατική ηγεσία, η οποία θα οδηγούσε το κόμμα σε Ιδεολογικό Συνέδριο (για επανατοποθέτηση και επαναπροσδιορισμό του τι πραγματικά πρεσβεύει), μετέπειτα σε Καταστατικό Συνέδριο (για να ανανεώσει δομές και διαδικασίες) και μετέπειτα σε Κομματικές Εκλογές για την ηγεσία που θα αναλάμβανε το ‘νέο, φρεσκαρισμένο και αναγεννημένο ΔΗΣΥ’ να το οδηγήσει στην νέα εποχή, εντούτοις η Πινδάρου ακολούθησε την πεπατημένη και προχώρησε σε απευθείας εκλογές νέας Ηγεσίας. 

Η οποία ‘νέα’ ηγεσία ‘δεν είναι και τόσο νέα πολιτικά’ αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας.

Οι τρεις από τους 6 αξιωματούχους συμμετείχαν και στην προηγούμενη ηγεσία, η οποία απέτυχε στις Προεδρικές Εκλογές.

Αννίτα Δημητρίου, η σημερινή Πρόεδρος, ήταν Αντιπρόεδρος του Κόμματος, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο σημερινός Αναπληρωτής Πρόεδρος ήταν επίσης Αντιπρόεδρος καθώς και ο Νίκος Τορναρίτης ήταν και τότε και είναι και σήμερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Συνεπώς από τα έξι Πρόσωπα της Ανώτατης Ηγεσίας του κόμματος (Πρόεδρος, Αναπληρωτής, Κοινοβουλευτικός και 3 Αντιπρόεδροι), τα τρία συμμετείχαν και στην προηγούμενη ηγεσία, η οποία οδήγησε τον ΔΗΣΥ στην ήττα των Προεδρικών Εκλογών του 2023. 

Αυτό όμως παρενθετικά. Διότι η ουσία εδώ είναι για την πορεία της Πινδάρου και κυρίως για το σημερινό της πολιτικό αποτύπωμα στον κομματικό χάρτη του τόπου. 

Και αυτό το αποτύπωμα είναι τουλάχιστον μέχρι στιγμής αδύναμο. Ή δεν είναι αυτό που μας έχει συνηθίσει ο ΔΗΣΥ. Άρχισε να ξεθωριάζει; Ή είναι θέμα χρόνου επανάκτησης δυνάμεων και ανασύνταξης; Ή μήπως η βαρύτητα του πολιτικού του αποτυπώματος πλέον τόση είναι; 

Σε δυο τρεις περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, παρατηρήσαμε κάτι που δεν το είχαμε δει προηγουμένως: Το ΑΚΕΛ να ασχολείται περισσότερο με το ΕΛΑΜ αντί με τον ΔΗΣΥ. Και όχι για ‘μικροπολιτικά ζητήματα’ τα οποία αρκετές φορές γίνονται και επί σκοπού για λόγους συσπείρωσης. Για ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής είδαμε το ΑΚΕΛ να ‘αγνοεί’ επιδεικτικά το ΔΗΣΥ και να απαντά του ΕΛΑΜ. 

Αυτό μπορεί να συνέβη για τρεις λόγους: Είτε τυχαία, απλώς έτυχε δηλαδή. Είτε απλούστατα το πολιτικό αποτύπωμα του ΔΗΣΥ ήταν τόσο αδύνατο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και απλώς το αγνόησε και ασχολήθηκε με το ΕΛΑΜ. Είτε το ΑΚΕΛ, αντιλαμβανόμενο την αδυναμία του ΔΗΣΥ, το κάνει στρατηγικά.

Αν ισχύει το τρίτο, δηλαδή αν το ΑΚΕΛ το κάνει στρατηγικά, τότε ομολογουμένως είναι μια πολύ έξυπνη τακτική και στρατηγική, αφού αγνοείς τον άλλοτε ‘μεγάλο’ (διότι αδυνατίζει) και ασχολείσαι με τον ενδεχόμενα ‘επόμενο μεγάλο’. Αυτό αφαιρεί επιπρόσθετη ‘δύναμη’ από τον βασικό σου αντίπαλο, τον ΔΗΣΥ, και οι ισορροπίες μετατοπίζονται. 

Οι αντιπαραθέσεις ΑΚΕΛ – ΕΛΑΜ και η λίγο – πολύ αδιαφορία για το τι λέει ο ΔΗΣΥ δημιουργούν την εικόνα πλέον ότι από την μια, στην Αριστερά, είναι το ΑΚΕΛ και από την άλλη, στην Δεξιά, είναι το ΕΛΑΜ μετατοπίζοντας τον ΔΗΣΥ προς το κέντρο μετατρέποντάς το σε έναν ‘ανούσιο, ασπόνδυλο και άβουλο γίγαντα’ που απλούστατα μέρα παρά μέρα χάνει το άλλοτε βαρύ πολιτικό του αποτύπωμα.   

Γι’ αυτό και η σημείωση πιο πάνω ότι αν το ΑΚΕΛ το κάνει στρατηγικά –και άρα θα συνεχίσει να το κάνει- είναι μια πανέξυπνη στρατηγική, η οποία θα έχει σημαντική ζημιά για την Πινδάρου, αν η δεύτερη συνεχίζει να πελαγοδρομεί. 

Συνεπώς η Πινδάρου αν θέλει να ανακτήσει το χαμένο της βαρύ πολιτικό αποτύπωμα θα πρέπει πρώτα και κύρια να αποφασίσει τι είναι, τι πρεσβεύει, που πάει και τι ρόλο παίζει τέλος πάντων στο πολιτικό σκηνικό. Είναι αντιπολίτευση; Είναι συμπολίτευση; Επί του παρόντος είναι λίγο απ’ όλα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

0
Home