Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα – Τουρκία προχωρούν και η Κύπρος ως υστερόγραφο …

Ελλάδα – Τουρκία προχωρούν και η Κύπρος ως υστερόγραφο …

Διότι, τι να σου κάνουν τα ‘Κοινά Υπουργικά Ελλάδας – Κύπρου’ όταν στο μείζον θέμα σε ‘αφήνει απ’ έξω’; Και αν η Ελλάδα σε έχει ως ‘υστερόγραφο’ στην Θετική της Ατζέντα με Τουρκία, τότε γιατί να σε έχει ως ‘σημαντικό κεφάλαιο’ η ΕΕ στα Ευρωτουρκικά; Όλα αυτά κάτι λένε. Και είναι ξεκάθαρο τι λένε

Το πολιτικό ερώτημα που αιωρείτο ήταν απλό: Μπορεί να υπάρξει Θετική Ατζέντα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και το Κυπριακό να μην υπάρχει σε αυτή την ατζέντα; 

Το ερώτημα αυτό δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή που επήλθε νηνεμία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και κατά την πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους το περασμένο Καλοκαίρι (12/7/23), όπου οι δυο αποφάσισαν ‘Θετική Ατζέντα’. 

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν και δεύτερη φορά στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 στην Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Την περασμένη Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023, οι δυο άντρες συναντήθηκαν εκ νέου με επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. 

Και στις τρεις συναντήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν τονίστηκε η θέληση και η βούληση των δυο χωρών για ‘Θετική Ατζέντα’ και βήματα προς ‘Σχέσεις Καλής Γειτονίας’. 

Το Κυπριακό και στις τρεις συναντήσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Δεν αποτελεί κανένα ‘σταθμό’ στον ‘οδικό χάρτη της Θετικής Ατζέντας’ των δυο χωρών. 

Στην τελευταία μάλιστα συνάντηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν ενώ τόνισαν ότι θέλουν να μετατρέψουν «το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», ότι το επόμενο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ καθώς και ότι οι δυο χώρες «οφείλουν να χτίσουν ένα αύριο που στα ήρεμα νερά θα φυσήξει ένας ούριος άνεμος», ως προς το Κυπριακό, συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα αυτονόητα και τα κλισέ ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017 καθώς μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος», ο δε Ερντογάν επισήμανε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κυπριακό άρχισε να ‘ενοχλεί’ ακόμη και τους ‘δικούς μας’. Άρχισε να αποτελεί ένα θέμα που εμποδίζει την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας προς την φυσική τους –εννοείται- εξελικτική πορεία που δεν είναι άλλη από τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας. Διότι αυτές επιβάλλονται αφού άλλη λύση δεν υπάρχει, αν και οι δυο χώρες επιθυμούν την ανάπτυξη. Εννοείται πως αυτές οι Σχέσεις Καλής Γειτονίας δεν κτίζονται από την μια μέρα στην άλλη και πρόκειται για μια μακρά διαδρομή κατά την οποία οι πρωταγωνιστές δοκιμάζονται για την αξιοπιστία τους. Εξού και μέχρι σήμερα οι Σχέσεις των δυο χωρών δεν έφτασαν ποτέ στο επιθυμητό επίπεδο αφού από πλευράς Άγκυρας υπάρχουν συνεχώς πολιτικές παλινδρομήσεις. 

Το κεφάλαιο όμως της ‘Θετικής Ατζέντας’ Ελλάδας – Τουρκίας είναι πελώριο και με πολλές οπτικές και παραμέτρους και περαιτέρω δεν είναι καν το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πως ακόμη και σε αυτό το σύνθετο παζλ της Θετικής Ατζέντας Αθηνών – Άγκυρας, το Κυπριακό ‘δεν χώρεσε πουθενά’. 

Και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική μας ηγεσία και κυρίως την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Διότι, τι να σου κάνουν τα ‘Κοινά Υπουργικά Ελλάδας – Κύπρου’ όταν στο μείζον θέμα σε ‘αφήνει απ’ έξω’;

Και αν η Ελλάδα σε έχει ως ‘υστερόγραφο’ στην Θετική της Ατζέντα με Τουρκία, τότε γιατί να σε έχει ως ‘σημαντικό κεφάλαιο’ η ΕΕ στα Ευρωτουρκικά; 

Όλα αυτά κάτι λένε. Και είναι ξεκάθαρο τι λένε. Ότι απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και ενέργειες εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής πλευράς για να υπάρξει διάλογος στο Κυπριακό. Το πώς και το γιατί οφείλουν να το απαντήσουν οι πολιτικοί ταγοί και δη ο Πρώτος Πολίτης της Δημοκρατίας και συνάμα διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Διότι αν δεν υπάρξουν τολμηρές αποφάσεις και εξεύρεση τρόπου να σπάσει το αδιέξοδο, βλέπουμε τι γίνεται. Τα γεγονότα μας προσπερνούν και καταλήγουμε ως ‘υστερόγραφο’. 

Εν κατακλείδι, με την αναμενόμενη εξέλιξη του διορισμού και επίσημα της Maria Angela Holguin Cuellar ως Απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ και με την ‘Θετική Ατζέντα’ Ελλάδας – Τουρκίας να εξελίσσεται και με τα Ευρωτουρκικά να είναι στην Ατζέντα, είναι μια πολύ καλή συγκυρία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να βάλει κάτω τολμηρές προτάσεις για την λύση του Κυπριακού…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

0
Home