Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρώτη φορά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η Κυπριακή Δημοκρατία

Πρώτη φορά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η Κυπριακή Δημοκρατία

…μπορεί μεν ο απώτερος στόχος να είναι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας ‘Αμάλθεια’, αλλά πριν την υλοποίηση υπήρχε ένα σημαντικό βήμα και συνάμα εμπόδιο που η Κύπρος έπρεπε να κάνει, να ξεπεράσει: Το να πείσει ότι είναι σοβαρή, το να ληφθεί υπόψη, το να συζητηθεί στα σοβαρά η εισήγησή της. Και αυτό το πέτυχε.

Όταν πριν περίπου από ένα μήνα σε συνάντηση για briefing που είχαμε τα ΜΜΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών και ο οποίος ανάμεσα σε άλλα μας ενημέρωνε για την πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς Γάζα μέσω Κύπρου, οι πλείστοι εξ ημών αλληλοκοιταχτήκαμε και χαμογελάσαμε. Ως Δημοσιογράφοι ακούσαμε από διάφορες Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για διάφορες ‘ευφάνταστες ιδέες’ περί πρωτοβουλιών που ήθελαν την Λευκωσία να αναπτύσσει σε διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα, και εννοείται πως αυτές κατέληγαν στην εσωτερική κατανάλωση και ανακύκλωση. Ο λόγος; Διότι κανένας σοβαρός παίχτης στην Διεθνή Σκακιέρα δεν μας έδινε σημασία, κανένας δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά. 

Το αποτύπωμα της Κύπρου στην Διεθνή Σκακιέρα ήταν κυρίως ως να επρόκειτο για έναν ‘μυξιάρι’, ‘κλαμένο’ και ‘πρήχτη’ ‘μητσί’, ο οποίος θεωρεί πως όλο το σύμπαν τον κατατρέχει και όλοι είναι εναντίον του και υπέρ του εχθρού του, της Άγκυρας. Η αρχή και το τέλος κάθε ιδέας, κάθε θέσης, κάθε πολιτικής πράξης των πολιτικών ταγών αυτού του τόπου ήταν αυτή η εξίσωση: ‘Είμαστε μικροί, αδικημένοι και κανένας δεν θέλει να μας βοηθήσει’. Αυτό δυστυχώς ήταν το αφήγημα και εντός αλλά κυρίως και εκτός της Κύπρου. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρούν οι μεγάλοι την Κύπρο ως έτσι, που εν μέρει έτσι μας έβλεπαν αλλά κι’ εμείς από μόνοι μας επιδεινώναμε και ενισχύαμε αυτή την θέση τους με τις πολιτικές μας ‘ιδιοτροπίες’. Πίστεψαν, παγιώθηκε δηλαδή, αυτό που και η ίδια η Κύπρος εξέπεμπε (δεν θα υπεισέλθουμε και στα κοινωνιολογικά παράγωγα αυτού του αφηγήματος και της συμβολής του στη δημιουργία του ‘κυπριακού κόμπλεξ’ που διακρίνεται σχεδόν σε όλους μας –και κυρίως στις νεαρότερες γενεές- ότι ‘πάντα αδικούμαστε’ είτε αυτό μας αφορά ως μαθητές, είτε ως φοιτητές, είτε ως επαγγελματίες μετέπειτα στην αγορά). 

Δεν υπάρχει λοιπόν προηγούμενο όπου η Κύπρος, έστω και για μια φορά, να επιδρά εποικοδομητικά, συγκεκριμένα και με ουσιαστική πρωτοβουλία για ένα διεθνές ή περιφερειακό πρόβλημα και κυρίως δεν υπάρχει προηγούμενο όπου οι μεγάλοι να μας λαμβάνουν και σοβαρά υπόψη. Έστω και λίγο. 

Εξού και προκαλεί εντύπωση το ‘τώρα’. Με την ‘Πρωτοβουλία Αμάλθεια’ του Νίκου Χριστοδουλίδη, την οποία βλέπουμε να συζητείται επίσημα σε διάφορα διεθνή φόρα αλλά και να υιοθετείται και να σιγοντάρεται από ΕΕ, Γαλλία ακόμη και από ΗΠΑ αλλά και από Αραβικές χώρες και κυρίως να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. 

«Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι συγκεκριμένες πτυχές της, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζητείται εκτενώς τις τελευταίες 4 εβδομάδες στο πλαίσιο των επαφών του ιδίου με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ιορδανία και στη Ραμάλα και με ομολόγους του στην περιοχή.  Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Παλαιστινιακή Αρχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κράτη μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, η συμβολή των οποίων κρίνεται καθοριστική στην υλοποίηση αλλά και στην επιτυχία της πρωτοβουλίας.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη που τυγχάνει η πρωτοβουλία.  Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η στήριξη που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Προεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παροχή ναυτικών μέσων για τη μεταφορά της βοήθειας από την Κύπρο στην Γάζα. Στήριξη εξέφρασε και ο Πρίγκιπας Rashid της Ιορδανιας. Άλλωστε, σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Ολλανδού Πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν τη Διάσκεψη, κ. Rutte εξέφρασε την έτοιμοτητα της Ολλανδιας να συνδράμει με συγκεκριμένο τρόπο την Κυπριακή πρωτοβουλία», σημείωσε την Πέμπτη (9/11/23) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με το πέρας της «Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι». 

Το κατά πόσο θα υλοποιηθεί ή όχι η ‘Αμάλθεια’ θα διαφανεί. Αν η πρωτοβουλία δεν υλοποιηθεί, η Κύπρος παραμένει με ‘κέρδος’ αφού έθεσε για πρώτη φορά το δικό της –έστω- μικρό, αλλά σοβαρό- αποτύπωμα σε μια περιφερειακή κρίση, η οποία απασχολεί και ανησυχεί το παγκόσμιο. Διότι μπορεί μεν ο απώτερος στόχος να είναι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας, αλλά πριν την υλοποίηση υπήρχε ένα σημαντικό βήμα και συνάμα εμπόδιο που η Κύπρος έπρεπε να κάνει, να ξεπεράσει: Το να πείσει ότι είναι σοβαρή, το να ληφθεί υπόψη, το να συζητηθεί στα σοβαρά η εισηγήσή της. Και αυτό το πέτυχε. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη και την ομάδα του (ΥΠΕΞ κτλ) διότι τοποθέτησαν για πρώτη φορά, στα χρονικά, την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια θέση που λήφθηκε υπόψη και είχε ανταπόκριση. 

Αν δε, υλοποιηθεί, θα μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

0
Home