Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Χριστοδουλίδης πέφτει. Αλλά και κανείς δεν ανεβαίνει…  

Ο Χριστοδουλίδης πέφτει. Αλλά και κανείς δεν ανεβαίνει…  

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

…το ‘πέφτει ο Νίκος’ είναι το ένα. Αλλά η ουσιαστική και η πραγματική πολιτική εξίσωση είναι πως την ώρα που πέφτει ο Νίκος δεν ανεβαίνει κανένας άλλος πολιτικός Αρχηγός. Κανένας δεν κεφαλαιοποιεί. Και άντε οι τρεις είναι συγκυβέρνηση και είναι λογικό να πέφτουν και αυτοί μαζί με τον Πρόεδρο τους. Και άντε τα ποσοστά θετικής γνώμης για τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ήταν πάντοτε πάνω – κάτω εκεί. Η απώλεια όμως του 19% στις θετικές γνώμες της Αννίτας Δημητρίου, η οποία είναι και η εν δυνάμει ανθυποψήφια του Νίκου Χριστοδουλίδη το 2028; 

Η πρόσφατη Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε αρκετές συζητήσεις κυρίως ως προς τις θετικές και αρνητικές γνώμες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ως αναμενόμενο, τα κόμματα που βρίσκονται απέναντί του, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που είναι και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου, -μέσω των Κομματικών τους στελεχών- προχώρησαν με σχόλια για να περάσουν το μήνυμα της κατρακύλας του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Ως εδώ πολύ λογικό και αναμενόμενο. Άλλωστε δεν είπαν και κάτι λάθος. Σωστές οι επισημάνσεις τους, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από ένα χρόνο στην εξουσία συγκεντρώνει μόλις 20% Θετικές γνώμες. Πολύ μικρά ποσοστά δηλαδή τόσο ως προς τις θετικές γνώμες που συγκέντρωναν οι προηγούμενοι Προέδροι της Δημοκρατίας μετά από μόλις 12 μήνες στην εξουσία, όσο και συγκριτικά με τις θετικές γνώμες που απολάμβανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγουμένως και κυρίως προεκλογικά. Συντριπτικά χαμηλά τα ποσοστά τώρα. 

Ωστόσο αυτό είναι η μισή αλήθεια. Και ως γνωστόν τα κομματικά στελέχη και ευρύτερα τα κόμματα δεν χρησιμοποιούν συχνά ολόκληρη την αλήθεια αλλά την ‘βολική αλήθεια’. Διότι υπάρχει και η άλλη μισή αλήθεια, που δεν βολεύει.

Ωστόσο αν θέλουμε να κάνουμε σωστή πολιτική ανάγνωση θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη για να έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική εικόνα. 

Συνεπώς, τα νούμερα αυτής της Δημοσκόπησης θα πρέπει να τα δούμε σε συνάρτηση με τα νούμερα της προηγούμενης Δημοσκόπησης, της πρώτης έρευνας που έγινε επί Χριστοδουλίδη στο πηδάλιο του κράτους και η οποία διεξάχθηκε μετά τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2023. Η τότε δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό της εταιρείας Γνώρα. Η πρόσφατη δημοσκόπηση έγινε από την Prime για την εταιρεία Red Wolf.

Αν κάποιος σκεφτεί μα είναι δυο διαφορετικές έρευνες, και συνεπώς ‘πώς μπορείς να τις συγκρίνεις’ η απάντηση είναι απλή: Ένα. Αν υποστηρίζεις ότι ‘έπεσαν οι θετικές γνώμες του Νίκου Χριστοδουλίδη΄ σημαίνει πως έχεις ένα μέτρο σύγκρισης. Αν δεν είναι η προηγούμενη Δημοσκόπηση, τότε ποια είναι; Και αν αυτό ισχύει για έναν πολιτικό, τότε δεν μπορεί αυτή η σύγκριση να μην ισχύει και για τους υπόλοιπους. Σωστά; Δυο. Τα ποσοστά που παρουσιάζονται πιο κάτω είναι από τις παρόμοιες ερωτήσεις των δυο ερευνών δηλαδή ‘θετική’ ή ‘αρνητική’ γνώμη για τον ΠτΔ και τους Αρχηγούς. Σημειώνεται παράλληλα ότι οι επιλογές απαντήσεων στις δυο δημοσκοπήσεις ήταν λίγο διαφορετικές αλλά με την ίδια ουσία. Η μεν πρώτη (Ιουλίου ’23) έδινε πέντε επιλογές απαντήσεων, η δε δεύτερη (Ιανουάριος ’24) έδινε τρεις επιλογές. 

