Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Θα, θαθά, θαθά, θαθαθαθά, θα…!»

Γιώργος Αγαπίου -
17.09.2023

«Θα, θαθά, θαθά, θαθαθαθά, θα…!»

Ο Ιωάννου ΘΑ ανακοινώσει σχέδιο που ΘΑ αντιμετωπίσει τo στεγαστικό & ο Κεραυνός ΘΑ βρει «στοχευμένα μέτρα» για ακρίβεια

Γιώργος Αγαπίου

Ευτυχώς που «η πολιτική της κυβέρνησης είναι τα στοχευμένα μέτρα», όπως μας καθησυχάζει ο υπουργός Οικονομικών και δεν θα εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά από το μηδενικό ΦΠΑ σε καφέ και ζάχαρη. Ευτυχώς πάλι που ο υπουργός Εσωτερικών θα εξαγγείλει οσονούπω «νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση την προσιτή στέγη» και μόλις το κάνει αυτό ο  (υπουργός, όχι ο ευαγγελιστής) Ιωάννου «θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας». Και λέμε «Ωσαννά!» γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που «έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρό της», όπως μας διαβεβαιώνει Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ο Πρόεδρος. Έτσι, για να το εμπεδώσουμε.  

Τόσο «στοχευμένα μέτρα» λοιπόν λαμβάνει αυτή η ανθρωποκεντρική κυβέρνηση, που αποφάσισε να μειώσει την έκτακτη εισφορά στην Άμυνα επί των εισπρακτέων τόκων από το 30% στο 17% (με δημοσιονομικό κόστος €16 εκατ.). Ασχέτως ότι εκκρεμεί εδώ και μήνες στη Βουλή η ίδια πρόταση με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, η κυβέρνηση θεώρησε ότι επείγει αυτό το μέτρο, γιατί ως γνωστόν οι μεγαλοκαταθέτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες αγωνιούν για την τιμή του σέλινου (€2,50 η μάτσα), της ντομάτας (πάνω από τρία ευρώ το κιλό), των αγγουριών χωραφιού (σχεδόν €3 το κιλό), του τόνου (σχεδόν €3,5  τα 160 γραμμ.) και των άλλων αγαθών… πολυτελείας που γεμίζουν καθημερινά το καλάθι των νοικοκυραίων. Είναι αυτή η τάξη που μετρά τα γρόσια για να πληρώσει τους… υπέρβαρους λογαριασμούς ρεύματος και χρυσοπληρώνει τα καύσιμα κίνησης γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γραμμή Βαφεάδη για το πήγαινε – έλα σε δουλειά, σχολεία και φροντιστήρια.

Είναι με αυτή την τάξη που συσκέπτεται και ο υπουργός Οικονομικών προτού εκδώσει κοινή ανακοίνωση εκφράζοντας «την κοινή αφοσίωσή τους προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας» (ανακοίνωση Υπουργού και Συνδέσμου Τραπεζών, 14 Σεπτ.). Και μετά απορούμε γιατί η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει τα έκτακτα υπερκέρδη των τραπεζών για να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες ή γιατί διέκοψε πρόωρα τη μερική χορηγία του ρεύματος; Είναι θέμα προτεραιοτήτων. 

Είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί με τις τράπεζες, είδαμε και πάθαμε να στηρίξουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κοσμάκης έχασε τις οικονομίες μιας ζωής και επιχειρηματίες καταστράφηκαν σε μια νύχτα, αλλά αυτό που γίνεται εδώ και μήνες με τις δημόσιες εκκλήσεις Υπουργού και Προέδρου προς τους τραπεζίτες είναι σκέτο περιπαίξιμο. Κρίμα για την υστεροφημία ενός Υπουργού που είχε επικροτηθεί για το έργο που έκανε σε άλλες δεκαετίες. Περισσότερο κρίμα όμως είναι ο κοσμάκης που βλέπει μια κυβέρνηση ανάλγητη, μια κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται τα βάρη της καθημερινότητας, μια κυβέρνηση που βαρυφορτώνει τους φορολογούμενους με τα τερτίπια και την ανεπάρκειά της.   

Όπως ακριβώς πράττει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη ενός πολυσήμαντου κοινωνικού έργου στη Λεμεσού, με κόστος πέντε εκατομμυρίων ετησίως. Ενός έργου που έχουν ανάγκη δεκάδες ευάλωτες οικογένειες μένει στο ράφι, επειδή ο Υπουργός θέλει «να διαφυλάξει τη δημοσιονομική πειθαρχία και (γι’ αυτό) ζήτησα επιχειρησιακό πλάνο».

Είναι η μισή αλήθεια αυτή, γιατί ο κ. Ιωάννου είχε ενώπιον του εδώ και μήνες (όχι προχτές) όλες τις λεπτομέρειες του έργου που αφορά στέγαση δεκάδων φτωχών οικογενειών, ενός έργου που για τέσσερα χρόνια επεξεργάζονταν Δήμος Λεμεσού – ΚΟΑΓ και η δική του (προηγούμενη) κυβέρνηση και που είναι έτοιμο να ξεκινήσει… χτες, αλλά πρέπει να περιμένουμε την εξοχότητά του να ανακοινώσει το δικό του σχέδιο. Ένα σχέδιο που «ΘΑ ανακοινωθεί» και «ΘΑ αντιμετωπίσει» τη στεγαστική κρίση. Όπως, δηλαδή, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ακρίβια. 

Ξέρετε, είναι λίγο προκλητικό να θέλουν πίσκαλα αυτοί που διορίζουν 12 παρασυμβούλους, συγγενείς και φίλους στο Προεδρικό, κτίζουν ανάκτορα με δημόσιο χρήμα, λένε ψέματα δημοσίως, δίνουν ΑΤΑ στα ρετιρέ του δημοσίου, γεμίζουν τα κρατικά ταμεία με έκτακτα έσοδα πέραν του ενός δις από την ακρίβια και την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, κάνουν τα στραβά μάτια για την κερδοφορία-μαμούθ των τραπεζών (από τις ψηλότερες στην Ευρώπη), αλλά για τα μέτρα στήριξης του κοσμάκη θέλουν «επιχειρησιακό πλάνο». Έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες και ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση να κάνει αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει. Να κυβερνήσει.   

@Βουλή: Η είδηση δεν είναι ότι υπήρξε «σφοδρή αντιπαράθεση» μεταξύ Δαμιανού – Προκοπίου στη Βουλή για το μεταναστευτικό. Η είδηση είναι ότι η υπουργός Δικαιοσύνης παραμένει στη θέση της μετά το μπάχαλο σε Χλώρακα και Λεμεσό.  

@Βαφεάδης: Καλό το πολυδιαφημιζόμενο τρικ με τη λεωφορειολωρίδα στην είσοδο της Λευκωσίας και μακάρι ο κόσμος να αξιοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο και παντού. Τι γίνεται όμως με την επιπλέον ταλαιπωρία που υφίστανται οι χιλιάδες οδηγοί που θέλουν να πάνε προς Αθαλάσσας και όχι προς Μακαρίου; Αυτοί δεν μετρούν; Ή όλα γίνονται στο κουτουρού χωρίς μελέτη; 

@Α. Μιχαηλίδου: Από αλλού το περιμέναμε (Υγείας), αλλού το βρήκαμε (Παιδείας). Θετικό το αποτύπωμα της υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου στους πρώτους επτά μήνες. Λέει λίγα, κάνει περισσότερα. Από τις εξαιρέσεις της κυβέρνησης, για να λέμε και τα καλά. Είναι και αυτή μια παρηγοριά. 

Από την Άννα στον Ιωάννου.   

0
Home