Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αστυνομία-Μεταναστευτικό: Τα σχέδια για να πλήξει κυκλώματα και να ελέγξει FIR και θάλασσα

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 15.11.2023

Αστυνομία-Μεταναστευτικό: Τα σχέδια για να πλήξει κυκλώματα και να ελέγξει FIR και θάλασσα

18 δράσεις κατά της παράτυπης μετανάστευσης
  • Αστυνόμευση Αεροδρομίων, Λιμανιών και νόμιμων σημείων διέλευσης.
  • Το 2022 έφθασαν στην Κύπρο  25.225 παράνομοι αλλοδαποί εκ των οποίων ποσοστό 89% ήταν αιτητές ασύλου.
  • Τον Οκτώβριο του 2023 υποβλήθηκαν 1041 αιτήσεις ασύλου ενώ 800 επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους. 

Η αντιμετώπιση της  παράτυπης μετανάστευση αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την Αστυνομία. Το 2023 έγινε πολλή δουλειά από όλες τις Υπηρεσίας για το μεταναστευτικό, όμως η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει πόλος έλξης για αιτητές ασύλου.. Στο στρατηγικό σχεδιασμό της Αστυνομίας για την τριετία 2024-2026 η αποτελεσματική αστυνόμευση των συνόρων και η ρύθμιση θεμάτων μετανάστευσης αποτελεί μια από τις έξι προτεραιότητες.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται συνολικά τρεις βασικοί στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν:

Πρώτος: Η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Δεύτερος: H αστυνόμευση Αεροδρομίων, Λιμανιών και νόμιμων σημείων διέλευσης.

Τρίτος: H αστυνόμευση χωρικών υδάτων, ακτογραμμών και εναέριου χώρου.

Η Offsite News προχωρεί σε ανάλυση των τριών στόχων:

Αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Στην αντιμετώπιση και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών η Αστυνομία αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της, τον εξοπλισμό της και κάθε τεχνολογικό μέσο που διαθέτει επιδιώκοντας την αύξηση της συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας την Ε.Ε. και τρίτες χώρες. 

Οι δράσεις επικεντρώνονται:

Στον  καλύτερο έλεγχο των συνόρων, 

Στην εξάρθρωση δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, 

Στην πρόληψη και καταστολή της παράνομης εργοδότησης.

Στην  καταπολέμηση αυτών που νόμιμα εισήλθαν στο έδαφος της Κ.Δ., αλλά παραμένουν παραβιάζοντας τους όρους παραμονής τους. 

Η Αστυνομία μέχρι το 2026 που εκπονήθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός θα προχωρήσει στiς εξής ενέργειες::

1. Καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών 

2. Εφαρμογή νομοθεσίας όσον αφορά στην παράνομη απασχόληση μεταναστών 

3. Ενδυνάμωση του μηχανισμού επαναπατρισμού παράνομων αλλοδαπών 

4. Αποτελεσματικός και συστηματικός έλεγχος εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας για εντοπισμό παράνομων αλλοδαπών 

5. Αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων και των σημείων εισόδου στη Δημοκρατία 

6. Ορθή διαχείριση του συστήματος ασύλου 

7. Συντονισμός και διαχείριση κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας όσον αφορά σε θέματα τάξης και ασφάλειας

 8. Αποτελεσματική διαχείριση των νόμιμα διαμενόντων στην Κ.Δ. 

9. Ενίσχυση συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με εμπλεκόμενους φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό επίπεδο και τρίτες χώρες 

Αστυνόμευση Αεροδρομίων Λιμανιών και Νόμιμων σημείων διέλευσης

Τα αεροδρόμια/λιμάνια και τα νόμιμα σημεία διέλευσης, αποτελούν πολύπλοκο περιβάλλον όπου ο ρόλος της Αστυνόμευσης και οι ευθύνες έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

 Ως κρίσιμες υποδομές για τη συνεχή ευημερία της οικονομίας, αποτελούν ευάλωτους στόχους για σοβαρό έγκλημα και τρομοκρατία.  Η αστυνόμευσή τους και η ασφάλειά τους αποτελεί έναν εξειδικευμένο τομέα για τον οποίο απαιτείται αφοσιωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, κατάλληλη τεχνολογία και αποτελεσματικές συνεργασίες μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων φορέων του κυβερνητικού και δημόσιου τομέα. 

Τα μέλη της Αστυνομίας μεριμνούν με την άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως τρομοκρατικά επεισόδια, ασύμμετρες απειλές ή καταστάσεις κρίσεων.

Επίσης, πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους και έρευνες, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Παράλληλα παρέχουν πληροφορίες και οποιαδήποτε άλλη  βοήθεια προς το κοινό, η οποία σχετίζεται με τα καθήκοντα και την αποστολή της Αστυνομίας. 