Η πρώτη Δημοσκόπηση (Ιουλίου ’23) έδινε 35% ‘θετική γνώμη’ στον Πρόεδρο, 32% ‘μάλλον θετική’, 12% ‘αρνητική’ και 16% ‘μάλλον αρνητική’ και 4% ‘Δεν ξέρω / Δεν απαντώ / Δεν έχω άποψη’. Δηλαδή, σύνολο 67% ‘Θετική / Μάλλον θετική’ και 28% ‘Αρνητική / Μάλλον Αρνητική’. Η πρόσφατη Δημοσκόπηση δίνει στον Νίκο Χριστοδουλίδη 20% ‘θετική’, 45% ‘αρνητική’ και 35% ‘ούτε θετική, ούτε αρνητική’. 

Η πτώση της Θετικής Γνώμης για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι ξεκάθαρη. Όπως και η αύξηση της Αρνητικής Γνώμης για τον Πρόεδρο είναι επίσης ξεκάθαρη.

Ως εδώ λοιπόν κάθαρα τα πράγματα. Αλλά το πολιτικό ερώτημα, το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα είναι άλλο:

Ποιος κεφαλαιοποιεί από την πτώση του Νίκου Χριστοδουλίδη; Διότι μπορεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης να ‘πέφτει’ (που είναι και λογικό αφού τα δυο μεγάλα κόμματα είναι εναντίον του και συνεπώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων λογικά προέρχεται και από αυτά τα δυο κόμματα και συνεπώς λογικό και το ‘μαύρισμα’ του Νίκου Χριστοδουλίδη) αλλά υπάρχει κάποιος πολιτικός Αρχηγός που ανεβαίνει;

Υπάρχει κάποιος πολιτικός Αρχηγός που να κεφαλαιοποιεί από την πτώση του Νίκου Χριστοδουλίδη; Ας τους πάρουμε ένα προς ένα. 

Αννίτα Δημητρίου. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση βλέπουμε να βουλιάζει και η δημοτικότητα της Αννίτας Δημητρίου χάνοντας 19 ολόκληρες μονάδες. 

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η Αννίτα Δημητρίου έλαβε 72% θετικές γνώμες ενώ στην πρόσφατη δημοσκόπηση έλαβε 53% θετικές γνώμες. (Ως προς τις αρνητικές γνώμες στην πρώτη έρευνα έλαβε 23% ενώ στην πρόσφατη δημοσκόπηση η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έλαβε 18%). Μια ελαφριά μεν βελτίωση στις αρνητικές γνώμες αλλά σοβαρή πτώση στις θετικές γνώμες. 

Στέφανος Στεφάνου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην πρώτη έρευνα είχε λάβει 50% θετικές γνώμες ενώ στην πρόσφατη έρευνα έλαβε 35%. (Αρνητικές γνώμες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έλαβε στην πρώτη έρευνα 40% και στην πρόσφατη 28%). Σημαντική βελτίωση στις αρνητικές γνώμες αλλά επίσης σημαντική πτώση στις θετικές γνώμες. 

Νικόλας Παπαδόπουλος. Έλαβε 43% θετικές γνώμες στην έρευνα του Ιουλίου ’23, ενώ στην έρευνα Ιανουαρίου ’24 έλαβε 22%. (Αρνητικές γνώμες έλαβε στην πρώτη 50% και στην πρόσφατη 42%). 

Οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Μάριος Καρογιάν είχαν σοβαρή απώλεια στις θετικές ψήφους ενώ κυμαίνονται περίπου στα ίδια ποσοστά αρνητικών ψήφων και στην τότε και στην πρόσφατη έρευνα. Ενδεικτικά οι θετικές γνώμες για Μ. Σιζόπουλο τότε ήταν 24% και τώρα 9% και σε αρνητικές γνώμες τότε 66% και τώρα 64%. Για τον Μ. Καρογιάν τότε οι θετικές γνώμες ήταν στο 28% και τώρα στο 10% και οι αρνητικές τότε ήταν στο 63% και τώρα επίσης στο 63%. 

Χρίστος Χρίστου. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ είχε τότε 39% θετικές γνώμες και τώρα 24% και ως προς τις αρνητικές γνώμες στην πρώτη έρευνα έλαβε 51% και στην πρόσφατη 50%. 

Συμπέρασμα 1: Κανένας Πολιτικός Αρχηγός δεν κεφαλαιοποιεί από την πτώση του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Συμπέρασμα 2: Η πτώση των θετικών ψήφων για Νικόλα Παπαδόπουλο, Μάριο Καρογιάν και Μαρίνο Σιζόπουλο είναι εν μέρει φυσιολογική αν δεχτούμε ότι οι τρεις αυτοί πολιτικοί αρχηγοί είναι συνδεδεμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την πορεία της Κυβέρνησης και δη την πορεία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Άλλωστε αυτοί τον υποστήριξαν στην εκλογή του και αυτοί θεωρούνται συγκυβέρνηση. Συνεπώς ενόσω πέφτει ο Nr1 (Νίκος Χριστοδουλίδης) είναι λογικό να πέφτουν και οι τρεις που τον υποστηρίζουν. 

Συμπέρασμα 3: Η Αννίτα Δημητρίου ενώ μεν παραμένει η Αρχηγός με τις περισσότερες θετικές γνώμες, την ίδια ώρα απώλεσε τεράστια ποσοστά σε μόλις έξι μήνες. Αν δε λάβει υπόψη κάποιος ότι η ίδια θέλει να αποτελεί το ‘αντίπαλο δέος’ του Νίκου Χριστοδουλίδη και η εν δυνάμει ανθυποψήφια του το 2028 τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για την ίδια αφού αυτή θα έπρεπε να ήταν το πρόσωπο που θα κεφαλαιοποιούσε από την πτώση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. 

Συμπέρασμα 4: Όπως και στην περίπτωση της Αννίτας Δημητρίου, έτσι και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ενώ μεν είναι αντιπολίτευση αντί να κερδίζει θετικές ψήφους (την ώρα που η Κυβέρνηση χάνει θετικές ψήφους) βλέπουμε να χάνει και αυτός. Αυτό ίσως να οφείλεται ότι το ΑΚΕΛ δεν επέδειξε από την πρώτη στιγμή ότι είχε σοβαρή αντιπολιτευτική διάθεση, κάτι που βλέπουμε να αλλάζει τον τελευταίο μήνα (από τις αρχές του 2024 ουσιαστικά) και πλέον να έχει αρχίσει να ασκεί πιο σκληρή και πιο σοβαρή αντιπολίτευση. 

Συμπέρασμα 5: Μεταξύ Αννίτας Δημητρίου και Στέφανου Στεφάνου υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Η μεν πρώτη απολάμβανε πάντοτε στην πολιτική της παρουσία συντριπτικά ποσοστά θετικής γνώμης σε αντίθεση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος κυμαινόταν πάντοτε μεταξύ των ποσοστών που αναφέραμε πιο πάνω. Αντίθετα για την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ αυτή είναι η πρώτη μέτρηση που την παρουσιάζει με τόσο χαμηλά ποσοστά σε θετικές γνώμες από την ημέρα που βρίσκεται στην πολιτική αρένα.  

Εν κατακλείδι, το ‘πέφτει ο Νίκος’ είναι το ένα. Αλλά η ουσιαστική και η πραγματική πολιτική εξίσωση είναι πως την ώρα που πέφτει ο Νίκος δεν ανεβαίνει κανένας άλλος πολιτικός Αρχηγός. Κανένας δεν κεφαλαιοποιεί. Και αυτό λέει κάτι. Κυρίως για τα δυο μεγάλα κόμματα αλλά κυρίως για την ίδια την Αννίτα Δημητρίου…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

0
Home