Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Με ανοιχτή ατζέντα στην Ρώμη - Πινελιές για νέες συμφωνίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
16.01.2023 - 06:30

ΥΠΑΜ: Με ανοιχτή ατζέντα στην Ρώμη - Πινελιές για νέες συμφωνίες

Ο Χ. Πετρίδης βλέπει τον Ιταλό ομόλογό του - Θα συναντηθεί και με τον Κύπριο Πρέσβη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Παρακαταθηκη για την επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη στην Ρώμη της Ιταλίας. Ο Υπουργός θα βρεθει στο Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας και θα συναντηθεί με τον Ιταλό Υπουργό Γκουίντο Κροσέτο που είναι ο νέος Υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Georgia Meloni.

Όπως μας λέχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας η επίσκεψη θα είναι εθιμοτυπική και θα γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα. Θα συζητηθούν  η κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επί τάπητος θα τεθούν  θέματα διμερούς συνεργασίας, η επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ με τη συμμετοχή Κύπρου, Ιταλίας, Ελλάδας και Γαλλίας, 

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Ιταλίας-Γαλλίας και Κύπρου.

 Στη συνάντηση, τονίστηκε η ανάγκη «συντονισμού και συνεργασίας για αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αύξηση των συνεκπαιδεύσεων και ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Επισημάνθηκε η ανάγκη σεβασμού το Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της σύμβασης. των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

>>>>Διαβάστε επίσης:ΣΥΟΠ: Στα χέρια του νέου ΠτΔ η αύξηση μισθών και η ενίσχυσή τους<<<<

Η τετραμερής πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού 'Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Στη διάρκεια της τετραμερούς παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της προσφάτως διεξαχθήσης αεροναυτικής ασκήσης (EUNOMIA 3-22) και συζητήθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Ο Υπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ρώμη Γιώργο Χριστοφίδη. Η Πρεσβεία είναι διαπιστευμένη ακόμα στην Ελβετία, τη Μάλτα και τον Άγιο Μαρίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ τριετίας σχεδόν ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον τότε Ιταλό Υπουργό που βρέθηκε στην Κύπρο. 

 

Home