Η Αστυνομία  μεριμνεί για την παραλαβή και φύλαξη οποιασδήποτε ευρεθείσας περιουσίας .Ακόμα, οι αστυνομικοί  καταγράφουν  καταγγελίες  για απώλεια περιουσίας, επιλαμβάνονται την ασφάλεια και τη συνοδεία ή/και μεταφορά επισήμων εντός του περιφραγμένου και ελεγχόμενου χώρου του αεροδρομίου. Παράλληλα,  παρέχουν ένοπλη ασφάλεια σε αεροσκάφη/πλοία και άλλους ζωτικούς χώρους, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Αστυνομία: Το σχέδιο δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος από το 2024 μέχρι το 2026<<<<<

Μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό προκύπτουν έξι στόχοι - δράσεις που βρίσκονται προς υλοποίηση

1.. Ανάπτυξη αμφίδρομης σχέσης με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια/λιμάνια/νόμιμα σημεία διέλευσης της Κ.Δ. 

2. Αποτελεσματική ανταπόκριση σε συμβάντα σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια 

3. Προώθηση συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τρίτες χώρες και λήψη ανάλογων ενεργειών 

4. Ανάληψη ενεργειών για θέματα ασφάλειας και ελέγχου ειδικότερα για πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεως, τρομοκρατικών απειλών, και διαχείριση ασύμμετρων απειλών 

5. Παροχή βοήθειας στο κοινό που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια/λιμάνια/νόμιμα σημεία διέλευσης της Κ.Δ. 

6. Αποτελεσματικός έλεγχος των προσώπων που διέρχονται από τα νόμιμα σημεία διέλευσης της Κ.Δ., τα λιμάνια και τα αεροδρόμια με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού και τεχνολογιών

Ο τρίτος βασικός στόχος είναι η αποτελεσματική αστυνόμευση των χωρικών υδάτων των ακτογραμμών και του εναέριου χώρου.

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου παρουσιάζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με στρατιωτικά θέματα και την ίδια στιγμή δημιουργεί την ανάγκη για αποτελεσματική αστυνόμευση του θαλάσσιου χώρου που την περιβάλλει με σκοπό την καταπολέμηση των διαφόρων μορφών εγκλήματος. 

Περαιτέρω, η πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργεί την ανάγκη για άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης σε πλοιάρια προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους ένεκα πολεμικών συγκρούσεων, με προορισμό την Ευρώπη. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Αστυνομία εκπόνησε σχέδια δράσης που περιλαμβάνουν τρεις πυλώνες:

 1. Επιτήρηση, με τη χρήση πλωτών, χερσαίων, εναέριων και ηλεκτρονικών μέσων, των ακτών και χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Toυ  εναέριου χώρου εντός του FIR. Έλεγχος της θαλάσσιας  της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα χωρικά ύδατα και στη συνορεύουσα ζώνη 

2. Ανάπτυξη συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης 

3. Βελτίωση επιχειρησιακής ικανότητας 

Μέσα σε αυτό πλαίσιο η Αστυνομία προχώτησε στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης με αστυνομικούς από άλλα Τμήματα. Παράλληλα, προχωρεί σε προκήρυξη για την ενίσχυση με άλλους 80 οριο φύλακες που θα αναλάβουν δράση στην πράσινη γραμμή.

Για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων απαιτείται  η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των συστημάτων Schengen και VIS (Visa Information System). Η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία για πλήρη συμμετοχή της στο χώρο Schengen . 

Στα πλαίσια αποτελεσματικής αστυνόμευσης των συνόρων περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της Κύπρου με αποστολή αστυνομικής ακάτου με ανάλογο πλήρωμα στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ε.Ε. στα πλαίσια κοινών επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού οργανισμού FRONTEX. 

Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί και το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου και της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη ρύθμιση των απαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να ληφθούν από τα εμπλεκόμενα μέρη στην περίπτωση διερεύνησης αεροπορικού ατυχήματος ή σοβαρού συμβάντος.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό καταγράφονται στοιχεία για τη δράση της Αστυνομίας το 2022. Με βάση αυτά  καταγράφηκαν 25.225 παράνομους αλλοδαπούς εκ των οποίων ποσοστό 89% αφορούν σε αιτητές πολιτικού ασύλου. 

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, είχαμε 11.927 παράνομους αλλοδαπούς, με ποσοστό 74,2% να αφορούν σε αιτητές πολιτικού ασύλου. Το 2022, είχαμε 880 απελάσεις αλλοδαπών, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, είχαμε 348 απελάσεις αλλοδαπών. Λόγω των πολιτικών καταστάσεων και συνθηκών που επικρατούν στη γύρω περιοχή οι αιτητές ασύλου αυξάνονται.

Τον Οκτώβριο του 2023 υποβλήθηκαν 1041 αιτήσεις ασύλου ενώ 800 επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους. Η κύρια μάζα των αιτητών είναι Σύροι σε ποσοστό 65 -70%, Τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση σε αφίξεις Αφρικανών.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home