Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συμφόρηση αεροδρομίων: Κάνουν ξεχωριστό gate για Βρετανούς

Offsite Team
- 18.02.2024

Συμφόρηση αεροδρομίων: Κάνουν ξεχωριστό gate για Βρετανούς

Διεργασίες ενόψει καλοκαιριού - Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη

Εντονες διεργασίες άρχισαν από τώρα ώστε τα κυπριακά Αεροδρόμια να είναι έτοιμα να δεχθούν το τουριστικό ρεύμα του καλοκαιριού. Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης συγκάλεσε σύσκεψη την Τετάρτη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας δίνοντας οδηγίες ορθού διαχωρισμού των Ευρωπαίων πολιτών, των Βρετανών, αλλά και των υπηκόων τρίτων χωρών..

Στο επίκεντρο οι Βρετανοί

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Βρετανοί τουρίστες που μετά την 1η Φεβρουαρίου 2020 δεν θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες. Ο κ. Βαφεάδης έδωσε οδηγίες για το χειρισμό των τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία. Που αναμένονται κυρίως από τον Ιούλιο.

Στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου  θα γίνει ειδική πύλη όπου θα παρουσιάζονται οι Βρετανοί και θα επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους. Όπως 'εγραψε η Brief στη δέκατη θέση των χωρών στις οποίες ταξίδεψαν το 2023 οι Βρετανοί τουρίστες βρέθηκε η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA).

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού ειδική διευθέτηση θα γίνει τοσο για τους Ευρωπαίους πολίτες εντός Σένγκεν όσο και εκτος Σένγκεν. Σημειώνεται ότι αυτή η διαδικασία υπάρχει ήδη καΙ εφαρμόζεται.

Το σύστημα Schengen αναβαθμίζει τη διασυνοριακή ασφάλεια και αστυνόμευση στη χώρα μας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Κύπρος δεν προχώρησε σε ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του Schengen.

Το  SIS είναι ένα πελώριο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, που χρησιμοποιείται τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Schengen. Το σύστημα συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά, στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και εγγυάται την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στις χώρες της ζώνης Schengen. Βασικός σκοπός του SIS είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών, σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους πληρέστερες και πιο αξιόπιστες πληροφορίες. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Έρχεται ο Φορέας Προβολής Τουρισμού<<<<

Το σύστημα αποτελεί μια κοινή βάση δεδομένων στην οποία οι αρχές κάθε συμβεβλημένου κράτους, όπως η Αστυνομία και οι συνοριοφύλακες, εισάγουν πληροφορίες για πρόσωπα ή αντικείμενα, που έχουν σχέση με τη διάπραξη ή διερεύνηση εγκλημάτων ή αδικημάτων. Ακολούθως οι αρχές των υπόλοιπων συμβεβλημένων χωρών, μπορούν να συμβουλευτούν αυτά τα δεδομένα, κατά τη διάρκεια συνοριακών, αστυνομικών ή άλλων νόμιμων ελέγχων, οπουδήποτε εντός της ΕΕ και του χώρου Schengen.

Η λειτουργία του SIS, βασίζεται σε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ρυθμίζεται από εκτελεστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει την ευθύνη της εποπτείας και αξιολόγησης του όλου συστήματος. Υπεύθυνα για την ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό των δραστηριοτήτων, που συνδέονται με τις καταχωρήσεις στο SIS, είναι τα εθνικά τμήματα SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entries). Τέτοια τμήματα υπάρχουν σε κάθε χώρα, που έχει πρόσβαση στα δεδομένα του SIS, ενώ SIRENES έχει συσταθεί και στον ευρωπαϊκό οργανισμό αστυνόμευσης EUROPOL.

Την ευθύνη για εγκατάσταση, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση του κάθε εθνικού συστήματος, την έχει η κάθε χώρα που χρησιμοποιεί το SIS ξεχωριστά. Για το σκοπό αυτό, όσον αφορά την Κύπρο, έχει συσταθεί στο Τμήμα Πληροφορικής της Αστυνομίας, το Εθνικό N.SIS για παροχή 24ωρης τεχνικής υποστήριξης.

