Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτονόμηση: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Αυτονόμηση: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Thumbnail
ΣΤΗΛΗ: «It’s the Economy, STUPID» με τη ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Δυστυχώς, η αυτονόμηση ενός νοσηλευτηρίου δεν γίνεται ούτε με οδηγίες χρήσεως, ούτε με αυτόματο πιλότο, ούτε με τα λόγια των εκπροσώπων της Διεύθυνσης. Οι λύσεις δεν δίνονται αποκλειστικά με λογιστικές πράξεις αλλά με την εκ βάθους συζήτηση των προβλημάτων με αυτούς που καλούνται να εκτελέσουν το έργο, και με αυτούς στους οποίους απευθύνεται το σύστημα υγείας. 

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου είναι  ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας στην Κύπρο, με 8 νοσηλευτήρια και 38 κέντρα υγείας, ανθρώπινο δυναμικό 7500 ατόμων, 1450 κλίνες, 38 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, νοσοκομείο και κλινικές αποκλειστικά για την ψυχική υγεία, καθώς και υπηρεσία ασθενοφόρων για επείγουσες κλήσεις.

Το σύστημα υγείας που διαχειρίζεται ο ΟΚΥπΥ, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, ν’ αναγνωρίζει τον ρόλο και τις ευθύνες του ως πρωτεργάτης της υγείας και περίθαλψης των πολιτών.  Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Πρώτο, ότι ο ΟΚΥπΥ είναι υποχρεωμένος να προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα στους ασθενείς. 

Δεύτερο, ότι ο ΟΚΥπΥ έχει καθήκον, εκ του νόμου, να επικεντρωθεί στην οικονομική αυτονόμηση και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό.

Τρίτο, ότι ο ΟΚΥπΥ διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των ασθενών αλλά και στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Κύπρος Σταυρίδης, σε χαιρετισμό στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, αναφέρει πως «Οι άνθρωποι του ΟΚΥπΥ, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και οι προκλήσεις είναι πολλές. Εργαζόμαστε σκληρά και κάνουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, θέτοντας πάνω απ’ όλα τη διαφύλαξη και αναβάθμιση της υγείας, του σπουδαιότερου μετά τη ζωή δικαιώματος του πολίτη».

H κρατική χορηγία

Προχθές, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας, επεσήμανε ότι «η κρατική στήριξη στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δεν μπορεί να είναι συνεχιζόμενη για όλο το χρονικό διάστημα». «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον βαθμό υλοποίησης των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις, η Κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο να συνεχίσει τη βοήθεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι συνεχιζόμενο για όλο το χρονικό διάστημα», αποσαφήνισε.

Το μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών είναι σαφές. Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει με τα χρήματα των Κυπρίων φορολογουμένων ένα σύστημα το οποίο η διοίκηση και η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να βελτιώσει. Ένα σύστημα που δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την οικονομική του ανεξαρτησία και κυρίως να εμπνεύσει τους ανθρώπους των δημόσιων νοσηλευτηρίων να συνεχίσουν να εργάζονται για το κοινό καλό, για αυτό για το οποίο έχουν ταχθεί. 

Αναδιοργάνωση και επενδύσεις

Πού είναι το φιλόδοξο σχέδιο αναδιοργάνωσης για διοικητική αυτονόμηση;

Ποιο είναι το επίσης φιλόδοξο σχέδιο για οικονομική ανεξαρτησία, ώστε τα νοσηλευτήρια ν’ ανταποκριθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ;

Ποιες είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και έρευνα;

Ποιο είναι το σύστημα διακυβέρνησης με το οποίο ο ΟΚΥπΥ διατείνεται ότι φιλοδοξεί να κερδίσει το στοίχημα ως οικονομικά υγιής και αποτελεσματικός πάροχος υπηρεσιών υγείας; 

Η διευθυντική ομάδα του Οργανισμού απέτυχε μέχρι στιγμής να ενδιατρίψει στα σοβαρά θέματα ενός νοσηλευτηρίου. Τα πτυχία οικονομικών, διοίκησης και λογιστικών που κατέχει η διευθυντική ομάδα, δεν μπορούν από μόνα τους να βοηθήσουν την κατάσταση, εάν η διοίκηση αντιμετωπίζει από μακριά τα καθημερινά προβλήματα τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού.

Πότε οι διευθύνσεις των νοσοκομείων βγήκαν από τα γραφεία τους για να καταγράψουν προβλήματα, να ακούσουν εισηγήσεις, να δουν κόσμο, να υποβάλουν ερωτήσεις; Δυστυχώς η αυτονόμηση ενός νοσηλευτηρίου δεν γίνεται ούτε με οδηγίες χρήσεως, ούτε με αυτόματο πιλότο, ούτε με τα λόγια των εκπροσώπων της Διεύθυνσης.

Οι λύσεις δεν δίνονται αποκλειστικά και μόνο με λογιστικές πράξεις αλλά με την εκ βάθους συζήτηση των θεμάτων με όσους καλούνται να εκτελέσουν το έργο, και με αυτούς στους οποίους απευθύνεται το σύστημα υγείας. 

Η αφ’ υψηλού τοποθετήσεις και λύσεις, αντί να λύνουν προβλήματα τα διαιωνίζουν. Και σίγουρα η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

0
Home