Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συμφωνία ΗΠΑ -Κύπρου - Περιμένουμε και τον Έκτο Στόλο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
23.01.2023 - 06:40

Συμφωνία ΗΠΑ -Κύπρου - Περιμένουμε και τον Έκτο Στόλο

Κύπριοι στρατιώτες θα μεταβούν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση και ασκήσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται βασικός εταίρος στα γεωστρατηγικά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια  τεράστια συμφωνία υπέγραψε στις αρχές του έτους το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς με τις ΗΠΑ που αποτελεί και την πρώτη που αφορά σε πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, η συμφωνία θα καλύπτει τις κοινές ασκήσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ. Παραλλήλως, Κύπριοι στρατιώτες από διάφορες μονάδες θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και  να εκπαιδευτούν τόσο με τους Αμερικανούς πεζοναύτες όσο και  τα περίφημα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Πιθανές νέες ασκήσεις και συνέργειες με ΗΠΑ<<<<

Έρχεται ο Έκτος Στόλος

Μέσα από τη συμφωνία αναμένεται να δούμε στην Κύπρο και τον περίφημο Αμερικανικό Έκτο Στόλο. Κατά καιρούς ο Έκτος Στόλος έκανε την εμφάνισή του στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν στάση ανεφοδιασμού συμμετέχοντας σε ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόδρομος της συμφωνίας που υπέγραψε με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Δημόκριτο Ζερβάκη ο Ακόλουθος Άμυνας της Αμερικανικής Πρεσβείας ήταν η συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη  στις ΗΠΑ στις 02 Ιουνίου στο Πεντάγωνο. 

Στις συναντήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ δόθηκε ειδική έμφαση στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει ενεργά η Κύπρος. Υπό αυτό το πρίσμα, έγινε μια ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας και στη συνέχεια αναλύθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της σχέσης.

 

 

 

Home