Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διαφθορά, γάγγραινα και καταδίκη

Διαφθορά, γάγγραινα και καταδίκη

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διορισμού του νέου Διοικητή της ΚΤΚ
ΣΤΗΛΗ: ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ με ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟ

Το πρόβλημα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρνείται να το αναγνωρίσει δημιουργήθηκε από τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος διόρισε στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθούς Γενικού Εισαγγελέα δύο μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου ως μη έπρεπε. Και δεν έπρεπε διότι ήταν μέλη ενός Σώματος που ενέκρινε τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις, δηλαδή τα χρυσά διαβατήρια, που τόσο εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς.

Όταν έχεις τη φωλιά σου λερωμένη, σύμφωνα με το πόρισμα της τετραμελούς ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις, δηλαδή για το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια, δεν βγαίνεις στον άμβωνα και απαιτείς την απόλυση ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου όπως ο Γενικός Ελεγκτής, διότι απλά εσύ διαπιστωμένα συνεληφθείς κλέπτων οπώρας!

Αυτό για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη ο οποίος την Κυριακή στη συνέντευξη του στην «Κ» έθεσε θέμα απόλυσης του Γενικού Ελεγκτή λόγω «ανάρμοστης συμπεριφορά». Ενημέρωσε μάλιστα την κοινή γνώμη ότι με βάση το Σύνταγμα ο γενικός εισαγγελέας έχει δικαίωμα να προωθήσει μια τέτοια διαδικασία. Κι όμως σύμφωνα με σχετική δήλωση του νομικού Μιχάλη Παρασκευά στο κανάλι Alpha, «ο μόνος που μπορεί να κάνει αίτηση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κανένας άλλος. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί κατά την γνώμη μου, τουλάχιστον δεν βρήκα κάτι στο Σύνταγμα, που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος, ένιψε τας χείρας του τη Δευτέρα δηλώνοντας ότι,  «Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της ΚΔ. Υπάρχει Σύνταγμα, η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες, από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος». Ωστόσο το να μην αναγνωρίζεις το πρόβλημα και να το σπρώχνεις κάτω από το χαλί είναι ως εάν να παραβλέπεις τη διάγνωση για γάγγραινα και τον αναγκαίο ακρωτηριασμό και να περιμένεις ότι ο ασθενής θα αναρρώσει ως εκ θαύματος.

Το πρόβλημα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρνείται να το αναγνωρίσει δημιουργήθηκε από τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος διόρισε στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθούς Γενικού Εισαγγελέα δύο μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου ως μη έπρεπε. Και δεν έπρεπε διότι ήταν μέλη ενός Σώματος που ενέκρινε τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις, δηλαδή τα χρυσά διαβατήρια, που τόσο εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς.

Ο Σάββας Αγγελίδης υπουργός άμυνας επί χρυσών διαβατηρίων, την Κυριακή ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας  επέκρινε τον Γενικό Ελεγκτή ότι, «με τις κατ’ εξακολούθηση αναφορές του για κατάχρηση εξουσίας, από αξιωματούχους και λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και τις αναφορές του για συγκάλυψη παρανομιών από τον Γενικό και τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, προκαλείται συνταγματική κρίση και εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι να περιέλθουν τα αξιώματα και οι θεσμοί σε ανυποληψία». Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμα ότι υπό τις περιστάσεις η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να αξιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά είναι από τους εκ του συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους, ήτοι τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο εκδίκασης αίτησης για να κριθεί τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης.

Σε ένα τόπο πολυτραυματισμένο από την κατοχή , μια χώρα εντούτοις ευρωπαϊκή, δεν έχουμε την πολυτέλεια μνήμης χρυσόψαρου. Έτσι σημειώνω ότι τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με τον εγχώριο Τύπο (Πολίτης 23.06.2021), στην τελική έκθεση της τετραμελούς ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, (Μύρων Νικολάτος Πρόεδρος και μέλη Κυριάκο Κυριάκου, Παύλο Ιωάννου και Δήμητρα Καλογήρου) η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 22.06.2023, με απάλειψη στοιχείων για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων και δημόσιου συμφέροντος, «επιρρίπτονται ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συγκεκριμένους υπουργούς και υπουργεία, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε βουλευτές, στον γενικό ελεγκτή, σε κρατικές υπηρεσίες, σε δικηγόρους, λογιστές και παρόχους. Η επιτροπή εισηγείται επίσης την αποστέρηση υπηκοότητας σε αριθμό επενδυτών, αλλά και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από «επενδυτές» ή μεσάζοντες.

