Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην υγειά του συμπέθερου

Στην υγειά του συμπέθερου

ΠτΔ: Με πανευρωπαϊκή προσέγγιση θα μειώσουμε τις τιμές ενέργειας
Παναγιά μου θα καταστραφούμε… εάν αποδοθεί δικαιοσύνη στους κουρεμένους καταθέτες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ 

Καλά, είπε κάτι παράλογο ο Δικαστής και έπεσαν όλοι από την καρέκλα τους; Μήπως ήταν ουρανοκατέβατο το κούρεμα καταθέσεων; Ήταν ας πούμε όπως εκείνες τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν κάθε χίλια χρόνια ή απλά επαληθεύτηκε το χειρότερο σενάριο που υπήρχε στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ; Μήπως φταίνε οι καταθέτες που δεν λειτουργούσαν ως επενδυτές, αλλά ως αποταμιευτές;

Υπήρχε δηλαδή περίπτωση, ακόμα και ασφαλισμένοι καταθέτες, να διατηρούσαν τις οικονομίες τους σε μια τράπεζα που μπορεί να έκλεινε, μπορεί και όχι; Ή φταίει ο Δικαστής που έκρινε ότι οι καταθέτες ήταν θύματα εγκληματικών αποφάσεων και χειρισμών της οικονομικής και πολιτικής νομενκλατούρας; 

Ασφαλώς και δεν είναι καλή η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, που δικαιώνει Ρώσο καταθέτη της πρώην Λαϊκής για το κούρεμα του 2013. Ασφαλώς και μας λούζει (σχεδόν) όλους κρύος ιδρώτας για τις σωρευτικές συνέπειες εάν δικαιωθεί στο Εφετείο η πρωτόδικη κρίση. Η δουλειά του δικαστηρίου όμως, είναι να απονείμει δικαιοσύνη, όχι να πισκαλά στους «ηγέτες της κρίσης». 

Τα αυτονόητα είπε ο Δικαστής στα συμπεράσματά του. Τα αυτονόητα, όπως έχουν καταγραφεί σε χιλιάδες σελίδες ερευνητικών επιτροπών, έγκυρων αναλυτών και άρθρων οικονομολόγων.

Όπως: 

  • «Η ΚΤΚ επέτρεψε όπως ο τραπεζικός τομέας επεκταθεί χωρίς έλεγχο ή προστασία στα συμφέροντα των καταθετών και χωρίς να παίρνει μέτρα αντιμετώπισης για την έλλειψη ρευστότητας, η οποία από το 2010 διαπιστώθηκε από την ίδια την ΚΤΚ ότι πιεζόταν (…) 
  • Η αδιαφορία στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων έναντι της Λαϊκής, αποτέλεσε συμπεριφορά πέραν της συνήθους αμεριμνησίας για ένα ζήτημα οικονομικής φύσεως, που ήταν εφικτό να αντιμετωπισθεί ενώ υπήρχε το καθήκον, η θετική υποχρέωση, για παρέμβαση και αντιμετώπιση των κινδύνων, που ήταν και προβλέψιμοι αλλά και υπαρκτοί (…) 
  • Η ΚΔ δεν αποτάθηκε έγκαιρα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για δανεισμό, με δεδομένο ότι ο δανεισμός ήταν απαραίτητος γι’ αυτήν (…) 
  • Η ΚΔ ανέλαβε ευθύνη διά των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της, και ειδικότερα του ΠτΔ ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψει κούρεμα καταθέσεων, γεγονός που λειτούργησε, δικαιολογημένα, ώστε ο ενάγοντας να μην αποσύρει προγενέστερα τις καταθέσεις του, με αποτέλεσμα να υποστεί πραγματική ζημιά διά της απώλειας τους (…) 
  • Την ευθύνη για την προστασία των καταθετών ανέλαβε η ΚΔ και νωρίτερα, διά της καταβολής €1,8 δισ. για την αγορά των Δικαιωμάτων Προτίμησης που εξέδωσε η Λαϊκή Τράπεζα τον Ιούνιο του 2012» κλπ. 

Είναι, λοιπόν, παράλογα αυτά τα συμπεράσματα; Είναι ψέμα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι μας απειλούσαν με κούρεμα; Μπορεί να μην πίστευαν ότι η ευρωπαϊκή…  αλληλεγγύη θα έφτανε στα άκρα, αλλά το σενάριο ήταν γνωστό. Για αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέντε μέρες πριν το κούρεμα, διαμήνυε ότι «δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς» και η εφημερίδα «Αλήθεια», αφού πείστηκε από τα λόγια του Αναστασιάδη, πανηγύριζε πρωτοσέλιδα ότι: «Αποκλείστηκε το κούρεμα καταθέσεων. Απορρίφθηκαν παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ»! 

Τώρα γιατί δεν πείστηκε και ο συμπέθερος του Αναστασιάδη από τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου, αυτό είναι οικογενειακό θέμα και δεν μας αφορά.  

Τουλάχιστον έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι την τελεσίδικη απόφαση. Για δύο ακόμα χρόνια μπορούμε να συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου, εώς την εκδίκαση και της έφεσης. Όσο είμαστε στον αυτόματο πιλότο, πάμε καλά. Θα τα θυμηθούμε ξανά όλα στην επόμενη Λαϊκή και στον επόμενο Συνεργατισμό. Μέχρι τότε, λέμε καληνύχτα στον… Κεμάλ. 

Υστερόγραφο 1: Στήθηκε η κομπίνα του αιώνα υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα», μας έχει έρθει ο ουρανός σφοντύλι, αλλά κάποιοι συμπεριφέρονται ωσάν το δημόσιο συμφέρον να είναι το αμπελοχώραφό τους. Πλέον αντί «χρυσά διαβατήρια» δίνουμε «χρυσή βίζα», με την ίδια προχειρότητα, αδιαφάνεια και ελλιπή έλεγχο, όπως προηγουμένως. Τα εντόπισε αυτά  η Ελεγκτική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε να τα διορθώσει. Να τους πιστέψουμε;  

Απορία: Τελικά, η συμφωνία για την Πύλα τι ήταν: «η κρίση που έγινε ευκαιρία», «πρόβα λύσης», «μεγάλο ΜΟΕ»;  Ή ακόμα ένας πανωλεθρίαμβος της Κυπριακής Δημοκρατίας;  

Το άσχετο: Ποια Μπανανία; Φρουτοπία! 

0
Home