Η χρήση του, στις χώρες Schengen, άρχισε το 1995 και έκτοτε έτυχε δύο αναβαθμίσεων. Η πρώτη, το 2013 και η δεύτερη μόλις τον περασμένο Μάρτιο (2023). Μετά τις αναβαθμίσεις αυτές, το SIS έχει πλέον τη δυνατότητα προσθήκης δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφιών και αρχείων DNA, ενώ ταυτόχρονα έχουν βελτιστοποιηθεί και οι λειτουργίες του. Με τις δυνατότητες αυτές το SIS έχει ενισχύσει περαιτέρω τις αρχές της Ευρώπης στην προστασία ευάλωτων προσώπων, καθώς οι αρχές μπορούν να καταχωρούν πληροφορίες και πρόσθετα δεδομένα (π.χ. αρχεία DNA) σχετικά με αγνοούμενα πρόσωπα, με σκοπό τον εντοπισμό τους. 

Σε πορεία αξιολόγησης η Κύπρος

Η πλήρης ένταξη της Δημοκρατίας στο Σύστημα Πληροφοριών Schengen περιλαμβάνει τη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, και προϋποθέτει τη λήψη μιας σειράς τεχνικών και νομικών μέτρων.

Συναφώς, τόνισαν την ανάγκη έγκαιρης προώθησης του εν λόγω νομοσχεδίου στην Oλομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθότι μέρος του εν λόγω συστήματος έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Η Κύπρος αξιολογείται σε έξι δράσεις που αφορούν: 

  • Tην αστυνομική συνεργασία
  • Την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
  • Την επιτήρηση εξωτερικών συνόρων
  • Τα θέματα επιστροφών
  • Ο τομέας των θεωρήσεων (βίζες)

Το σύστημα Πληροφοριών Schengen. 

Η χώρα βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης των έξι δράσεων, ενώ ανά εξάμηνο γίνεται αξιολόγηση των πεπραγμένων. H πρώτη αξιολόγηση έγινε το 2019.

Το SIS δίνει δυνατότητα εισαγωγής προληπτικών καταχωρήσεων, για την προστασία ορισμένων κατηγοριών ευάλωτων προσώπων, όπως παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής ή που είναι δυνητικά θύματα τρομοκρατίας, εμπορίας προσώπων, έμφυλης βίας ή ένοπλων συγκρούσεων.

Ενισχύεται η αντιτρομοκρατική και αντεγκληματική δράση των αρχών της Ευρώπης, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με πρόσωπα και αντικείμενα, που εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχετικές με την τρομοκρατία ή με το σοβαρό έγκλημα. Στον τομέα αυτό, από τον Μάρτιο του 2021, οι συμβαλλόμενες χώρες ανταλλάσσουν με την EUROPOL «αντιστοιχίσεις» αναζήτησης όσον αφορά καταχωρήσεις στο SIS, που σχετίζονται με τρομοκρατικά εγκλήματα. Με τη χρήση του SIS, ενισχύεται και η προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών προς την Ευρώπη.

Μέσω του συστήματος οι χώρες εισάγουν αποφάσεις επιστροφής, καθώς και καταχωρήσεις με σκοπό την άρνηση εισόδου ή διαμονής, για άτομα που διαπιστώνεται ότι διαμένουν παράνομα στην ΕΕ και υπόκεινται σε απαγορεύσεις εισόδου. Το σύστημα πληροφοριών Schengen  δεν περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για όλους τους ευρωπαίους πολίτες ή κατοίκους. Οι καταχωρήσεις στο σύστημα περιλαμβάνουν μόνο πληροφορίες σχετικά  πρόσωπα ή αντικείμενα, που σχετίζονται με διάφορα εγκλήματα.

Βασικός ο ρόλος της Αστυνομίας

΄Οπως φαίνεται και μέσα από την εφαρμογή του Σένγκεν ο ρόλος της Αστυνομίας είναι πολύ σημαντικός. Οι διευθετήσεις που θα γίνουν αποσκοπούν να κάνουν πιο απλή και με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία ελέγχου των διαβατηρίων και των θεωρήσεων από την Αστυνομία και να αποφευχθούν οι ουρές.

Θα γίνουν τεστ

Όπως πληροφορούμαστε, θα γίνουν δοκιμές και στους επόμενους μήνες με σκοπό να φανεί εάν οι οδηγίες του Υπουργού Μεταφορών έπιασαν τόπο. Παράλληλα, πριν την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου θα γίνει νέα σύσκεψη για τελικούς ελεγχους πριν την κάθοδο των τουριστών.  

0
Home