Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΣΥΟΠ: Στα χέρια του νέου ΠτΔ η αύξηση μισθών και η ενίσχυσή τους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
13.01.2023 - 06:30

ΣΥΟΠ: Στα χέρια του νέου ΠτΔ η αύξηση μισθών και η ενίσχυσή τους

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στο συρτάρι θα μείνει το πακέτο μέτρων για ενίσχυση του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών ΣΥΟΠ μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου. Oι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας το οποίο ετοίμασε το πακέτο αλλά λόγω και της διακοπής των εργασιών της Βουλής δεν μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πέρασε σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων και η άρση των περιορισμών 10 ετών για τους Συμβασιούχους Οπλίτες κάτι που σημαίνει πως από εδώ και στο εξής θα μπορούν να παραμένουν μέχρι και τον ηλικιακό περιορισμό των 42 ετών. Η Ολομέλεια ψήφισε σε νόμο στις 02 Δεεμβρίου 2022 τη δυνατότητα οι ΣΥΟΠ να παραμένουν εν ενεργεία μέχρι τα 42. Το πακέτο περιλαμβάνει αναπροσαρμογή μελλοντικών απολαβών αλλά και την εξειδίκευση της κατάρτισής τους.Αυτή τη στιγμή οι ΣΥΟΠ βρίσκονται στην κλίμακα Α1 και αμείβονται με 1.128 ευρώ . Σημειώνεται ότι τα ισχύοντα συμβόλαια ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος έτους.

 Οι  ΣΥΟΠ  είναι 3.000 και σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, συζητήθηκε η μονιμοποίηση αριθμού ΣΥΟΠ και όχι όλων με κριτήριο την επιτυχία σε εξετάσεις. Ο αρχικός στόχος είναι να καλυφθούν τα κενά υπαξιωματικών που θα αποχωρήσουν. Ωστόσο συζητείται και η καθολική μονιμότητα των ΣΥΟΠ.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ε.Φ. Έρευνα σε βάρος υπαξιωματικού - Σε ποια υπόθεση εμπλέκεται<<<<

Άξιο αναφοράς είναι ότι οι τροποποιήσεις θα καλύπτουν όλους τους /τις  ΣΥΟΠ ανεξαρτήτως ηλικίας και πρόσληψης. Βάση της προκήρυξης ένας η μια ΣΥΟΠ δικαιούται πρόσληψης εφόσον είναι κάτω των 32 ετών. Δηλαδή, με το νέο νομο ένας η μια  ΣΥΟΠ που προσλαμβάνεται μπορεί να υπηρετήσει ως και 10 χρόνια ως οπλίτης.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμβόλαια των ΣΥΟΠ υπογράφηκαν την 1η Νοεμβρίου 2016. Με εύρος τεσσάρων ετών (1+3). Τα συμβόλαια που υπογράφονταν  ήταν 26 μηνών για καθαρά λογιστικούς λόγους. 

Home