Φάκελος Βουλευτικές 1991: Τετρακομματική Βουλή χωρίς εκπλήξεις

Φάκελος Βουλευτικές 1991: Τετρακομματική Βουλή χωρίς εκπλήξεις

H Offsite παρουσιάζει τις αναμετρήσεις για εκλογή στο Κοινοβούλιο

Οι Βουλευτικές της 30ης Μαϊού θα είναι η δωδέκατη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκλογή μελών του Κοινοβουλίου.

>>>>>> Διαβάστε επίσης: Φάκελος Βουλευτικές 1981: Η Βουλή των 4 παραδοσιακών κομμάτω

Η Offsite ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης παρουσιάζει τις Βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν, τον αριθμό κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτές αλλά και πόσοι Βουλευτές εκλέγηκαν από κάθε κόμμα και πόσοι ανεξάρτητοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

>>>>>>>>>> Όλες οι εξελίξεις για τις Βουλευτικές εδώ

Οι βουλευτικές εκλογές του 1991 ήταν οι έκτες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Διεξήχθησαν στις 19 Μαΐου 1991 για την εκλογή των 56 εκ των 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Δείτε πληροφορίες και το who is who υποψηφίων Βουλευτών >>>>>>>> ΕΔΩ

Στις Βουλευτικές του 1991 συμμετείχαν συμμετείχαν 6 κόμματα και συγκεκριμένα ο Συνασπισμός ΔΗΣΥ - Κόμμα Φιλελευθερων,το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ), το Παγκύπριο Κόμμα Προσφύγων αλλά  και 3 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Στην εκλογική αναμέτρηση ο Συνασπισμός ΔΗΣΥ - Κόμμα Φιλελευθερων εξασφάλισε ποσοστό 35,81% παίρνοντας 20 έδρες, το ΑΚΕΛ με 30,63% με 18 έδρες το ΔΗΚΟ πήρε ποσοστό 19,55%  και 11 έδρες ενώ 7 έδρες κατέληξαν στην ΕΔΕΚ με ποσοστό 10,89%.

Το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ) με ποσοστό 2,40% και το Παγκύπριο Κόμμα Προσφύγων με 0,55% δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρα. Σημειώνεται ότι το ΑΔΗΣΟΚ ήταν πολιτικό κόμμα της Κύπρου που ιδρύθηκε το 1990 από στελέχη της "Ανανεωτικής Πτέρυγας" του ΑΚΕΛ.

Ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1990, όταν στελέχη του ΑΚΕΛ, ανάμεσα τους και πέντε βουλευτές (Παπαπέτρου, Ζιαρτίδης, Φάντης, Nτ. Κωνσταντίνου και Παύλος Δίγκλης) αποχώρησαν από το κόμμα, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους για την πολιτική που ασκούσε το ΑΚΕΛ. Πρόεδρος του νέου κινήματος τέθηκε ο Παύλος Δίγκλης και αναπληρωτής πρόεδρος ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Home