Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκποιήσεις: Υπάρχει, ναι, πρόβλημα! Ψηφίστε την Κοινή Πρόταση

Εκποιήσεις: Υπάρχει, ναι, πρόβλημα! Ψηφίστε την Κοινή Πρόταση

…είναι για να διερωτάται κάποιος: Μα καλά η Κυβέρνηση δεν το βλέπει αυτό; Δεν τα γνωρίζει; Ο ΔΗΣΥ; Δεν τα γνωρίζει; Το ΔΗΚΟ; Και οι τρεις είναι ταγμένοι ψυχή τε και σώματι με τους Τραπεζίτες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων; Εδώ δεν μιλάμε ούτε εκδικητικά, ούτε και συναισθηματικά. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δουν.

Όποιος είχε επαφή με το θέμα των Εκποιήσεων, όχι θεωρητικά, αλλά πρακτικά, γνωρίζει ότι η διαδικασία νοσεί.

Οι δανειολήπτες εισέρχονται σε ένα φαύλο γραφειοκρατικό κύκλο, μέσα από τον οποίο δεν ξεμπλέκουν αλλά ούτε και ξέρουν τι τους γίνεται.

Οι Τράπεζες ή οι Εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, ποτέ δεν απαντούν συγκεκριμένα, ποτέ δεν θέτουν χρονοδιαγράμματα. Τα χρονοδιαγράμματα τίθενται μόνο εναντίον του δανειολήπτη. Ποτέ για τις ίδιες. 

Επιβαρύνσεις τόκων και υπερχρεώσεις δεν εξετάζονται. Η σούμα είναι εκεί και εμφανίζονται και διαλλακτικές χαρίζοντάς του δανειολήπτη ένα μέρος του ποσού ενώ γνωρίζουν ότι το μόνο που του χαρίζουν είναι ένα κλάσμα των υπέρογκων υπερχρεώσεων που τον χρέωσαν και που κανονικά όφειλαν να διαγράψουν ολόκληρο το ποσό των υπερχρεώσεων. 

Οι αναδιαρθρώσεις ενώ έχουν ως βασική αρχή της βιωσιμότητας, δηλαδή να μπορεί να εξασφαλίσει το δάνειο ο δανειολήπτης, γίνονται για να ωθήσουν το δάνειο στο ‘βαθύτερο κόκκινο’ και να πουληθεί στην Εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων. 

Γίνονται συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις και την ίδια ώρα γίνονται διαδικασίες για εκποιήσεις. ‘Δεν μας δεσμεύει τίποτα που δεν διαφυλάττει τα συμφέροντά μας’ λέει η Εταιρεία στον δανειολήπτη ασχέτως αν η όποια καθυστέρηση στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης δεν ήταν εξ υπαιτιότητας του δανειολήπτη. 

Θα μπορούσαν να αναφερθούν 100άδες παράγραφοι για το πώς οι δανειολήπτες είναι υπό δυσμένεια, χωρίς προστασία, χωρίς δευτεροβάθμια εξέταση της κατάστασης. Αφέθηκαν ουσιαστικά στην μοίρα τους με τα αρπακτικά των Εταιρειών διαχείρισης δανείων. 

Και είναι για να διερωτάται κάποιος: Μα καλά η Κυβέρνηση δεν το βλέπει αυτό; Δεν τα γνωρίζει; Ο ΔΗΣΥ; Δεν τα γνωρίζει; Το ΔΗΚΟ; Και οι τρεις είναι ταγμένοι Ψυχή τε και σώματι με τους Τραπεζίτες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων; Εδώ δεν μιλάμε ούτε εκδικητικά, ούτε και συναισθηματικά. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δουν. Είναι άξιον απορίας με πόση αδιαφορία έρχονται και λένε όχι σε μια Πρόταση Νόμου, η οποία φαίνεται να δίνει λύση στα πιο πάνω. Ή έστω κάποια λύση. Αλλά καλύτερη λύση από το σήμερα που δεν υπάρχει καμία σανίδα προστασίας του δανειολήπτη. Ούτε και λέμε πως πρέπει αυτός που χρωστά να μην πληρώσει τις Τράπεζες. Σε καμία των περιπτώσεων. Αλλά με μέτρο. 

Η Κοινή Πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Επ. Οικονομικών της Βουλής συνυπογράφεται από ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγους από 3 βουλευτές του ΔΗΚΟ (Παύλος Μυλωνάς, Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας) και από τους δυο ανεξάρτητους Βουλευτές Κωστή Ευσταθίου και Ανδρέα Θεμιστοκλέους. 

Η Πρόταση ουσιαστικά ρυθμίζει ώστε «να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ενυπόθηκου οφειλέτη και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται και περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και την επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων και υποθηκών. Όπως συμπληρώνεται στην αιτιολογική έκθεση, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως εάν στάλθηκαν οποιεσδήποτε ειδοποιήσεις προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη ή άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του βασικού νόμου που ρυθμίζουν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή (Μέρος VIA), πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου». (από ρεπορτάζ της Brief). 

Ας ελπίσουμε ότι η Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ πρώτα θα αναγνωρίσουν ότι υπάρχει πρόβλημα και μετά θα το επιλύσουν. Και μάλιστα πριν το Καλοκαίρι… 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

Home