Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η «Αγία Τράπεζα» του ΓεΣΥ και τα οικονομικά του που «χτυπούν» καμπανάκι!

Η «Αγία Τράπεζα» του ΓεΣΥ και τα οικονομικά του που «χτυπούν» καμπανάκι!

Τα δημόσια οικονομικά, οι ανησυχίες και η αύξηση της εισφοράς που δεν θέλει κανένας
  • Επιτέλους συμφωνούν ότι η οικονομική πτυχή είναι θέμα!
  • Ο καθένας βλέπει το θέμα με τον δικό του φακό, χωρίς να βλέπει την αναγκαιότητα για σφαιρική αντιμετώπισή του

Ο Σταύρος Μιχαήλ είναι παλιά καραβάνα της δημόσιας υπηρεσίας, ο άνθρωπος που για χρόνια προΐστατο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Γι’ αυτό και αντιλαμβάνεται πλήρως ότι, χωρίς τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, δεν μπορούμε να μιλούμε για επιτυχές εγχείρημα στον τομέα της υγείας. 

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εκ της θέσεως του, ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στα δημόσια οικονομικά από πιθανόν εκτροχιασμό του ΓεΣΥ. 

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, και να δώσει λύσεις στα ζητήματα που βρήκε ενώπιόν της χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει τριγμούς στις σχέσεις της με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αλλά και να προχωρήσει ένα βήμα παρά πέρα με την υλοποίηση του στόχου για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Στο τέλος της ημέρας εκείνο που επιβάλλεται είναι να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας για το συμφέρον του κάθε πολίτη, χωρίς να επιβαρυνθεί η τσέπη του με αύξηση της εισφοράς. Γι’ αυτό επιβάλλεται είναι να γίνουν τομές, μεγάλες τομές, με πρώτες τις περικοπές δαπανών των προσωπικών ιατρών.

Ας ανατρέξει ο λαλίστατος Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ κ. Παπακωνσταντίνου στα συρτάρια του οργανισμού του. Κάπου θα βρει καταγεγραμμένο το ποσό των 85.000 ευρώ που προτάθηκε για την πληρωμή των υπηρεσιών των προσωπικών ιατρών, πριν κάποια χρόνια.

Η μεγάλη απόφαση

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, πολύπλοκο και σύνθετο με πολλά και ποικίλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία θα κρίνουν πόσο έτοιμη είναι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να διαχειριστεί ζητήματα σημαντικά, οικονομικής φύσης, με πολλούς αποδέκτες.

Μέχρι σήμερα, παρά τις διακηρυγμένες πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΟΚΥπΥ και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αποδείχθηκε πως η διευθυντική του ομάδα δεν αντιμετωπίζει τα θέματα σφαιρικά, με έρευνες στην πηγή, δηλαδή στα νοσοκομεία και στους παρόχους. 

Έτσι, στην Κύπρο, μετά από χρόνια διακηρύξεων, υποσχέσεων και αγώνων, μπορεί ο κυπριακός λαός να απολαμβάνει ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, για το οποίο όλες οι πλευρές διακηρύσσουν ότι το φυλάγουν ως κόρη οφθαλμού, αλλά ορισμένοι αντιλαμβάνονται ότι τα κενά πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα και να επιλύνονται προτού δημιουργηθούν προβλήματα που οδηγούν σε μια πορεία χωρίς επιστροφή. Στην κατάρρευση!

Το σχεδόν τέλειο έχει «τρύπες»

Στην περίπτωση της Κύπρου, παρά τις κατ’ επανάληψη διακηρύξεις που το παρουσιάζουν ως ένα σύστημα σχεδόν τέλειο, υπάρχουν τρύπες, κενά και προβλήματα για τα οποία πληρώνει ο κάθε κύπριος φορολογούμενος από την τσέπη του κάθε μήνα, μέσω των εισφορών προς το ΓεΣΥ. 

Ακριβώς, και επειδή το σύστημα υγείας τυγχάνει συχνής κριτικής ή ανασύρεται από τα συρτάρια κάθε φορά για άλλους σκοπούς, ο καθένας που έμμεσα ή άμεσα έχει εμπλοκή στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, έχει υποχρέωση να καταγγέλλει τα κακώς έχοντα προτού επέλθει η μεγάλη ανάφλεξη.

Σημειώνω για προβληματισμό τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΥ κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή: «Πέραν από την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κάλυψη αναγκών των ασθενών και στη βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών υγείας». Δήλωση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εάν προσδοκούμε να έχουμε και αύριο ΓεΣΥ. Μήπως δεν μας νοιάζει για τα οικονομικά του συστήματος, καθώς πάντοτε ο κύπριος πολίτης πληρώνει και σιωπά!

Χρύσω Αντωνιάδου

Home