Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΣΥΟΠ – Επαγγελματική εξέλιξη: Έτσι θα γίνονται μόνιμοι Λοχίες

Του Γιωργου Μιχαηλίδη -
17.11.2022

ΣΥΟΠ – Επαγγελματική εξέλιξη: Έτσι θα γίνονται μόνιμοι Λοχίες

Αυτό είναι το Σχέδιο για μονιμοποίηση των ΣΥΟΠ - Θα καλύπτει όλες και όλους

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Νέα δεδομένα φέρνει στην Εθνική Φρουρά μελέτη που γίνεται στο Υπουργείο Άμυνας και   αφορά την τύχη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ). Όπως πληροφορείται η Offsite News, το Υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει να δώσει κίνητρο στους ΣΥΟΠ ώστε να παραμείνουν στις τάξεις  της Εθνικής Φρουράς.

Συγκεκριμένα, οι σκέψεις αφορούν ότι οι ΣΥΟΠ θα υπηρετούν ως οπλίτες μέχρι  το 42ο έτος της ηλικίας τους και ακολούθως θα μονιμοποιούνται ως υπαξιωματικοί εξασφαλίζοντας όλα τα ωφελήματα συνταξιοδοτικά και μη που προκύπτουν από το βαθμό. Αυτή τη στιγμή οι ΣΥΟΠ  είναι 3.000 και σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, συζητήθηκε η μονιμοποίηση αριθμού ΣΥΟΠ και όχι όλων με κριτήριο την επιτυχία σε εξετάσεις. Ο αρχικός στόχος είναι να καλυφθούν τα κενά υπαξιωματικών που θα αποχωρήσουν. Ωστόσο συζητείται και η καθολική μονιμότητα των ΣΥΟΠ.

Άξιο αναφοράς είναι ότι οι τροποποιήσεις θα καλύπτουν όλους τους /τις  ΣΥΟΠ ανεξαρτήτως ηλικίας και πρόσληψης. Βάση της προκήρυξης ένας η μια ΣΥΟΠ δικαιούται πρόσληψης εφόσον είναι κάτω των 32 ετών. Δηλαδή, εφόσον οι σκέψεις αυτές μετατραπούν σε νόμο τότε ένας η μια  ΣΥΟΠ που προσλαμβάνεται μπορεί να υπηρετήσει ως και 10 χρόνια ως οπλίτης και μετά θα μπορεί να μονιμοποιηθεί.

>>>>Διαβάστε επίσης: Το επαγγελματικό μέλλον των ΣΥΟΠ συζητείται στη Βουλή<<<<

Υπέγραψαν συμβόλαια 1+3

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμβόλαια των ΣΥΟΠ υπογράφηκαν την 1η Νοεμβρίου 2016. Με εύρος τεσσάρων ετών (1+3). Τα συμβόλαια που υπογράφονται  είναι 26 μηνών για καθαρά λογιστικούς λόγους. 

Ουσιαστικά,οι ΣΥΟΠ προσλαμβάνονται για δεκαετή υπηρεσία. Τα ισχύοντα  συμβόλαια θα ολοκληρωθούν το 2023 και τα επόμενα το 2026.

Να ξεπεραστούν τα προβλήματα

Όσον αφορά στο θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων η μελέτη αποσκοπεί να μην εμφανιστούν τα προβλήματα που υπήρξαν με τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς. Όπως έγραψε η Offsite News, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί που κλείνουν το 57ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους για τρία ή εξι χρόνια ώστε να εξασφαλιστούν. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης στα 57 έτη τότε οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί θα πάρουν κουτσουρεμένο εφάπαξ και μειωμένη σύνταξη.

 

Home