Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στήνει αμυντική συνεργασία και με την Ρουμανία η Κύπρος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
30.08.2022

Στήνει αμυντική συνεργασία και με την Ρουμανία η Κύπρος

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις με φρεγάτες γαλλικού ναυτικού στην ΑΟΖ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία σε σχέση με την ερευνητική δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπλιμ -2 δεν έμεινε αναπάντητη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την τουρκική Navtex για επιστημονικές έρευνες με την οποία δεσμεύεται μεταξύ άλλων τμήμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Σε «αντίποινα» για την τουρκική Νavtex η Κύπρος προχώρησε σε δική της για άσκηση του γαλλικού ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε χθες  Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022  στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου. Σημειώνεται ότι προσφάτως οι φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ και AUVERGNE του γαλλικού ναυτικού βρέθηκαν στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Στο κάδρο και η Ρουμανία

Η Κύπρος αυξάνει τους στρατηγικούς και στρατιωτικούς της συμμάχους. Η παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη στις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα βγάζει «είδηση».

Όπως έγινε γνωστό, ο ο κ. Πετρίδης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας Vasile Dincu, κατά την οποία οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν συμφωνία έναρξης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Οι φήμες για αγορά F16 από Ελλάδα και το εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ<<<<

Σε άσκηση ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο

Από τις 19 έως τις 26 Αυγούστου 2022, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΤΑΜΣ «ΗΡΑΚΛΗΣ – 2022», που πραγματοποιήθηκε στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου. Πέραν της διοργανώτριας χώρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχαν επίσης με προσωπικό και μέσα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιορδανία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπαχρέιν με παρατηρητές.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σκοπός της άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Βάση Mohamed Naguib, ήταν η ρεαλιστική συνεκπαίδευση και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων που συμμετείχαν σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων. Τα επί μέρους σενάρια περιελάμβαναν επιχειρήσεις σε αστικούς και ανοιχτούς χώρους, βολές ταχείας αντίδρασης, ταχεία καταρρίχηση από Ε/Π, κατάδειξη στόχων και κατεύθυνση πυρών υποστηρίξεως, παροχή Α΄ Βοηθειών, διάσωση ομήρων καθώς επίσης ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε ξηρά και θάλασσα.

Η  άσκηση εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλιων χωρών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Home