Στο Πόρισμα αδιαμφισβήτητη σημειώνεται η σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Δικηγορικό Γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης», το οποίο διαχειρίζονται ως μέτοχοι κατά 50% οι θυγατέρες του, εκθέτει τον πρώτο πολίτη της χώρας και όχι για πρώτη φορά. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου όπου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και αιτήσεις που προωθούσε το δικηγορικό γραφείο (στο οποίο συγγενείς του, 1ου βαθμού, κατείχαν το 50%) ή άλλα πρόσωπα, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με αυτόν, και συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσω της παροχής άλλων υπηρεσιών (εταιρεία του γαμπρού του).

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα ψήφου, κατά την άποψή μας δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την υποχρέωση και αυτός να ενεργεί με απόλυτη αμεροληψία και να φαίνεται ότι ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο». Το Υπουργικό υπό την προεδρία Αναστασιάδη ενέκρινε 50 αιτήσεις που προώθησε το Δικηγορικό Γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης». […] «Η ερευνητική επιτροπή εξετάζοντας τις ευθύνες του Υπουργικού Συμβουλίου καταλήγει σε συμπεράσματα τόσο για το Σώμα όσο και για συγκεκριμένους υπουργούς (Μάριο Δημητριάδη, Σάββα Αγγελίδη). Σημειώνεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσε, «κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης», στη βάση του αξιώματος ότι «ουδείς μπορεί να είναι κριτής της δικής του υπόθεσης».

Παρά το γεγονός, αναφέρεται στην έκθεση, ότι από το 2013 υπήρχε Κώδικας Δεοντολογίας αυτόν δεν τον τηρούσαν ούτε ο Πρόεδρος ούτε κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά το ότι ο Πρόεδρος δήλωσε πως δεν είχε δικαίωμα ψήφου και οι υπουργοί ότι δεν γνώριζαν την ταυτότητα των παρόχων ώστε να δηλώνουν οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο συμφέρον τους και να αυτοεξαιρούνται ως όφειλαν». Γίνεται ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες εγκρίθηκαν 137 πολιτογραφήσεις που είχε προωθήσει το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του. Επίσης, για τον βοηθό γενικό εισαγγελέα και πρώην υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη σημειώνεται πως συμμετείχε σε συνεδρίες κατά τις οποίες εγκρίθηκαν τρεις πολιτογραφήσεις από δικηγορικό γραφείο με το οποίο ήταν συνδεδεμένος.

Επίσης, τόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και ο κ. Αγγελίδης συμμετείχαν στις συζητήσεις που πραγματοποιούνταν με σκοπό την αλλαγή των κριτηρίων του ΚΕΠ. Κατά την ερευνητική επιτροπή «οι πρώην υπουργοί όφειλαν όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να φαίνονται ότι ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο» […] «Ευθύνες για αμέλεια, ίσως και ηθελημένη, επιρρίπτει η ερευνητική επιτροπή και στον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μάλιστα, γίνονται πολύ συγκεκριμένες αναφορές για στοιχεία και καταγγελίες που είχε ενώπιόν του για πολλά χρόνια χωρίς να κάνει οτιδήποτε». 

Αυτά στο πόρισμα της τετραμελούς ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις και το ερώτημα είναι, αν οι κύριοι Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης νομιμοποιούνται να ζητούν απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αν μάλιστα έχει βάση η εκτίμηση του νομικού Μιχάλη Παρασκευά ότι «ο μόνος που μπορεί να κάνει αίτηση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κανένας άλλος», τότε θα πιαστούν αδιάβαστοι, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός και τότε ούτε καν ο ακρωτηριασμός σώζει αυτή τη διεφθαρμένη πολιτεία. Και δεν φτάνει η αναγνώριση της διαφθοράς. Μόνο η καταδίκη των διεφθαρμένων μπορεί να σώσει την Κύπρο. Και αν… 

[email protected]

0
Home